Teraz jest Cz 19 mar, 2026 11:08

Realistyczna komunikacja w grze

Rozmowy na temat wszelkich addonów do ArmA II oraz Operation Arrowhead.
  • Autor
  • Wiadomość

Jaromaz

Major

Major

PostPt 23 lip, 2010 14:18

no nie jest tak do końca normalny - ma po prostu bardzo mały distortion - ale to akurat zgodne z rzeczywistością - na dobrych radiach przy bliskich odległościach głos jest również czysto brzmiący :)

tak czy inaczej taka modulacja głosu jak jest w ACRE i tak dodaje smaczku :) i pozwala odróżnić komunikat na radiu od zwykłej komunikacji głosowej (co na A2TS nie było do końca dobrze oddane).
Obrazek

MaXyM

Kapral

Kapral

PostPt 23 lip, 2010 14:48

Moze sie nie znam ale na pewno nie bedzie brzmiec glos z radia tak samo jak real. Jest wiele czynnikow ktore to powoduja.

Przede wszystkim mikrofon. Zeby uzyskac czysty glos bardzo zblizony do reala, musialbys uzywac studyjnego mikrofonu. Miki w headsetach czy walkie-talkie po prostu sa za slabe. Kup sobie nawet polprofesjonalny mik za do 500zl, nagraj swoj glos a potem odtworz - zobaczysz ze sie nie poznasz ;)

Druga sprawa to filtrowanie glosu. Wejsciowy sygnal jest filtrowany (obcinana jest gora i dol zostawiajac czestotliwosc wystarczajaca do mowy). W ten sposob zmniejsza sie zaklocenia na wejsciu.

W ten sposob glos przez radio po prostu nie moze byc identyczny do oryginalu. Potem dochodza kwestie zamiany medium (analog lub cyfra) i modulacja FM. Glos moze byc tez normalizowany (kompresja/limiting). Na koniec w odbiorniku moze byc obrobka w celu zapewnienia wiekszej czytelnosci glosu.

Jaromaz

Major

Major

PostPt 23 lip, 2010 16:03

W ten sposob glos przez radio po prostu nie moze byc identyczny do oryginalu

ale nie jest - zrób test w ACRE :)
Obrazek

MaXyM

Kapral

Kapral

PostPt 23 lip, 2010 16:12

ojej. niebedziemy sie klocic o pojedyncze bity. Po prostu glos jest zbyt czysty. Jak sam zauwazyles czasem trudno okreslic jesli glos dochodzi z radia czy nie, co po prostu jest w realu niemozliwe.

wektork

Chorąży

Chorąży

PostPt 23 lip, 2010 18:30

Jaromazowi nie chodziło o to, że w radiu słychać czysty głos (jak by ktoś obok mówił).
Tylko o to, że głos jest bardziej realny czyli zniekształcony. (w porównaniu A2T)

Jaromaz

Major

Major

PostPt 23 lip, 2010 19:48

Jak sam zauwazyles czasem trudno okreslic jesli glos dochodzi z radia czy nie

w przypadku A2T - w ACRE "Voice chat over the radio *is* distorted by default" ;)
Obrazek

Spitfire

Porucznik

Porucznik

PostPn 26 lip, 2010 00:33

Kod: Zaznacz cały
18. * Radio
standarowe wywolanie:
KOGO WOLASZ .... TU ... KTO WOLA ...odbior.
przyklad:
Alfa TU Bravo...odbior.
TU Alfa...zglaszam sie.
Alfa, udaj sie do sektora 086-055 odbior
Przyjal (wymagane potwierdzenie oznacza zrozumialem/wykonuje).
Jezeli masz jakies pytania jak sie udac do sektora 086-055, nie mow "Przyjal, ale jak tam dojsc.", tylko zadaj pytanie, i jak wszystko bedzie jasne dopiero potwierdz "Przyjal".

i tu komunikacja moze sie juz skonczyc, uzycie formy:
Przyjal, ..bez odbioru
oznacza , zrozumialem i zrywam komunikacje/nie moge prowadzic dalej komunikacji itp. wiec uwazac kiedy uzywacie zwrotu "bez odbioru".

bledne wywolania: Tutaj Zdenek do Kazika, lub Tutaj Bravo do Alfy, Tu Kazik do HQ, i wszelkie inne kiedy siebie wymieniamy na poczatku.

panowie, przestrzegać tego :rules:

Orginał

Rafalsky

Major

Major

PostPn 26 lip, 2010 02:00

ACRE jest w fazie poczatkowej rozwoju, takie rzeczy jak kanal pojazdu, oddzielne klawisze do roznych radio's, szepty wszystko jest w planach.. wiec cierpliwosci i poczytac troche: tutaj co do planow.

