Teraz jest Śr 16 lip, 2025 20:25

Realistyczna komunikacja w grze

Rozmowy na temat wszelkich addonów do ArmA II oraz Operation Arrowhead.
  • Autor
  • Wiadomość

Jaromaz

Major

Major

PostWt 20 lip, 2010 14:03

Obrazek

Instrukcja instalacji

1. Pobrać z A2C Repack plik acre_v[tu_numer_wersji](a2c).zip
2. Katalog "Arma 2" należy przeciągnąć i nadpisać na główny katalog gry.
3. Z katalogu "TS3 Plugin" bierzemy jeden plik - jeżeli posiadamy system 64 bitowy to plikiem tym jest "acre_x64.dll" - jeżeli posiadamy system 32 bitowy wtedy właściwy plik to "acre.dll" - i przegrywamy go do podkatalogu "plugins" w katalogu TeamSpeaka - zwykle jest to: "C:\Program Files\TeamSpeak 3 Client\plugins"
4. Uruchomić TS3 i w Settings->Plugins zaznaczyć ACRE Plugin, nacisnąć CLOSE i zrestartować TS3.
5. Teraz należy wejść na kanał TSa i odpalić Armę z poniższą linią modów:
Kod: Zaznacz cały
-nosplash -world=none -mod=@CBA;@JayArmA2Lib;@ACRE;@ACE;@ACEX;@ACEX_SM;@ACEX_PLA;@faa;@sap;@duala;@FDF_Podagorsk;@Nightstalkers;@sap_clutter

(wcześniej usunąć ze skrótu uruchamiania Army fragment: -showScriptErrors).
6. W Opcje->Sterowanie usunąć przypisanie klawisza CAPS LOCK do Rozmowa - Internet oraz Naciśnij, aby mówić (czyli do standardowego nadawania VOIPem).

UWAGA: Osoby z systemem Windows Vista lub Windows 7, które mają restrykcyjne konta użytkowników (domyślne) muszą KONIECZNIE uruchamiać Armę 2 oraz TeamSpeak 3 przez prawy przycisk na ikonach tych programów i wybieranie "Uruchom jako administrator".
Upewnic sie, ze w skrotach do odpalania TeamSpeak'a i Army2 jest wlaczona opcja Run As Administrator!

Jeżeli masz pierwszy raz do czynienia z ACRE sprawdź na spokojnie w single playerze czy poprawnie skonfigurowałeś ten addon - poniżej sposób sprawdzenia offline:

1. Koniecznie (na czas tego testu) ustawić aktywację TS3 przyciskiem (nie głosową - po teście można przywrócić aktywację głosową).
2. Wejść na dowolny kanał TSa
3. Uruchomić Armę w oknie (jest taka możliwość w opcjach 3D Army)
4. Odpalić dowolną misję, w której gracz posiada radio krótkiego zasięgu
5. Nacisnąć i trzymać wciśnięty klawisz CAPS LOCK - jeżeli aktywuje nam się TS (dźwięki i świecąca ikonka nadawania na tray'u) to znaczy, że plugin działa.

Poniżej lista skrótów klawiszowych ACRE:

CTRL + SHIFT + X - wyświetlenie panelu aktywnego radia (domyślnie krótkiego zasięgu)
CTRL + SHIFT + C - zmiana aktywnego radia (przełączanie między krótkim a długim)
CTRL + SHIFT + V - wizualna zmiana aktywnego radia (menu wyboru)
CAPS LOCK - nadawanie radiem (wcześniej należy usunąć przypisanie tego klawisza do standardowego VOIPa Army).

UWAGA: jeżeli występują crashe ReloadAll robić gdy nie jesteś połączony z kanałem.

W kwestii odległości przy obsłudze radia dalekiego zasięgu RTO powinni zapoznać się z tym materiałem instruktażowym [wideo].

Początkujący mogą też obejrzeć filmik instruktażowy z naszych pierwszych testów ACRE :)
Ostatnio edytowano Pn 30 sie, 2010 15:33 przez Jaromaz, łącznie edytowano 18 razy
Obrazek

RRBM

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 08:13

W związku, że nie brałem udziału w całości testów ACRE.
Proszę mi powiedzieć, dlaczego były problemy z ACRE na serwerze ?
Po późniejszym chwilowym podłączeniu wydaje się, że wszystko już działało dobrze.
W misji działało wszystko jak należy ?
Kiedy wprowadzamy ACRE na serwer :grin:
Obrazek
Obrazek

Dymion

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 09:04

Panowie, czy jest możliwość przypisania innego klawisza do radia krótkiego i innego do długiego? Przełączanie się między radiami to koszmar. Na testach wygląda to przyjemnie, ale w akcji nigdy się nie wie które radio jest włączone.

