Teraz jest N 19 kwi, 2026 08:32

LIBERATION!

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Jon

Generał

Generał

PostWt 06 gru, 2005 12:47

Ja też
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 13:57

Alderous czuje klimat II wojny (gra CM:BB robi swoje ;-) ). Nawet realistyczny scenariusz. Jeszcze jak by były "porządne" fortyfikacje do ofp (jeżli si potrafiła by z nich korzystać) to byłby to scenariusz typowego dnia na froncie wschodnim ;-)
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 14:39

Barbarian napisał(a):Alderous czuje klimat II wojny (gra CM:BB robi swoje ;-) ). Nawet realistyczny scenariusz. Jeszcze jak by były "porządne" fortyfikacje do ofp (jeżli si potrafiła by z nich korzystać) to byłby to scenariusz typowego dnia na froncie wschodnim ;-)

Szkoda że autorzy Liberationa go nie czują :x , a ja w ogóle nie czuję tego moda. W każdym razie nie można zakładać że jeżeli coś w realiach WWII by się zdarzyło to w Liberationie też się zdarzy. Na przykład taki T-26 to super czołg - wygrywa pojedynki z 88'ką na dystansie 1000m :roll:

Wspomniany zestaw czyli dwa squady + 2 stug'i, nie mają szans z dwoma squad'ami + HMG + 45-tka. Nawet po zamianie stugów na Pzkfw III nic się nie zmieniło. W każdym razie ten wariant też można zagrać, ale zrobiłem drugi ze stroną sowiecką jako atakującą.

Uważam, że w tym modzie atakujący musi mieć przynajmniej trzykrotną przewagę aby można było założyć, że zgodnie z planem wygra. .

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 14:59

Jeżeli bylby to coop to IQ uczestnikow by sobie prawdopodobnie poradziło SI :)
PS: Aldi może wprowadzisz mozliwosc wezwania artylerii (najlepiej nieograniczonej :) ) to by tez byla jakas przewaga i przyjemnosc :)

Volt

Major

Major

PostWt 06 gru, 2005 15:06

alderous napisał(a):Uważam, że w tym modzie atakujący musi mieć przynajmniej trzykrotną przewagę aby można było założyć, że zgodnie z planem wygra. .

Tu się nie zgodzę , jeżeli jest ktoś dobrym taktykiem i potrafi wykorzystać teren, to można wszystko wygrać :)
Obrazek

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 15:18

Trudno, lepszej modyfikacji o drugiej wojnie światowej nie ma :/ :( . Co najwyżej można dawać stronie atakującej na maksa predyspozycje oraz ustawianie jak najmniejszych predyspozycji stronie broniacej (utrudnianie jej "życia" w postaci zmniejszania ilości amunicji oraz stan zdrowia). Opłaca się także skryptować misje (że np ruska 45 nie bedzie atakować jednego stugIII lub zastosoawać ogień zaporowy). Tak swoją drogą to zadziwia mnie efektywność pocisków burzących/odłamkowych (HE) w niszczeniu piechoty. Ogólnie zbyt łatwo wykończyć piechote (co jest winą si). Strasznie bitni są Ci komputerowi wojacy :twisted: ;-) Wogule się nie poddają i nie "dają tyłów" (może by zastosować jakiś skrypt). I życie im strasznie nie miłe (te szarże samobójcze) ;-) Ale jeżeli to ma być coop to raczej nie ma sensu stosować takowych rozwiązań (no chyba że grywalna będzie tylko strona atakująca).
Ostatnio edytowano Wt 06 gru, 2005 15:51 przez Barbarian, łącznie edytowano 1 raz

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 15:31

Volt napisał(a):
alderous napisał(a):Uważam, że w tym modzie atakujący musi mieć przynajmniej trzykrotną przewagę aby można było założyć, że zgodnie z planem wygra. .

Tu się nie zgodzę , jeżeli jest ktoś dobrym taktykiem i potrafi wykorzystać teren, to można wszystko wygrać :)

Bo AI oczywiście jest świetnym taktykiem :roll: Zastanawiasz się czasem nad tym co piszesz?

PS: Aldi może wprowadzisz mozliwosc wezwania artylerii (najlepiej nieograniczonej Smile ) to by tez byla jakas przewaga i przyjemnosc Smile

Nie. Nie mogę i nie mam czasu

Volt

Major

Major

PostWt 06 gru, 2005 15:36

alderous napisał(a):Bo AI oczywiście jest świetnym taktykiem :roll: Zastanawiasz się czasem nad tym co piszesz?

