Teraz jest Pt 04 lip, 2025 06:10

Katastrofa w Smoleńsku

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Maverick

Generał

Generał

PostPt 16 kwi, 2010 14:41

Dobra, dobra, panowie, tylko spokojnie, by się to we flame nie przerodziło.

Każdy ma prawo do własnego zdania i nie trzeba od razu sugerować rozmówcy idiotyzmu.

Shadow - Strzelak ma całkowitą rację w kwestii szanowania innych nacji - sugeruję by zastosować się do jego rady.

To tak nawiasem mówiąc...

Osobiście, moje zdanie jest biegunowo przeciwne do zdania Shadowa. Nie wierzę, że to był rosyjski zamach (chyba, że mówimy o rosyjskiej organizacji terrorystycznej, ale to także jest mało prawdopodobne). Większość argumentów już padła, więc nie będę powtarzał po innych.
Obrazek
Obrazek

"Read about the history of the place that we live in and stop letting corporate news tell lies to your children." - Immortal Technique

Dan

Porucznik

Porucznik

PostPt 16 kwi, 2010 14:43

Również wątpię by to były wystrzały pistoletów borowców

Gdyby to byly wystrzaly z pistoletow Borowikow, były by to raczej serie, a nie pojedyncze strzaly. Bo nagrzana amunicja zaczela by eksplodowac w reacji łancuchowej, a nie tylko jeden naboj. Fakt mogl by to byc pojedynczy naboj ktory znajdowal by sie w komorze ale kto wnosi naladowana, gotowa do uzycia bron na poklad samolotu?

Pozatym, przy predkosci oraz pułapie na ktorym znajdowal sie samolot podczas podchodzenia do ladowania, mozliwa rzecza jest aby chociaż czesc zalogi przezyla. Fakt widac duzo pourywanych czesci ale sa to skrzydla, stateczniki, czesc podwozia z poszyciem. Natomias przednia czesc kadluba nie wyglada na bardzo zniszczona, brakuje tam przedniego radaru (tego co jest na samym przodzie samolotu) oraz szyb w kokpicie. Mozna by wywnioskowac ze pilot probowal poderwac maszyne do gory, gdy zobaczyl antene nadawczo/odbiorcza przed lotniskiem (w sumie kto stawia antene przed lostniskiem??) nastapilo przeciagniecie (mała predkosc samolotu) oraz utrata statecznosci, nastapil przechyl podluzny samolotu, co w efekcie spowodowalo ze maszyna zaczela zachaczac o objekty na ziemi.

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostPt 16 kwi, 2010 15:18

Przebieg katastrofy został już ustalony, samolot był zbyt nisko i leciał za wolno, skrzydło zawadziło o drzewa co spowodowało jego uszkodzenie i stopniową dezintegrację, że się tak wyrażę. To pociągnęło za sobą kolejny nie przyjemny skutek, czyli obrócenie się samolotu "na plecy", przy takich okolicznościach nikt nie miał najmniejszych szans przeżyć.

Jedyny fragment który ocalał jako tako to ogon.

http://www.altair.com.pl/start-4421

Do poczytania.

Każdy ma prawo do własnego zdania i nie trzeba od razu sugerować rozmówcy idiotyzmu.

Nie sugeruje mu idiotyzmu, tylko stwierdzam fakt że w środowisku osób znających się na rzeczy, wszelcy piewcy teorii spiskowych, uchodzą określając to łagodnie, za śmiesznych.
SEMPER FI

Duku

Chorąży

Chorąży

PostPt 16 kwi, 2010 15:59

Dan napisał(a):Gdyby to byly wystrzaly z pistoletow Borowikow, były by to raczej serie, a nie pojedyncze strzaly
Nie zapominajcie, ze mieli zapasowe magazynki i amunicję. Wystarczyło ,żeby jeden magazynek się rozleciał i kilka nabojów wpadło do ognia ( w kilku miejscach się paliło). S!
Panie, jesteśmy pielgrzymami i zawsze będziemy się starali dojść coraz dalej...
Motto 22. SAS

Jon

Generał

Generał

PostPt 16 kwi, 2010 16:06

No, w końcu ktoś nie powtarza bezmyślnie tej bzdury tylko podał racjonalny argument. Dzięki Duku!

Wg. mnie - prawdy nie znamy, i być może nie poznamy. Za to co wiem na pewno... dobrze że tak się stanie.

I dobrze, że tylko niektórzy twierdzą, że na filmie słychać Polaków. Oby tak było (Dan przedstawił moje kontrargumenty)...