Przykład akcji:
HQ nadaje na długim komunikat do Brawo, Brawo ma kontakty i dowódca krzyczy na krótkim do RTO, żeby przekazał coś do HQ.

Relacja RTO:
Słyszy głos HQ sprawdza jakie mam radio (zestaw klawiszy) - kurde złe, zmiana (zestaw klawiszy) odpowiada do HQ (CapsLock). Dowódca krzyczy na krótkim, zmiana radia (zestaw klawiszy) odpowiada (CapsLock), zmiana radia na długie (zestaw klawiszy) i rozmawia z HQ (CapsLock)

W takiej sytuacji naprawdę można się pogubić i nie da się zachować spokoju, a czas ucieka.

Wczoraj nie miałem "przyjemności" działać jako RTO, ale mam mieszane uczucia po poprzednich testach, może to kwestia praktyki, ale niechęć została.

Chciałbym, aby wypowiedzieli się inni operatorzy RTO, jak to wygląda z ich strony.

Rafalsky

Major

Major

PostŚr 21 lip, 2010 09:54

Zmiana domyślnych klawiszy.

Zmiana CTRL + SHIFT + X , ...C ,...V na podobne dawne ustawienia A2T ( NUM_5, NUM_/, NUM_* )

1. W Arma2 w Options/Controls/Custom Actions nalezy wyczyscic dawne przypisanie Use Actions1, 2, 3 do klawiszy NUM_5, NUM_/, NUM_*

2. W pliku: ...\ArmA 2\userconfig\acre\acre_keys.hpp dokonujemy zmian przypisanych klawiszy na
Kod: Zaznacz cały
// Make sure to store this file in your "..\ArmA2\userconfig\acre" folder.

// Accepted values: ONLY NUMBERS

// Talk key for radio... This gets translated from DIK to
// a windows virtual key. If you have any issues with an
// incorrect mapping please make a ticket for us!
class acre_sys_core
{
   class PTTRadio   // Talk over radio
   {
      key = 58;     // CAPSLOCK (please unbind from your normal PTT key)
      shift = 0;
      ctrl = 0;
      alt = 0;
   };
};

// Quick switch keys for radios
class acre_sys_list
{
   class Forward   // Move forward through your radios
   {
      key = 76;     // NUM_5
      shift = 0;
      ctrl = 0;
      alt = 0;
   };
   class Backward    // Move backwards through your radios
   {
      key = 46;     // alt-shift-c
      shift = 1;
      ctrl = 0;
      alt = 1;
   };
   class OpenList    // Open radio list
   {
      key = 55;     // NUM_*
      shift = 0;
      ctrl = 0;
      alt = 0;
   };
   class OpenRadio    // Open current radio
   {
      key = 181;     // NUM_/
      shift = 0;
      ctrl = 0;
      alt = 0;
   };

};

NUM_5 - zmiana aktywnego radia (przełączanie między krótkim a długim)
NUM_/ - wyświetlenie panelu aktywnego radia
NUM_* - wizualna zmiana aktywnego radia (menu wyboru)

PS. W załączeniu acre_keys.hpp (ze zmianami) do podmiany z plikiem "...ArmA 2\userconfig\acre\acre_keys.hpp
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano Śr 21 lip, 2010 10:14 przez Rafalsky, łącznie edytowano 2 razy

laxentis

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 10:08

@Dymion: Nic prostszego. Po pierwsze, jak nie jesteś pewien - CTRL+SHIFT+C, a nie CTRL+SHIFT+V. Po drugie, zawsze miej aktywne jedno radio. Ja np. robiłem tak, że jak było spokojnie, nikt z oddziału się nigdzie nie oddalał to miałem zawsze aktywne długie, i przełączałem się czasami na krótkie, a w bardziej intensywnych sytuacjach na odwrót i nigdy nie miałem problemu z gatunku: które radio mam teraz włączone.

Jednej rzeczy brakuje ACRE - Roger Beepy dla LR, a szumy (przy rozpoczęciu transmisji) dla SR.
Obrazek

Dymion

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 10:19

laxentis napisał(a):(...)zawsze miej aktywne jedno radio.

