Jak rysować mape wysokości , aby program TGA2ASE mógł to przekonwertować ?
Używam Adobe Photoshop Elements 2.0
I jak powinienem zapisać? Tam mam do wyboru 32 bity, 16 bitów i jeszcze jedno...
I podczas rysowanie, skąd wiedzieć, że to będzie ponad 300 metrów a tu tylko 10 ?
I jeszcze jedno. Jeśli mam mape wysokości to czy wymiary obrazka mają wpływ na to jaka duża będzie wyspa w Vistorze ?
Moim zdaniem od reki sie nie da narysowac dokladnych wysokosci , ale mozesz sprobowac uzyc zdjec satelitarnych lub gotowych map zrobionych w ten sposob ...
(w grze EE apache vs havoc byly takie gotowe mapy czarnobiale w tga)
Ten który rzucił na mnie się niewiele szczęścia miał,Bo wypadł prosto mi na kły i krew trysnęła z rany
Narysowałem sobie mapke :
Z programem TGA2ASE zmieniałem z TGA na ASE, ale mapka wygląda beznadziejnie. To mają być delikatne tereny, maks. wysokości 250 metrów.
A tu mi jakieś krzaczki powychodziły.
Podpowie ktoś coś?
Naturalnie nie ma tam tych plamek.
Offtime - zmiłunj się nademną Nie rozumiem co to znaczy Rysując tą mape, obok miałem tą, dołączoną do programu TGA2ASE, na której się wzorowałem. Na koniec użyłem filtru, żeby różnice wysokości troche wygładzić. Ale widok w Vistorze jest zupełnie inny.
http://www.republika.pl/oscypek/vistor.JPG
Trzeba było od razu dać ten screen. Musisz zapisać plik bez kompresji RLE w przeciwnym razie wychodzi taka sieczka. Nie wiem w czym to rysowałeś, ale w GIMPie można to zrobić.
w narzedziach na ofp.bmj.pl masz program terragen klikajc generate terrain mozna zdobyc fajna mapke potem zapisac odpalic przy pomocy willboura zapisac do lan/tex txt i importowac do wrp tool. i zapisac wrp potem tylko importowac do visitora