Tymczasem Strzelak kolego... jeszcze raz zobaczę jak kogoś obrażasz na forum (nieważne w jak zaowalowany sposób) to mimo Twojej wiedzy nie będzie pobłażania. Trollowania nie lubimy!
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez Jon, łącznie edytowano 1 raz
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Izzy

Kapral

Kapral

PostPt 16 kwi, 2010 16:53

Imho, podstawienie ścieżki dźwiękowej całkiem możliwe.

Kolejne dziwne rzeczy:

1. Super operacja FSB, Rosjanie ustawiają wypadek, jakimś cudem ktoś przezywa, więc są gotowi "dobijacze", ale jakiś pacan biega z kamera i to nagrywa i ma czas to wrzucić na net? Trzeba się zdecydować, albo Ruscy zrobili super operację, albo był to wypadek. Jeśli super operacja, tzn wszystko było przygotowane, byliby specjalni agenci gotowi zabijać rannych po wypadku, i żaden kamerzysta by tam nie brykał po lesie.
A jeśli było to robione ad hoc, to sorry, ochrona lotniska najpierpw puściła typa z kamera pod miejsce wypadku, a następnie o tak sobie strzela do rannych, bo im pan sierżant rozkazał?

2. Bardzo niewyraźne dźwięki i strasznie zmienia jakość.

3. Te wszystkie uspokój się etc..?
Co, Rosjanie zbierają rannych Polaków do kupy i tam rozstrzeliwują? Myślisz, że osoba która cudem by wyszła z takiego wypadku (samolot w fragmentach, rypnięcie 200kmph+ do góry nogami w las), to by wiedziała, że ktoś próbuje ją zabić.

4. Naprawdę, nikt potem nie wykryje że osoby miały dziurę w tyle głowy i 9mm pocisk w mózgu? O wiele łatwiej można było ich zabić w drodze do szpitala, starczyło nie udzielić pomocy medycznej, albo udzielić ją "odpowiednio", i śladów by nie było.

5. Po co w ogóle dobijać rannych, samolot uderzający do góry nogami to gwarancja śmierci. Z takiego wypadku można wyjść, jak jest awaryjne lądowanie, na brzuchu, kontrolowane, wtedy uderzenie idzie przez kadłub, łuki bagażowe, skrzydła i dopiero w pasażerów, a nie rypnięcie w las do góry nogami. Wtedy uderzenie idzie przez 5mm rozpadającą się blachę prosto w osoby, które następnie odkrywają uroki bycia pługiem. Na tym samym filmie widać samolot w szczątkach, koła do góry nogami, pożary elementów samolotu. Nie ma tam kogo dobijać.
God gave you a soul,
Your parents, a body,
Your country a rifle,
Keep all of them clean

As the great warrior-poet Ice Cube once said, 'If a day does not require an AK, it is good.'

wektork

Chorąży

Chorąży

PostPt 16 kwi, 2010 16:56

Shadow napisał/a:
Ruskie nie wpuściły od razu polaków na miejsce wypadku

przecież jest film jak Polak z kamerą podbiega do ogona i mówi ' o k.. to przecież nasz'
czy coś w ten deseń. Przecież nawet jak by wpuścili stado dziennikarzy do lasu, to nie było by co zbierać

ps. na filmiku nic nie slychać

Jon

Generał

Generał

PostPt 16 kwi, 2010 18:04

na filmiku nic nie slychać
Nieprawda. I to już potwierdziło sporo osób. To jest poza sporem.

Spór natomiast może być o to CO słychać.

Jeden koleś na YT twierdzi, że to spreparowane i że może to udowodnić. Czekam na jego odpowiedź.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Izzy

Kapral

Kapral

PostPt 16 kwi, 2010 18:25

Inne tłumaczenie słów w filmie:

00:43 (do kolegi) Кругом давай, кругом! Он уходит! - Okrążaj go, okrążaj! On ucieka!

00:48-00:49 (do kogoś) Давай сюда, паскуда! - Chodź tu, kanalio!
(dosłownie: "dawaj tu, paskudo!" Użyte w tonie rozkazującym)

00:50 - Убегай сюда! - Tu uciekaj (inny głos, tak jak by krzyczał do uciekającego kumpla [tu nie jestem pewien, duże prawdopodobieństwo, że przez syrenę nie usłyszałem wyraźnie, ale coś jakby])

00:54 (do kogoś) Стоять!!! - Stać!!!

00:57 [słychać pierwszy strzał]

1:00-1:02 (filmujący do siebie) Нихуя себе?! - O k..., ja pier...!