Ja mówię o graczu
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 16:33

Volt napisał(a):
alderous napisał(a):Bo AI oczywiście jest świetnym taktykiem :roll: Zastanawiasz się czasem nad tym co piszesz?

Ja mówię o graczu

A ja mówię o modzie Liberation i o tym jak funkcjonuje w nim AI, więc jeśli chcesz sobie pogadać o graczu to załóż sobie własny temat.

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 16:42

Artyleria... Lepiej nie wprowadzac jej bo z LIB w MP strasznie laguje...
Przydało by się też odebrać AI granaty albo chociaż żeby serwer miał zmieniony skrypt granatu odłamkowego. Oczywiście na testy też się pisze :>

Ps. Rozumiem że problem głównie jest z Maximem gdy się atakuje ruskich?

EDIT: Zapomniałe dodać że 18 graczy w MP to samobójstwo (i tak zapewne tyle osób nie bedzie ale...)
Ostatnio edytowano Wt 06 gru, 2005 16:51 przez reyhard, łącznie edytowano 1 raz
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 16:49

Ciekawe czy dało by się przerobić 88'ki tak aby mogły poprowadzić ostrzał altyleryjski ;-)

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 17:25

reyhard napisał(a):Artyleria... Lepiej nie wprowadzac jej bo z LIB w MP strasznie laguje...
Przydało by się też odebrać AI granaty albo chociaż żeby serwer miał zmieniony skrypt granatu odłamkowego. Oczywiście na testy też się pisze :>

Ps. Rozumiem że problem głównie jest z Maximem gdy się atakuje ruskich?

EDIT: Zapomniałe dodać że 18 graczy w MP to samobójstwo (i tak zapewne tyle osób nie bedzie ale...)

Z Maksimem pewnie też, ale przede wszystkim 45'tka zdejmuje oba czołgi (zaznaczam, że czołgi mają predyspozycje na maks, a działo na zero i czołgi są w grupie z piechotą, która powinna szybko wykryć i wskazać czołgistom cel). Mam wrażenie, że w porównaniu z PaK36 jest dużo lepsza.

W każdym razie wariant drugi tj. 4*squad + 4*T-26M39 vs. 3*squad+PaK36+2*HMG34 sprawdza się lepiej (potem jest potężny kontratak faszystów).

18 ludzi nie przewiduję, bo tyle mi serek nie udźwignie.

IMHO mod jest kompletnie spieprzony. Takie ładne modele, tekstury i efekty, a tak beznadziejne od strony technicznej :/

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 17:39

Alderous napisał(a):mod jest kompletnie spieprzony. Takie ładne modele, tekstury i efekty, a tak beznadziejne od strony technicznej

Może z powódek nacjonalistycznych (mosin też jest lepszy od mausera mimo iż powino byc na odwrót). A co do dział p.panc to radziecka 45 byla lepsza od 37mm PaK'a 36 (słynej koładki).

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 18:00

Barbarian napisał(a):Może z powódek nacjonalistycznych (mosin też jest lepszy od mausera mimo iż powino byc na odwrót). A co do dział p.panc to radziecka 45 byla lepsza od 37mm PaK'a 36 (słynej koładki).

Na takim dystansie te 8mm nie ma znaczenia - penetracja w obu przypadkach powinna być wystarczająca co nie zmienia faktu, że trafić i przebić nie znaczy zniszczyć.

Spodziewałem się, że to będzie coś w rodzaju CMBB z pierwszej perspektywy, ale z realiami WWII to ma niewiele wspólnego :(

ładuje się w to swój czas, a na koniec ma wrażenie że można go było spędzić pożyteczniej...coś OFP mnie zawodzi.

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 06 gru, 2005 18:20

Addony zawsze mozna przerobić. I tak zrobili dużo dobrej roboty (¦wietna balistyka). Zawalili natomiast przebicie niektórych rodzajów broni (chociaż zachowali pewne proporcje). Problem polega także na odległościach. Większość starć w misjach dzieje się na dystansie kilkudziesięciu metrów. Podczas gdy w CM byl to czesto dystans kilkuset metrów (starcia czołgów/ostrzał z dział i km'ów). Wszystko moim zdaniem rozbiło się o możliwości silnika ofp.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint