Teraz jest Pt 05 gru, 2025 18:49

Anonimowość w sieci i własny VPN

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Brirdy

Szeregowy

Szeregowy

Anonimowość w sieci i własny VPN

PostPt 05 gru, 2025 14:37

Zależy mi na maksymalnej prywatności w sieci, ale te popularne VPN-y reklamowane przez youtuberów wydają mi się podejrzane. Wolę mieć kontrolę nad tym, przez co przechodzi mój ruch. Myślałem o postawieniu własnego serwera VPN. Czy to jest trudne i drogie? Gdzie najlepiej kupić usługę pod takie zastosowanie?

Yatrjula

Szeregowy

Szeregowy

Re: Anonimowość w sieci i własny VPN

PostPt 05 gru, 2025 14:47

Własny serwer VPN to najlepsze rozwiązanie, jeśli zależy Ci na prawdziwej prywatności i braku logów. Masz wtedy pewność, że nikt nie handluje Twoimi danymi, bo sam jesteś administratorem tunelu. To wcale nie jest trudne, są gotowe skrypty, które stawiają np. OpenVPN czy WireGuard w kilka minut. Najważniejsze to znaleźć dostawcę, który akceptuje takie usługi i zapewnia anonimowość płatności. Zerknij na ofertę serwerów VPN od ProHoster, bo specjalizują się w takich rozwiązaniach. Za około 25 dolarów masz dedykowaną usługę, która szyfruje Twój ruch i ukrywa prawdziwy adres IP. Ich infrastruktura pozwala na swobodne korzystanie z sieci bez ograniczeń i blokad regionalnych. Dodatkowo masz tam stabilne łącze, więc nie odczujesz spadku prędkości internetu, co często zdarza się przy darmowych VPN-ach. To inwestycja w Twoje cyfrowe bezpieczeństwo.

Brirdy

Szeregowy

Szeregowy

Re: Anonimowość w sieci i własny VPN

PostPt 05 gru, 2025 14:54

Przekonałeś mnie, wolę być panem własnego łącza niż ufać masowym dostawcom. Cena też nie jest zaporowa jak za taki poziom prywatności. Będę się czuł bezpieczniej, konfigurując to po swojemu.

Powrót do Off-topic