Teraz jest Wt 03 mar, 2026 23:33

Co czytamy

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Mustang185

Pułkownik

Pułkownik

Re: Co czytamy

PostSo 05 wrz, 2015 15:32

Tej książki akurat nie czytałem, ale z moich starć z Cookiem wynika, że ma taki styl.

A przy okazji - polski tryptyk Pan Lodowego Ogrodu. W skrócie - jest sobie świat, coś jakby 13. wieczna ziemia, niby-wikingowie, niby-persowie itp. Stacja badawcza, ulokowana na tym świecie, nagle przestaje się zgłaszać. Ze statku kosmicznego zostaje wysłany gość, odpowiednio przebrany itp, mający wybadać, co się stało. Taki sci-fi pomieszane z nordyckimi sagami wychodzi, gorąco polecam :)

Jon

Generał

Generał

PostSo 05 wrz, 2015 17:56

Ekhem. Fantastyka, fantastyką, ale...

Frederick Forsyth.

Gość nie bez powodu jest uznawany za króla Political Fiction. Jeśli ktoś oglądał "Psy Wojny" - to właśnie na podstawie jego książki napisano film (słabszy niż książka, ale ogółem niezły). Napisał też parę innych, z czego na podstawie conajmniej jednej - Czwartego Protokołu - nakręcono film, który z kolei był koszmarnie kiepski w porównaniu do książki. I właśnie. Czwarty Protokół - czym zainteresowałem się za sprawą dawnej misji Jaromaza - jest genialny.

Nigdy nie czytałem tak dobrze napisanej książki. Clancy może gościowi buty czyścić. Gorąco polecam.

Poza tym dla tych, którzy potrafią docenić dobry, zimny, powolny styl w klimatach filmów Smarzowskiego gorąco polecam, jeśli uda wam się gdzieś znaleźć - "W cieniu śmierci" bodajze węgra Laszlo Gyourku (jakos tak). Zajebisty thriller o tym jak pewien pan wraca w dawne strony by zrobić coś złego. Bdb napisana, a malutka (raptem 300 stron?).

Poza tym oczywiście, OBOWIĄZKOWO - Paragraf 22. Genialna książka, prawdziwy klasyk.

Czytałem jeszcze "Męską Sprawę" Marka Kędzierskiego. Nie porywa, ale jeśli ktoś potrzebuje szytego bardzo grubymi nićmi "męskiego", komiksowego wręcz harlekina*, to jest ok. Gościu bardzo starał się pisać "hardcore" i bardzo w klimatach zachodu, ale wychodzi conajmniej sztucznie, jeśli ktoś jednak potrzebuje filmowego i naiwnego pif paf jebudu z doklejoną naiwną historią, to spoko. Nie polecam, dostałem jako prezent, ale jak ktoś lubi...

*takie określenie "męskiego" odpowiednika Harlekinów, z biednym pokrzywdzonym bohaterem, który miał problem uratować swą księżniczkę, komiksowymi wręcz archetypami postaci i naiwną narracją \ flow akcji.

Btw, czyta ktoś takie konkret SF bez sztampowego "współcześni komandosi X trafili do dawnych czasów i kopio dupy" czy post-apo i chowanie się w rurze odpływowej od toalety i tym podobnego kału? Czytaj: Dick lub podobni mu? Kiedyś była taka zajebista, cyberpunkowa książka właśnie o hakerach w klimatach wojen korporacji i byłem pewien, że to Dick napisał, ale szukałem i szukałem w jego książkografii i kicha, nic nie brzmi znajomo, nic nie pasuje z opisu. Nie pamiętam niestety tytułu, a sama ksiazke czytalem z dobre 12 lat temu, wiec... gdyby ktoś znał... :<

http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

tom3kb

Major

Major

PostN 06 wrz, 2015 10:16

A ja wiem, że tu jest silna grupa lubiąca dayz ;) to wrzucę trylogię o zombie apo.

