Teraz jest Cz 19 mar, 2026 06:21

Realistyczna komunikacja w grze

Rozmowy na temat wszelkich addonów do ArmA II oraz Operation Arrowhead.
  • Autor
  • Wiadomość

KaRV

Porucznik

Porucznik

PostPn 06 wrz, 2010 11:14

slyszalem bardzo dobre opinie na temat tego mikrofonu!! Zalman ZM-MIC1
Obrazek
A2C
Obrazek

Jaromaz

Major

Major

PostPn 06 wrz, 2010 11:24

najlepiej żeby mikrofon był zintegrowany ze słuchawkami (znajduje się wtedy najbliżej ust) - nie korzystajcie z mikrofonów postawionych gdzieś daleko - no i najlepiej w ogóle nie korzystać z głośników - tylko wyłącznie ze słuchawek.
Obrazek

KaRV

Porucznik

Porucznik

PostPn 06 wrz, 2010 12:11

+ i - mikrofonow niezaleznych.

Kolejna decyzja dotyczyć powinna mikrofonu. Co prawda nie jest on niezbędny do gry, ale w potyczkach sieciowych bardzo ważne jest aby czytelnie komunikować się z innym teammate’em.

Rozwiązanie w postaci zintegrowanego mikrofonu ma swoje plusy i minusy. Teoretycznie zwalnia z posiadania przed sobą albo przy sobie kolejnego kabla i osobnego mikrofonu, jednakże w przypadku awarii i odsyłaniu na gwarancję, właściciel pozbywa się całych słuchawek a nie tylko mikrofonu. Dodatkowo w przypadku próby używania słuchawek jako modelu odsłuchowego albo outdoorowego, mikrofon będzie powodował przynajmniej uczucie dyskomfortu.

W słuchawkach tanich, zwłaszcza „specjalnie dla graczy” takich jak wciskane na bezczelnego każdemu i wszędzie Creative Fatal1ty, mikrofon jest tak słabej jakości że o jego uszkodzenie po intensywnym tygodniu użytkowania naprawdę nietrudno.

Mikrofon nabywany osobno w teorii odejmuje nieco komfortu bo trzeba poprowadzić drugi kabel i mieć go przy sobie, albo przyczepiony do ubrania, albo stojący. Jednakże daje o wiele większe możliwości doboru urządzenia pod siebie, pod własne preferencje i przede wszystkim – budżet. Są na rynku dostępne bardzo dobre mikrofony takie jak Zalman ZM-MIC1 które przyczepia się na kabel słuchawkowy, dodatkowo oferujące jakość przekazywania głosu kilkakrotnie lepszą od mikrofonów zintegrowanych w niektórych modelach słuchawek.

Przy wyborze osobno słuchawek i mikrofonu budżet może się powiększyć o np. 20zł, jednakże na ogół uzyskuje się lepsze słuchawki i lepszy mikrofon niż w przypadku takiego zakupu zintegrowanego jednego z drugim.
Obrazek
A2C
Obrazek

Jaromaz

Major

Major

PostPn 06 wrz, 2010 12:21

no dlatego na słuchawkach zintegrowanych z mikrofonem nie opłaca się oszczędzać (- wcześniej miałem takie za 90 zł i jakość dźwięku z mikrofonu też była bardzo dobra (z informacji zwrotnych :) ) - niestety mikrofon zepsuł się po pół roku korzystania ... :)
Obrazek

Red

Porucznik

Porucznik

PostPn 06 wrz, 2010 12:33

Ja w tej chwili korzystam z CREATIVE HS-400 zakupione za ok.110zł (dziś ok.64zł). Są to głównie słuchawki do komunikacji, a nie do gry, lecz jak na swój chudy wygląd, są dosyć wytrzymałe i elastyczne. Używam ich od 1.5 roku i nie wykazują oznak zużycia. Jednak mają dużą wadę-są niesamowicie niewygodne
Informacje dodatkowe Wielozadaniowość, jakość i wygoda. LOL
Po 2h grania, uszy mocno bolą od dźwigania ciężaru tych słuchawek. Na szczęscie kurier jest już w drodze z SteelSeries 5H v2 USB ;-)

btw. Proponuje przenieść ostatnie posty do nowego wątku o sprzęcie.
ObrazekObrazek
Obrazek

KaRV

Porucznik

Porucznik

PostPn 06 wrz, 2010 12:55

ja osobiscie zastanawiam sie nad tymi modelami ROCCAT Kave 5.1 a PLANTRONICS GAMECOM 777 korzystalem z "wielkiego testu sluchawek dla graczy" pclabu klik chociaz z 2 storny dostalem kilka linkow ktore dosyc mocno atakuja system 5,1 w sluchawkach.. polecam przeczytac.. dlugie lecz ciekawe no i powodukace totalny metlik w glowie :)

link1
link2
link3
link4

i odp. na mojego posta na jednym z forow

Mylisz pojecia. Nie ma czegos takiego jak sluchawki 'przestrzenne'. Przestrzen w grach jest bardzo wazna, ale jak na ironie sluchawki '4gamers' maja bardzo ograniczona przestrzen. Najprawdopodobniej chodzilo Ci o pozycjonowanie... i tutaj tkwi problem. Wbrew temu, co mowia marketingowe slogany, to nie sluchawki odpowiadaja za pozycjonowanie a zrodlo dzwieku tj. karta dzwiekowa. Sluchawki natomiast maja jak najlepiej zagospodarowac 'moc' pozycjonowania jaka oferuje zrodlo. Sluchawki muzyczne maja o klase lepsza przestrzen i mozliwosci pozycjonowania niz te '4gamers' i dlatego wlasnie na nie powinienes zwrocic uwage. Wlasnie dlatego tez pisalem, ze powinienes byc 'otwarty'. Chyba, ze wolisz wyrzucic kupe pieniedzy w bloto.

