Teraz jest So 28 lut, 2026 23:16

Model lotu w ArmA

Archiwum działów sekcji Armed Assault
  • Autor
  • Wiadomość

zGuba

Moderator

Moderator

PostSo 16 gru, 2006 09:48

A o czym napisaliśmy? ;) model lotu to model lotu, czy porównywanie go do modelu lotu z innych gier lub próba analizy błędnych założeń to już offtopic?

Sgt_Schultz

Szeregowy

Szeregowy

PostSo 16 gru, 2006 13:27

[quote="SiD"]IMHO nie powinno być czegoś takiego jak uproszczony model lotu. Tak, powinien być taki jak w LockOn'ie. Dlaczego? Choćby dlatego, aby stado dzieci nie pchało się za stery do wszystkiego co stoi podczas rogrywek multiplayerowych.

Co do multi to masz rację, ale IMHO jeśli misje "latające" są obowiązkowe, to powinna być możliwość wyboru uproszczonego modelu lotu. Nie każdy miłośnik symulatorów piechoty lubi/potrafi latać. Grałem w MFS 2002, ale misje z A-10 w OFP nie podobały mi się, właśnie ze względu na model lotu.

zGuba

Moderator

Moderator

PostSo 16 gru, 2006 13:49

Chyba nie był dla ciebie zbyt trudny? ;] to czym wyróżniał się A-10 w OFP to właśnie kompletnie spartaczone wrażenie lotu samolotem bojowym oraz "niezbyt mądrze" dobrane uzbrojenie. Su-25 mimo wad dało się przełknąć.

Niemniej uważam że superrealistycznego modelu lotu w ArmA wprowadzić się nie da, głównie ze względu na naprawdę ogromne skomplikowanie configów. Mnie zadowoliłyby przeciągnięcia i korkociągi (jedno i drugie wymaga do obliczeń wspomnianego przeze mnie kąta natarcia, który w OFP był liczony bardzo sztywno - już przy szybkości ~250 km/h samolot leciał z nosem skierowanym dokładnie w kierunku lotu). Popytam się znajomych żeby się upewnić ;)

Sgt_Schultz

Szeregowy

Szeregowy

PostSo 16 gru, 2006 14:33

Zbyt trudny to chyba nie :), raczej jakiś taki skaszaniony. Na szczęście dużo tych misji nie było, a z wiatrakami jakoś sobie radziłem.

Matte

Chorąży

Chorąży

PostSo 16 gru, 2006 17:10

Ja osobiście lubiałem latać samolotami w OFP,w ArmA jest troce trudniej ale można się przyzwyczić...
Obrazek

Ingram

Major

Major

PostSo 16 gru, 2006 17:21

Podoba mi się bardzo, że można teraz całkowicie obrócić samolot np. na plecy.

Natomiast pokochałem latanie BlackHawkiem.
Obrazek

zGuba

Moderator

Moderator

PostSo 16 gru, 2006 17:30

Ingram napisał(a):można teraz całkowicie obrócić samolot np. na plecy..

Można i w OFP, zobacz początek dyskusji ;)

assasin13

Kapral

Kapral

PostN 17 gru, 2006 16:58

Mi się w Armie dobrze lata. Na początku były problemy z BlackHawkiem, ale się przyzwyczaiłem. A na myszce sie tak wcale źle nie lata. Co prawda mam dobrego joya, ale z lenistwa nie chce mi się go podłączać.
A Harrierem lata się całkiem dobrze (lepiej niż A-10 w OFP :twisted: ), choć trochę sztywno.
Obrazek
www.urbandead.com - gra w przeglądarce.

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostPn 18 gru, 2006 04:07

Jeśli chodzi o te problemy z naprowadzaniem rakiet może to po prostu realizm. Naprowadzane pociski przeciwpancerne(np.AT6 czy wczesne Hellfire) do trafienia potrzebują oświetlenia celu, oraz odpowiednienia dystansu, prędkości śmigłowca, i kąta nachylenia maszyny. Inaczej rakieta "zgłupieje" i trafi za lub przed celem.
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

Sgt_Schultz

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 21 gru, 2006 11:05

Może patch zmienił coś w modelu lotu, bo udało mi się wykonać misję Cobrą i Black Hawkiem. Ale i tak trafił się "kwiatek". Podczas startu Black Hawkiem zawadziłem wirnikiem o drzewo (po lądowaniu maszyna lekko podskakiwała i "jechała" bokiem aż znalazła się w pobliżu lasku). ¦migłowiec ustawił się pionowo nosem w dół i podskakiwał sobie wokół drzewka ze 20 sekund. Potem przewrócił się na plecy, ale nie eksplodował - nie czekałem, wczytałem sejwa.
W Armę grać się da i czasem nawet fajnie, ale niedorobiona jest ta gra jak cholera.

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 21 gru, 2006 16:37

jest ta gra jak cholera.

...jak OFP :P ANyway gdyby wszystko było (podążając twoim tokiem myślenia) dorobione to byś musiał mieć kompa z NASA x]

Sgt_Schultz

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 21 gru, 2006 19:18

Goose napisał(a):
jest ta gra jak cholera.

...jak OFP :P ANyway gdyby wszystko było (podążając twoim tokiem myślenia) dorobione to byś musiał mieć kompa z NASA x]

Aha, od roku czekałem na Armę, żeby dostać... grę niedorobioną jak OFP, tylko z lepszą grafą? Wybacz, przy takim wsparciu ze strony graczy, BIS miał dość informacji, żeby ustrzec się masy bugów obecnych w Armie.
A eksplodujące śmigłowce były już w LHX i Gunship 2000, takich głupot jak w Armie nie widziałem w żadnym symulatorze. Ok, to głównie symulator działań piechoty, ale po co w takim razie uparli się na obowiązkowy wątek "latający".

Matte

Chorąży

Chorąży

PostCz 21 gru, 2006 19:43

Sgt_Schultz napisał(a):
Goose napisał(a):
jest ta gra jak cholera.

Aha, od roku czekałem na Armę, żeby dostać... grę niedorobioną jak OFP, tylko z lepszą grafą? Wybacz, przy takim wsparciu ze strony graczy, BIS miał dość informacji, żeby ustrzec się masy bugów obecnych w Armie.
A eksplodujące śmigłowce były już w LHX i Gunship 2000, takich głupot jak w Armie nie widziałem w żadnym symulatorze. Ok, to głównie symulator działań piechoty, ale po co w takim razie uparli się na obowiązkowy wątek "latający".

Kolego grałeś w OFP 1.00 ??
ArmA to nie tylko ofp z lepszą grafiką, Jak dla mnie gra jest 150% lepsza od ofp jednak brakuje mi 13002400 Addonów
ale po co w takim razie uparli się na obowiązkowy wątek "latający"

Bis stawia na swobode działania z resztą z tego zasłyneło OFP.
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostCz 21 gru, 2006 20:18

Latanie Cobrą jest dzikie w porównaniu do BlackHawka :D Wczoraj w końcu zaczęłem grać SP [wszystkie treningi -> 5 pierwszych misji SP -> 1sza misja kampanii] i muszę przyznać, że jestem b. zadowolony. Nie miałem takich błędów jak wy - uważam, że gierka jest świetna i nie oddałbym jej prawie za nic w świecie.

Aha, od roku czekałem na Armę
Od roku? :D To nie marudź stary, większość z nas czeka 2, jak nie 3 lata... [nie mówiąc o tym, że sequel zapowiadano już po wydaniu Resistance...]

Więc: Stop talking shit and start playing.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Sgt_Schultz

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 21 gru, 2006 21:35

Jonez napisał(a):
Więc: Stop talking shit and start playing.

Próbuję, chłopie. Jak na razie to od dawna oczekiwane "cudo" BIS-u tylko mnie wkurza. I nie mówcie, że się czepiam, bo nie ja jeden czekałem na patcha. Podsumowując: jak lepiej poznałem OFP, nie mogłem się oderwać, Arma to żenada.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Armed Assault