1:06 [słychać drugi strzał]

1:12-1:13 (do gapiów) Все назад, быстро! - Wszyscy do tyłu, natychmiast!

1:13 [słychać trzeci strzał]

1:15 [słychać czwarty strzał]

1:18-1:21 (do dziadka) Отец уходи, всё, уходим. - Ojciec, odejdź. Już, idźcie.
(Słowo "ojciec" w tym kontekście jest zwrotem grzecznościowym do starszego człowieka, który jest w wieku zbliżonym do wieku ojca osoby posługującej się tym terminem. Rosjanie używają bardzo często takich zwrotów, zwłaszcza do starszych osób)

1:21 (filmujący do siebie) Нихуя себе?! - O k..., ja pier...!

---------

Kanalio - Rosjanie nazwaliby tak raczej kogoś, kto dopuszcza się skrajnie niemoralnego występku. Na przykład szabrownika. W tej sytuacji na pewno to była milicja, a ten ktoś próbował coś ukraść z miejsca katastrofy. Sądząc po wyrazie "kanalio", które jest używane bardzo rzadko, mogę wywnioskować, że ten ktoś mógł się nawet dopuścić okradania ciała. Ale to są tylko moje prywatne odczucia. Mogę się mylić. Mógł po prostu oglądać szczątki samolotu i być wzięty pomyłkowo za szabrownika.
God gave you a soul,
Your parents, a body,
Your country a rifle,
Keep all of them clean

As the great warrior-poet Ice Cube once said, 'If a day does not require an AK, it is good.'

wektork

Chorąży

Chorąży

PostPt 16 kwi, 2010 18:36

rzeczywiście cos slychać nie zwróciłem uwagi
no to wrzucam co usłyszałem
12s no już
13s żebyś zdechł
17s palec u nóg
22s kto oficer?
26s kto?
28s mechanik
29s nosz kur...
34s *syreny*
43s idzemy stąd, idziemy
47s naprawdę tak ciężko?
48s no dawaj tu podchodzimy
49s wydawaj tutaj
53s stać!
54s tu będzie zamknięte
59s do tylu do tylu
1:09s idzie kur pomoc
1:12s wszyscy do tylu, wychodzimy
1:19s ojciec idz, idz
Ostatnio edytowano So 17 kwi, 2010 01:02 przez wektork, łącznie edytowano 1 raz

Izzy

Kapral

Kapral

PostPt 16 kwi, 2010 19:35

To się tak diametralnie rożni i od tłumaczenia w filmie i tego co wrzuciłem na górze, że aż trudno mi uwierzyć, że ten sam film oglądaliśmy. :P
God gave you a soul,
Your parents, a body,
Your country a rifle,
Keep all of them clean

Marshal

Major

Major

PostPt 16 kwi, 2010 19:37

Z "nowych tłumaczeń" wnioskuję że było to zwykłe zabezpieczanie terenu katastrofy.
Obrazek

wektork

Chorąży

Chorąży

PostPt 16 kwi, 2010 20:06

też się nad tym zastanawiam :cisza:

rad

Porucznik

Porucznik

PostPt 16 kwi, 2010 20:24

Dan napisał(a):w sumie kto stawia antene przed lostniskiem?

Ona tam byla nie bez przyczyny ;)

archiee

Chorąży

Chorąży

PostPt 16 kwi, 2010 21:33

Obrazek

Obejrzałem ten filmik kilka razy i na podstawie ułożenia drzew oraz leżących fragmentów skrzydła spróbowałem zlokalizować miejsce nagrania... Fachowcem nie jestem, ciężko rozpoznać co jest czym na tym zdjęciu satelitarnym. Z tego co tłumaczył ekspert wyjaśniający sytuację dla TVN-u, skrzydła po prostu oderwały się zostając z tyłu, a kadłub zatrzymał się 100 metrów dalej.

Wersja tłumaczenia Izzy'ego wydaje się najbardziej prawdopodobna. Ludzie nakręceni podsycaną przez media i piewców teorii spiskowych atmosferą oglądają film, nie znają nawet rosyjskiego i słyszą to co chcą usłyszeć, a i sugerują się bez namysłu opiniami "jaśnie oświeconych proroków" (teksty z rodzaju "otwórzcie oczy!", szafowanie słowem "prawda" i inne agitacje) sięjąc tym samym tę paranoję. A wystarczy zastanowić się przez moment, czy doszukiwanie się w tej tragedii jakiegoś spisku ma w ogóle sens.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-topic