Teraz jest N 01 mar, 2026 05:10

znaczenie zmiennej "THIS"

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

kondor

Major

Major

znaczenie zmiennej "THIS"

PostN 20 lut, 2005 20:27

To zabrzmi dosyć laicko, ale chciałbym łaskawie spytać, co oznacza zmienna, (czy to w ogóle jest zmienna) THIS ?? Jesli zapiszemy np: w czesci "przy inicjacji" wyzwalacza, to czy przyjmuje ona wartość obiektu, który aktywował ten wyzwalacz? czyli jesli np player1 aktywowal ten wyzwalacz, to w tym wyzwalaczu this=player1 ?? ale wówczas pozostawienie samego "this" w polu przy inicjacji wydaje mi się conajmniej nielogiczne, bo to raczej pole na wpisanie instrukcji.
do moderatorów: używałem wyszukiwarki i nic KONKRETNEGO nie znalazłem

Przemo_212

Major

Major

PostN 20 lut, 2005 20:32

"This" daje się zamiast nazwy wyzwalacza/jednostki ;)

I wyzwalacz nie ma inicjacji tylko pole aktywacji
Obrazek

Marshal

Major

Major

PostN 20 lut, 2005 21:21

This nie jest imo zmienną tylko stałą. Używaż tego podczas wpisywania komend danej jednostce np żołnierzowi w inicjacji [this (ten) nazwa komendy]
Obrazek

Panda

Chorąży

Chorąży

PostCz 24 lut, 2005 23:15

Nie tylko, Marshal, bo widzisz: jeszcze w skryptach piszesz _this - zwraca wtedy tablicę parametrów dla których skrypt uruchamiasz.

"This" nie jest ani stałą, ani zmienną, to funkcja - wywołujesz ją, a ona zwraca ci wartość. Zwraca zwykle obiekt.
"This" w polu warunek dla triggera zwróci warunek ustawiony dla triggera w okienkach powyżej. Może powinieneś pooglądać misje innych, albo poeksperymentować nieco samemu, aby sprawdzić, czy wszystko rozumiesz. Ja tak się właśnie uczyłem.
Do niektórych rzeczy możemy dojść sami i chyba dlatego nikt nie zakładał podobnego tematu.

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 25 lut, 2005 15:03

Marshal, jeśli Twój post ma sie składać z jednej emotki, to już lepiej nic nie pisz :|
Obrazek

Powrót do Operation Flashpoint