Skróty klawiszowe według ustawień domyślnych, jeśli zmieniałeś przypisanie klawiszy to teraz sam dochodź gdzie co masz.
Używane w tekście skróty:
LPM - Lewy Przycisk Myszy
PPM - Prawy Przycisk Myszy
Skróty klawiszowe sterowania radiem:
CTRL+SHIFT+X - pokazanie/schowanie radia
CTRL+SHIFT+A i CTRL+SHIFT+S - przełączanie kolejnych posiadanych radiostacji.
CTRL+SHIFT+strzałka_w_lewo - przełączenie aktywnego radia na lewą słuchawkę
CTRL+SHIFT+strzałka_w_prawo - przełączenie aktywnego radia na prawą słuchawkę
CTRL+SHIFT+strzałka_w_górę - przełączenie aktywnego radia na obie słuchawki
ALT+SHIFT+Q - w pojeździe wyświetlenie opcji użycia radia pokładowego lub wpięcia posiadanego radia do pojazdu (większa moc nadawania)
Używane w grze radiostacje:
PRC-343 (aka PRR aka Bowman Radio) nazywane radiem "krótkim".

Zasięg teoretyczny do 500 m, praktycznie bywa, że do 100 m. Duży wpływ na zasięg ma teren - góry, budynki.
Dostępnych jest 16 kanałów ustawianych lewym pokrętłem (klikając LPM i PPM). Kropki pomiędzy kanałami nieparzystymi oznaczają odpowiednie kanały parzyste.
Prawym pokrętłem można ustawiać głośność radia.
Większość "szeregowych" będzie miała do czynienia jedynie z tym radiem. Inne modele zwykle dostępne są dla dowódców drużyn, radiooperatorów (RTO), pilotów, załóg pojazdów itp.
PRC-148 VHF nazywane radiem "długim" (tzw squad radio)

Zasięg kilka kilometrów, maksymalna moc wyjściowa 5000 mW. Stosowane do łączności pomiędzy drużynami oraz z dowódcą plutonu.
Głośność zmieniamy środkowym pokrętłem (na szczycie obudowy radia). Kanały lewym pokrętłem lub przyciskami góra/dół.
Standardowo radio działa z mocą 100 mW, aby zwiększyć moc należy dwukrotnie nacisnąć przycisk MODE, aż pojawi się taki ekran:

Następnie strzałkami w polu NEW należy ustawić żądaną moc - 5000 mW (najszybciej strzałką w dół)

I zatwierdzić klawiszem ENT. Zmiana mocy jest globalna - dotyczy wszystkich kanałów.
PRC-119 (również "długie")

Zasięg kilka kilometrów. Maksymalna moc 12000 mW. Najczęściej pojawia się w pojazdach lub u RTO.
Radio posiada 6 kanałów przełączanych pokrętłem CHAN w lewej górnej części obudowy. Moc przełącza się pokrętłem PWR po lewej, po środku. Moc należ przestawić na położenie HI. Głośność można regulować pokrętłem VOL na prawo od klawiatury.
PRC-117F (również "długie")

Zasięg kilka kilometrów. Maksymalna moc 20000 mW. Najczęściej pojawia się w pojazdach lub u RTO.

Radio posiada 100 kanałów z możliwością przeprogramowania częstotliwości. Kanały zmienia się klawiszami PRE +/-. Głośność zmieniamy klawiszami VOL +/-.

Aby zmienić moc radia należy wejść w opcje naciskając klawisz 8 (PGM - programm). Jeśli wcześniej nie wybraliśmy kanału na jakim chcemy pracować teraz można to zrobić i zatwierdzić klawiszem ENT.

Pojawi się ekran opcji, a wybrana pozycja będzie migała. Strzałkami <- i -> wybieramy pozycję POWER i naciskamy ENT.

Strzałkami <- i -> ustawiamy w pozycji NEW żądaną moc (20000mW) i zatwierdzamy klawiszem ENT. Moc dla każdego kanału programuje się oddzielnie.
Jeśli żołnierz posiada dwie radiostacje (nie spotyka się więcej) warto przestawić każdą na inne ucho/słuchawkę, żeby było wiadomo, z którego radia pochodzi komunikat.