(nie pytac/mowic co misja, ze 3D jest za glosne .... jak ma byc poprawione z misji na misje skoro maja to poprawic patchem... a misje grane sa obecnie na 1.0.3 bez patcha)

Czwartek
Ktos#1 - 3D za glosne, do 50m slysze jakby byli kolo mnie..
!R - tak mamy testy , to nowy blad w 1.0.3 w nastepnym patchu obiecali poprawic.
Ktos#1 - to dobrze..:)

Piatek
Ten sam Ktos#1 - ACRE jest do dupy , slysze ludzi ktorzy mnie zagluszaja, 3D jest za glosne
!R - tak mamy testy, to blad w 1.0.3 w nastepnym patchu obiecali poprawic.

Sobota
Znowu Mr.Ktos#1 - Slysze ludzi jakby blisko, ktorzy mnie zagłuszają, 3D jest za glosne, to ACRE ma bledy ?
!R - tak mamy testy, jak mowilem to blad w 1.0.3 w nastepnym patchu obiecali poprawic.

Niedziela

Juz myslalem, ze doszlo ale Ktos#1 - Dzis podczas gry do 50m slyszalem ludzi jakby byli kolo mnie..
!R - ????? :beksa:

Jaromaz

Major

Major

PostPn 26 lip, 2010 11:13

Prośba - wszyscy, którzy mieli ustawione +2.5 db w TSie na testach beta ACRE niech powrócą do standardowego 0db :)
Obrazek

Darek

Porucznik

Porucznik

PostPn 26 lip, 2010 17:05

Jak rozróżnić czy dana osoba mówi do mnie na krótkim radiu czy na długim?

Rafalsky

Major

Major

PostPn 26 lip, 2010 18:00

Darek napisał(a):Jak rozróżnić czy dana osoba mówi do mnie na krótkim radiu czy na długim?

PROSTO: obecnie rozpoznasz to formie komunikatu (w przyszlosci zmienia dzwiek).

ALFA -BRAVO - (na dlugim)
ALFA-ALFA (na krotkim)

jezeli ALFA-BRAVO na krotkim ( np ch#1) to ma to wyraznie powiedziec.

BRAVO tu ALFA na krotkich ch#2, odbior
w tym wypadku zawodnik z ALFA przelaczyl sie na kanal BRAVO i nadaje na krotkich.

jezeli masz klopot w rozpoznaniu kto na jakim radiu nadaje tz ze nie stosuje sie do tej zasady.

DO wszystkich :

ZASADA#0: krótko na temat !

ZASADA#1: zawsze konczyc zdanie odbior
a druga strona dopiero wtedy odpowiada. Obecnie niektorzy maja to w dupie i wcinaja sie z odpowiedzia jeszcze nim komunikat sie skonczy (m.in dlatego ze nie wie kiedy konczy sie komunikat).

ZASADA#2 zawsze potwierdz ze Przyjal komunikat. Nie potwierdzanie to łamanie zasad naszego stylu gry....

ZASADA#3 nie robic błędu
ALFA: Bravo tu ALfa idz na 1.4.0, odbior
BRAVO: Alfa zrozumialem, bez odbioru.
ALFA: :co: ( ale dopiero jak ci potwierdze, ze droga jest czysta, ale skoro nie chcesz tego info to idz w ciemno :) ) :neutral:

Darek

Porucznik

Porucznik

PostPn 26 lip, 2010 18:18

Wczoraj miałem duży kłopot z opanowaniem radia.Nie będę się więc pchał na RTO ani na dowódcę pojazdu dopóki nie poprawią kilku rzeczy.Gra z takim radiem przestaje być miodna.Ale dzięki za wytłumaczenie. ;-)

Pablodanzig

Kapral

Kapral

PostPn 26 lip, 2010 19:18

Darek napisał(a):Wczoraj miałem duży kłopot z opanowaniem radia.Nie będę się więc pchał na RTO ani na dowódcę pojazdu dopóki nie poprawią kilku rzeczy.Gra z takim radiem przestaje być miodna.Ale dzięki za wytłumaczenie. ;-)

Popieram cię Darek gra przestała być miodna nie można się skupić na grze tylko trzeba wiecznie sprawdzać jakie masz ustawienia w tym radiu. Mi na przykład podczas gry ni z tego ni z owego wywala w systemie mikrofon, tzn nagle się wszystko zawiesza i mogę sobie gadać do usranej śmierci i tak nikt mnie nie słyszy.

Co zauważyłem jeszcze dziwnego w tym plug-inie, że podczas nadawania radiem czasami krzaczą się dźwięki w armie.
Mess with the best die like the rest....

[center]Obrazek[/center]

Darek

Porucznik

Porucznik

PostPn 26 lip, 2010 19:59

Już to raz powiedziałem,ale powtórzę raz jeszcze.Na misje w Armie gdyby to było możliwe zabrałbym moją Nokie,jest zdecydowanie bardziej niezawodna w terenie.

Rafalsky

Major

Major

PostWt 27 lip, 2010 10:09

:spoko: zapowiadany update 1.0.5

wiele poprawek, m.in zmienna odpowiadajaca za znieksztalcenia terenowe... czyli mozna wylaczyc/ograniczyc znieksztalcenia dla radia dlugiego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Addony