Louerio Manel Apokalipsa Z (trylogia)

Ghost

Porucznik

Porucznik

PostN 06 wrz, 2015 12:15

czyta ktoś takie konkret SF bez sztampowego(...)?
CyklOdysei Kosmicznej Arthura C. Clarke'a mi czytało się lepiej niż oglądało film. Dobry jest też cykl o Ramie tegoż samego autora. Arthura C. Chociaż nie nastawiaj się na szybką akcję, raczej na odkrywanie tajemnicy świata.

czernobyl10

Porucznik

Porucznik

PostPn 07 wrz, 2015 11:10

Nawiązując do tematyki post - apo to kolejna seria tym razem dla fanów gier S.T.A.L.K.E.R. i Surwarium. Książki wydawane można znaleźć na stronie fabrycznazona.pl. Gorąco polecam ponieważ dostaniemy do czytania mnóstwo ciekawej lektury opisującej przygody stalkerów w skażonej Zonie. Jeżeli zarywaliście nocki w gry z serii S.T.A.L.K.E.R. to koniecznie musicie przeczytać, dotyczy również fanów modów do w/w gier gdyż wielu bohaterów powieści jest również bohaterami modów. :!:
Obrazek

Exe

Major

Major

PostPn 07 wrz, 2015 19:27

Jon napisał(a):

Btw, czyta ktoś takie konkret (...) post-apo.

Tego co było za tym fragmentem nie kojarzę, ale z post apo polecam "Miasto na górze" Bułyczowa. Nie skończyłem jeszcze, nawet do połowy nie doszedłem, ale do momentu w którym jestem mogę gorąco polecić :spoko:
Widocznie bug tak chciał.

RomanPL79

Chorąży

Chorąży

PostPn 07 wrz, 2015 20:14

No to ja bym od siebie polecił S.T.A.L.K.E.R.a (Droga donikąd/Ołowiany Świt/Drugi Brzeg) spod pióra/długopisu/ołówka/klawiatury Michała Gołkowskiego - bardzo wciągająca i klimatyczna seria opowiadająca o stalkerze Miszy. Według mnie bardzo dobrze został tutaj odwzorowany ciężki, brudny i przygnębiający nastrój panujący w Zonie. Polecam czytać w takiej właśnie kolejności jak podałem (ostatnia-pierwsza-druga książka) aby zachować chronologie wydarzeń ;)

Jasina

Porucznik

Porucznik

PostN 27 wrz, 2015 19:58

Jak ktoś lubi si-fi i klimaty Afganistanu to polecam "Łzy Diabła" Magdaleny Kozak. Jeśli chodzi o high si-fi to z nowości "Zabójcza Sprawiedliwość" Ann Leckie. Na razie tyle, więcej później. ;)
nick w grze: Jasina
kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/Jasina85

Mustang185

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 08 paź, 2015 19:54

Nie książka, komiks, ale co tam. "Gate (tutaj jeszcze kilka słów po zagramanicznemu :P)" Czyli japoński komiks militarno-fantastyczny. W roku 20XX w Tokio otwierają się wrota międzywymiarowe, z których atakują oddziały niby-rzymian wspieranych przez różne potworzyska. Po wstępnej masakrze skośnookich JDF robi mielonkę z antycznych oddziałów przeciwnika. Za międzywymiarowe 'wrota' zostaje wysłany oddział, który ma ukarać winną nację i uzyskać reparacje wojenne :D

Czytać bądź oglądać (jest wersja anime, aczkolwiek zubożona 15+), jeśli chcecie zobaczyć polowanie na smoka za pomocą Panzerfausta-3. sżarże ciężkiej kawalerii rozstrzeliwaną przez artylerię, bądź F-4 Phantom bombardujące niby-rzymski senat.

linku linku do obrazka2

linku linku do obrazka

magnum22

PostŚr 27 sty, 2016 21:47

dziisja czytam INKA książka o bohaterce powstania

Mustang185

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 28 sty, 2016 18:58

O, właśnie. Idźcie do biedry, za 25 zł możecie dostać książkę Swietłany Aleksijewicz 'Wojna nie ma w sobie nic z kobiety'. Właśnie przeżuwam :)

Algrab

Generał

Generał

POSZUKUJĘ KSIĄŻKI

PostCz 06 kwi, 2017 09:14

Poszukuję książki:

Tiele - Wincklerowie. Arystokracja węgla i stali

Najbardziej ta książka rozchodziła się w rejonie Katowic,Chorzowa, Zabrza czyli na Śląsku.
Ostatnie wydanie 2006r.
Obrazek
Poprzednia strona

Powrót do Off-topic