A no właśnie... idealnie jest w A2T, gdzie aktywne są oba radia i tylko naciskam przycisk odpowiadający za dane radio. Tutaj trzeba przełączać się i to mi się nie podoba, choć pewnie można się przyzwyczaić.
Chyba zbyt często działałem jako RTO, więc przyzwyczaiłem się do A2T i trudno się przestawić z prostych rozwiązań. :)

@Rafalsky dzięki, to już coś.

Jaromaz

Major

Major

PostŚr 21 lip, 2010 10:33

W realu na krótkim radiu jeżeli jesteście blisko w ogóle nie ma szumu (przy SQ) dopiero wraz z odległością szum narasta. W ACRE jest szum ale wydaje mi się, że za cichy przy większych odległościach.

Polecam pozostanie przy klawiszach domyślnych :) to tylko kwestia przyzwyczajenia - a już na pewno łatwiej nadaje się na radiu CAPS LOCKiem niż gdzieś daleko z klawiatury numerycznej wybieranej prawą ręką ... ja mam nadawanie TSa 3D pod CTRL a radiem CAPS LOCK - blisko siebie i wygodnie - polecam :)

Dymion - masz AŻ DWIE możliwości ustawiania aktywnego radia :) - dodatkowo pierwsze naciśnięcie CTRL+C wyświetla Ci tylko informację które radio jest aktualnie aktywne (jeżeli była dłuższa przerwa między naciśnięciami) i jest jeszcze dodatkowa podpowiedź w postaci tekstu PRC148 lub PRC119 przy nadawaniu - na początku często zdarzało się nadawanie na innym radiu niż się sądziło - zakładam, że to normalne :) i kwestia przyzwyczajenia/doświadczenia. Nadawnie PUSH TO TALK jest REALNE i wygodne - to w A2T NIE BYŁO :)

Dodatkowo to ja wam poustawiałem w A2T przypisania do klawiatury numerycznej bo sądziłem, że te (wybrane) klawisze nic nie robią w Armie :) - ale wejdźcie sobie do HUMVEE jako kierowca i nadajcie coś radiem - głowa gracza zacznie się wtedy zmieniać położenie :)
Obrazek

KaRV

Porucznik

Porucznik

PostŚr 21 lip, 2010 10:40

a ja mam takie pytanie czy rto majac wlaczone/ustawione dlugie slyszy nadawanie odbywajace sie na krotkim?
Obrazek
A2C
Obrazek

RRBM

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 11:05

Jak najbardziej. Tutaj chodzi tylko o nadawanie.
Obrazek
Obrazek

KaRV

Porucznik

Porucznik

PostŚr 21 lip, 2010 11:16

to git.. bo juz myslalem ze oprocz upierdliwosci (klawisze + klikanie) rto bedzie mial problemy z komunikacja
Obrazek
A2C
Obrazek

Jerrey

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 21 lip, 2010 11:20

A czy rak RTO mówi na long to ktoś na short go słyszy? Czy RTO może sobie bez problemów zmienić częstotliwość long na taką żeby innym nie przeszkadzac w komunikowaniu się z innymi RTO?

RRBM

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 11:28

Z zasady radli długiego i krótkiego zasięgu nadają na innych częstotliwościach.
Nie ma problemu ze zmiana tych częstotliwości.
Jak widzę, nie grałeś za dużo coop z a2t, tam sytuacja była identyczna.
Obrazek
Obrazek

Jaromaz

Major

Major

PostŚr 21 lip, 2010 11:30

Panowie - ściągnijcie, zainstalujcie - potestujcie w single player lub na naszym serwerze na misji testowej CO@22 ACRE (najlepiej w małej liczbie graczy z wyłączonymi AI).
Obrazek

Jerrey

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 21 lip, 2010 11:36

Słuchaj na A2T, automatycznie miałeś rózne częstotliwości... Ja poprostu uważnie śledze wypowiedzi i stąd moje pytanie. Wiele osób pisało że mogą być tego typu problemy. Nie miałem okazji testować ACRE wiec nie wiem jak tutaj jest z czestotliwośiami -.-

Kriss

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 12:30

Na ACRE są kanały z góry ustawionymi częstotliwościami.
Dla krótkiego jest 100 kanałów.
Dla długiego jest 6 kanałów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Addony