Teraz jest Pn 15 wrz, 2025 19:18

Jakość Formatu JPG

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

offtime

Pułkownik

Pułkownik

Jakość Formatu JPG

PostSo 21 sie, 2004 15:28

:dupa:
Ostatnio edytowano Wt 02 lis, 2004 14:07 przez offtime, łącznie edytowano 2 razy

SiD

Major

Major

PostSo 21 sie, 2004 15:36

Tak. Bądź nie bądź stosowanie najsłabszej kompresji w celu zachowania jakości, stosując plik jpg, który imo jest już na start formatem, który traci na jakości, a później zapisywanie tego jako plik sporej wielkości to głupota, skoro można od razu wykonać tga i skompresować, a w efekcie będzie to nie dośc, że jakościowo lepsze, to nie będzie tworzyło sztucznego laga.

heh, najkrótsze i najdłuższe zdanie w jednym poście :P

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 21 sie, 2004 16:01

Ostatnio edytowano Wt 02 lis, 2004 14:07 przez offtime, łącznie edytowano 1 raz

SiD

Major

Major

PostSo 21 sie, 2004 16:17

nie, mówie ze jpg przekonwertowane na paa będzie gorzej wyglądało jak tga przekonwertowane na paa. A osobiście kompresja jpg nie jest dobra jakościowo imo bawet bez dodatkowej kompresji na flashpointowe paa.

btw. jpg nie ma kanału alpha
btw2. i tak powinno sie stosować nvidiowskiego dxtxt czy jakoś tak.
btw3. pokaż co masz :D

a tak pozatym wszystko i tak zależy od źródłowego pliku.

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 21 sie, 2004 16:31

Ostatnio edytowano Wt 02 lis, 2004 14:08 przez offtime, łącznie edytowano 1 raz

SiD

Major

Major

PostSo 21 sie, 2004 16:35

Ja sie z tym nawet zgodze, po prostu wyjechałem troche poza temat.

warstwa alpha to bardzo miłe udogodnienia i kolejny powód dla którego szkoda czasu na jpg.

I fakt ze paa i pac tej samej wielkości będzie wyglądał gorzej ale wielkość raczej dużo tutaj do rzeczy nie ma, skoro paa jest ofp firendly.

Może mało sie znam na paa, ale na pewno tga umożliwia lepszą jakość od jpg.
btw jakiś materiał dowodowy by sie i tak przydał :spoko:

Ja nie chcę sie z tobą kłócić, chce tylko omówić wszystkie kwestie stosowania takich, a nie innych tekstur

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 21 sie, 2004 16:49

Ostatnio edytowano Wt 02 lis, 2004 14:08 przez offtime, łącznie edytowano 1 raz

SiD

Major

Major

PostSo 21 sie, 2004 17:39

offtime napisał(a):jesli nie robisz przezroczystych textur to po kiego grzyba Ci kanal alpha ?

tutaj chciałem podkreślić wielozadaniowość tga->pa*

a Ty dalej swoje, TAK do konwertowania na pa* lepiej urzywac TGA, ale nie o to chodzi w tym temacie !

a Ty dalej swoje, ja tylko chciałem jasno przedstawić fakt.

INQ's M14 zamek ma textury w jpg ze wzgledu na lepsza jakosc jpg w grze niz pa*

Bronią Inquisitora sien ie bawiłem, aczkolwiek chyba domyślam sie gdzie miał problem, myślę, że na upartego można było to rozwiązać inaczej.

Tak, stosowania JPG W GRZE a nie w czasie produkcji pa*

zacytuje jeszcze raz siebie:
Ja sie z tym nawet zgodze, po prostu wyjechałem troche poza temat.

po prostu chciałem omówić wszystkie kwestie stosowania róznych tekstur.

Aczkolwiek moge ci przyznać rację, to nie moge powiedzieć, że jpg jest niezastąpiony.

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 21 sie, 2004 17:46

Ostatnio edytowano Wt 02 lis, 2004 14:09 przez offtime, łącznie edytowano 1 raz

Sejtan

Major

Major

PostSo 21 sie, 2004 17:54

Panowie spokojnie :) To może być bardzo przydatny topic dla początkujących addonmakierów... szkoda by było go zamykać z powodu bezsensownych kł(u/ó)tni :)

SiD

Major

Major

PostSo 21 sie, 2004 17:55

Jeżeli chodzi ci o to, że uważam, że kompresja pa* bedzie lepsza od jpg, to ja wiem swoje a ty swoje. Po prostu metoda kompresji jpg jest tak żaosna że po prostu nie lubię tego formatu. Może nie koniecznie o wiele lepsza jakość pa*, leczaczkolwiek zadowalająca i w dodatku sprawniejsza. A umiejętne posługiwanie się narzędziem dać może lepsze rezultaty. Wg. mnie jpg jest paskudnym formatem i staram sie nie pracować na nim nigdy. O jakośc mógłbym sie kłócić bo to jest pojęcie względne. Zresztą raczej przeważnie pracuje tylko na bitmapach bo to jedyny format do którego jakości nie można mieć zastrzeżeń. Każdy nieco innaczej podchodzi do jakości - dla jednych priorytetem będzie odcień barw, dla innych proporcje. Nie wiem dalczego dyskuzja ze mnanie należy do najprzyjemniejszych. <CIACH!.>Ja mam swoją negatywną opinię o jpg jako grafik i taka zostanie.

Kuba

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 21 sie, 2004 17:59

Sejtan napisał(a):Panowie spokojnie :) To może być bardzo przydatny topic dla początkujących addonmakierów... szkoda by było go zamykać z powodu bezsensownych kł(u/ó)tni :)

Chyba jednak nie mamy wyjścia.... Jak chcecie rozmawiac tym tonem to macie gg. Topic zamkniety do odwołania....

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: Jakość Formatu JPG

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 06 wrz, 2024 17:58

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Następna strona

Powrót do Off-topic