Co do karty dzwiekowej - do takich sluchawek nie ma zbytniego sensu kupowac nic dobrego, bo to najpewniej one beda ograniczaly Twoja integre, a nie integra sluchawki (jak to ma miejsce w przypadku dobrych sluchawek stereo).

Zrobilem szybki rzut oka na ceneo, zeby sprawdzic ile te sluchawki kosztuja. Za takie pieniadze kup sobie Koss UR40 i Xonara DS, ewentualnie uzywanego Xtreme Music/Gamer. Bedzie lepiej niz w przypadku Platronow i Roccata.
Ostatnio edytowano Pn 06 wrz, 2010 13:02 przez KaRV, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
A2C
Obrazek

wektork

Chorąży

Chorąży

PostPn 06 wrz, 2010 12:56

Jaromaz napisał(a):najlepiej żeby mikrofon był zintegrowany ze słuchawkami (znajduje się wtedy najbliżej ust) - nie korzystajcie z mikrofonów postawionych gdzieś daleko - no i najlepiej w ogóle nie korzystać z głośników - tylko wyłącznie ze słuchawek.

Że niby dla czego? Z tego co wiem to mnie dobrze słychać, a mikrofon mam ~metr od głowy ;]

Jaromaz

Major

Major

PostPn 06 wrz, 2010 13:06

Z tego co wiem to mnie dobrze słychać

Między "dobrze" a "doskonale" jest spora różnica :)

Wolę pewność - mikrofon tuż przy ustach zwiększa szanse :)

W tym samym artykule o moich słuchawkach - podkreślają bardzo dobre pozycjonowanie dźwięku oraz wibrację/bas - narzekają na muzykę i na materiał wykonania podkładki pod głowę (a niepotrzebnie - bo w ogóle się nie zniszczył jak do tej pory :) )

Faktycznie lepiej przenieść te posty do wątku o sprzęcie :)
Obrazek

Red

Porucznik

Porucznik

PostPn 06 wrz, 2010 13:57

wektork napisał(a):Że niby dla czego? Z tego co wiem to mnie dobrze słychać, a mikrofon mam ~metr od głowy ;]

Ciebie dobrze słychać. Jesteś u mnie podgłoszony o +4.5dB i nie ma problemów z komunikacją u ciebie. Lepiej żeby słychać kogoś cicho, ale dokładnie (przykład. Mackoff +15.0dB u mnie) niż głośno i niewyraźnie(tutaj nie powiem kto, ale jest u mnie na -6.5dB i słysze go jakby był na +4.0dB :] ).
ObrazekObrazek
Obrazek

Zombie

Chorąży

Chorąży

PostPn 06 wrz, 2010 13:59

Ja ogólnie zauważyłem że to wina (chodzi o głośność) karty dźwiękowej.
Korzystam z identycznego mikrofony jak kolega.
On ma micro metr od siebie, a ja przy samych ustach a i tak wszyscy prawie na TS narzekają że mnie źle słychać.
Dlaczego?
Ja mam zintegrowanego Realteka a on nie...
Chyba kupię jakąś tanią zewnętrzną kartę i podepnę pod nią mikrofon.

Pozwolę sobie zacytować opis, z jednego z mikrofonów.
ma profesjonalny czarny kolor

wektork

Chorąży

Chorąży

PostPn 06 wrz, 2010 14:17

Zombie: Ja mam zintegrowaną (Realtek) karę z płytą , a mikrofon zintegrowany z ekranem wraz z kamerą :twisted:

Jon

Generał

Generał

PostPn 06 wrz, 2010 14:21

Też mam zintegrowanego Realteka (połowa osób ma tą kartę, ziom) i nikt praktycznie nie narzeka.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Jaromaz

Major

Major

PostPn 06 wrz, 2010 14:33

też mam zintegrowaną 5.1 Realteka - ale jakość karty może zależeć od jakości/ceny płyty głównej ... Realtek Realtekowi nierówny :)
Obrazek

RRBM

Chorąży

Chorąży

PostWt 07 wrz, 2010 09:33

Na serwerze A2C obowiązuje nowe wersja ACRE. Informację w changelogu.

http://raceriv.com/arma2/acre/ACRE_V1.0.10.137.rar

Edit: Darek
Ostatnio edytowano Wt 07 wrz, 2010 11:21 przez RRBM, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

Zudoshi

Szeregowy

Szeregowy

Team speak 3

PostCz 09 wrz, 2010 17:03

Po updacie TS 3, acre nie dziala. A na googlach jest problem znalesc wersje przed updatem. Wiec oto macie link jak by nie dzialal pisac na PW!

http://rapidshare.com/files/418068366/T ... beta26.exe
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Addony