Teraz jest So 18 kwi, 2026 18:26

Wrzesień 1939

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Zaitsev

Chorąży

Chorąży

PostŚr 08 lis, 2006 21:46

Niestety TKS nie jest całe oteksturowane więc pokazywanie jego bez trawy i w całości nie daje takiego efektu. Należy cierpliwie czekać :twisted:
Obrazek

Krafft

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 23 lis, 2006 12:39

A jakieś addony dotyczące piechoty Wehrmachtu będą? Jak tak, służę pomocą zdjęciową i rysunkową :)

pzdr

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 23 lis, 2006 12:41

Już są :P
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Wladek

Chorąży

Chorąży

PostCz 23 lis, 2006 13:49

Mamy nawet ciężarówkę dla Wermachtu (choć nieoteksturowana do końca) :grin: :razz:

Krafft

Szeregowy

Szeregowy

PostPt 01 gru, 2006 14:56

Ci z Liberation Mod żołnierze Wehrmachtu by pasowali, szczególnie oficerówie, głównie z racji tego, że ich umundurowanie i wyposażenie przypomina bardziej 1939 rok niż 1941 :)

pzdr

ktos

Porucznik

Porucznik

PostPt 01 gru, 2006 16:40

Uzbrojenie i umundurowanie Wehrmachtu w 1941 nie różniło się zbytnio od tego z 1939

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 01 gru, 2006 17:12

Uzbrojenie i umundurowanie Wehrmachtu w 1941 nie różniło się zbytnio od tego z 1939.

Mundur:
Inny kolor spodni a inny kórtki (spodnie nieco ciemniejsze- szare; kórtka bardziej zilona- tak jak w liberationie). Podobne wygladali w 1940 (pomijając fakt że weszła nowa tunika- m40), do inwazji na Francje. Potem chyba zaczęto wprowadzac mundury w jednolitym kolorze...

Co do uzbrojenia (a szczególnie struktury związków taktycznych i taktyki ich wykozystania w boju) to sporo się zmieniło...
Wprowadzono StuG III- wogóle pojawienie się dział samobieznych (takich jak chociażby Bizon). Panzer I został niemal wycofany- jedynie w Afryce go używano (ale tylko na początku i to do zadań rozpoznawczych) lub jako baze (podwozie) do bardziej przydatnych konstrukcji (panzerjager I). Panzer II służył już raczej do rozpoznania (i powoli czołgi te wycofywano- podobna sytuacja jak z Panzer I). Wprowadzono na szeroka skale 251 (używane już w we wrześniu '39 ale na zdecydowanie mniejszą skale). Wprowadzono nowe modele czołgów średnich (doświadczenia płynące z toku poprzednich kampanii) pzIII- z armata kal.50mm- oraz czołgów pz.IV (do tych ostatnich opracowywano amunicje pozwalająca na skuteczne zwlaczanie czołgów- doświadczenia z Inwazji na Francje)... Zwiększyła się liczba armat pak 38 i pak40 ("koładki" były już nieco przestarzałe ale nadal stanowiły podstawową broń p.panc piechoty), często sotosowano zdobyczne- francuskie- rusznice p.panc.
Wprowadzono na szeroka skale pm mp40- powstanie zwiazane z rozwojem Fallschirmjagers- oraz zwiększyła się liczba ukm'ów mg34. Zdano sobie sprawe z potęgi 88 i udoskonalono sposoby walki panc. oraz sposoby zwalczania czołgów przez piechote; postęp mechnizacji Wermachtu był znaczny- choć nadal np. działa altyleryjskie często były ciągnięte przez konie.
Nie będe wspominał tu o wykonaniu pierwszych desantów z powietrza- Dania, Norwegia, Holandia, Belgia, Grecja, Kreta- torujących droge jednostka pancernym albo prowadzacych samodzielne- z gubsza- operacje na szeroką skale- deant na Krete.
Ostatnio edytowano Cz 07 gru, 2006 00:30 przez Barbarian, łącznie edytowano 2 razy

Krafft

Szeregowy

Szeregowy

PostPt 01 gru, 2006 20:55

ktos napisał(a):Uzbrojenie i umundurowanie Wehrmachtu w 1941 nie różniło się zbytnio od tego z 1939

Pozostaje mi się z tym nie zgodzić. Poza tym pisałem o zmianie umundurowanie oficerów i o tym że twórcy Lib'a odwzorowali bardziej oficerów z 1939 roku niz z 1941.

Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach. Rzućmy okiem na ten obrazek:

http://ofp.gamepark.cz/_hosted/lib4145/pics/wh0501.jpg

Niby detal ale wychwycić warto. U Oberleutnanta na pierwszym planie widzimy koalicyjkę (skórzany pasek od jego prawego ramienia do paska jakby ktoś nie widział :) ). Szczegół, że koalicyjki zostały wycofane ze względu na wymogi maskujące w warunkach polowych. W 1941 roku przywrócono je ale tylko dla komendantów pociągów i oficerów posterunków dworcowych a ten mi takiego nie wygląda:)

Oczywiścia ja osobiscie temu o to oficerowi jako nakrycie głowy dałbym hełm, dodał raportówkę i jedną ładownicę do MPi, szelki,przewieszoną maskę przeciwgazową i latarkę na jednym ramieniu szelki, ale to już takie osobiste uwagi:) Brakuje mi jeszcze żołnierzy z Aufklarungsabteilung'ów czyli cyklistów na rowerach, ale jak już wspominałem nic mi do tego, nie umiem zrobić mundurów do OFP, tak więc tyle ode mnie.

pozdrawiam :)

Jaksa

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 06 gru, 2006 21:37

Krafft napisał(a):A jakieś addony dotyczące piechoty Wehrmachtu będą? Jak tak, służę pomocą zdjęciową i rysunkową

niemcy są, a będzie ich więcej. A tak osobiście, to zapytam, czy masz jakieś zdjęcia obsługi granatnika leGrW36? Najlepiej w marszu (chodzi o sposób noszenia).
Obrazek
Obrazek

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 07 gru, 2006 00:35

Obrazek

15 sekund szukania w google...
Zresztą takiego malucha nie trudno przenosić :P

R - Posty nie na temat usunięte.

Jaksa

Szeregowy

Szeregowy

PostPt 08 gru, 2006 17:39

hmm, nie o to chodziło. Do tego moździerza skonstruowano specjalny stelaż:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waf ... rfer36.htm

Chodziło mi o zdjęcia z epoki, na których widać byłoby lufę/płytę oporową na plecach jakiegoś wehrmachtowca, w marszu, biegu, na baczność czy jakkolwiek. Tak samo poszukuję zdjęć amunicyjnych.

A noszenie 12kg żelastwa trzymając za ten filigranowy uchwyt to smutny pomysł. Do noszenia jest uchwyt na płycie oporowej.
Obrazek
Obrazek

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 08 gru, 2006 18:05

Taki sam plecaczek noszono do trójnogu Hmg... Mam kilka zdjątek z tym plecaczkiem.
Zreszta często to była fikcja (tak samo jak to że ładowniczy panzerschrecka powinien nosić pociski w specjalnym "plecaku"- właściwie drewnianym futerale noszonym na plecach). Ale ze względu że było to nieporęczne to i tak pociski noszono w chlebaku :P (dobra, przesadzam, noszono z soba skrzynki z pociskami).
Można by zrobić piechóra trzymającego w rękach pudła z taśmą do mg lub granatami do lekkiego możdzieża...
Ostatnio edytowano So 09 gru, 2006 02:13 przez Barbarian, łącznie edytowano 1 raz

Jaksa

Szeregowy

Szeregowy

PostSo 09 gru, 2006 01:28

Barbarian napisał(a):Taki sam plecaczek noszono do trójnogu Hmg... Mam kilka zdjątek z tym plecaczkiem.
Zreszta często to była fikcja ...

A mógłbyś je podesłać? Bo o ile wiem, podstawa do ckm nie miala żadnych specjalnych plecaków - na przedniej "nodze" były 2 poduszki, które leżały na plecach niosącego, do reszty zamocowane były szelki, i już. Podobnie moździerz 81mm: lufa i i dwójnóg na zwykłych pasach nośnych, nie wiem jak płyta oporowa. Ogólnie znam bodaj 2 zdjęcia niemców maszerujących z moździerzem, podobnie z podstawą ckm (ale z zapasowymi lufami już więcej), z 50mm żadnego. Dlatego będę bardzo wdzięczny za każde:)
Obrazek
Obrazek

Wladek

Chorąży

Chorąży

PostSo 09 gru, 2006 18:19

Ja też mam prośbę,mógłby ktoś znaleźć fotki podwozia pojazdu wz 341?
Niegdzie nie umiałem znaleźć
Jedna Fotka poniważ nie ma zbytnio co pokazywać, no może już trochę przypomina wz341
http://img165.imageshack.us/img165/8930/wz341bo1.jpg

Lewarek

Szeregowy

Szeregowy

PostSo 09 gru, 2006 20:54

http://derela.republika.pl/c4pl.htm

Nie wiem czy znasz tą stronke, nie ma tam chyba zdjęć podwozia ale może Ci się przydać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint