Teraz jest Wt 09 wrz, 2025 11:32

Patriotyzm i Flashpoint

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Chooca

Kapral

Kapral

PostPt 20 sie, 2004 23:07

STW napisał(a):W silnej postaci występuje u zaledwie kilku procent populacji. U nas w kraju jest to trochę ponad 10 % i powinniśmy wszyscy być z tego dumni. W stosunku do innych krajów jest to bowiem bardzo wysoki wskaźnik.

Powiedz mi tylko jak wedlug ciebie mierzy sie patryiotyzm? W centymetrach? Kilogramach? Moze w stopach? I skad wiesz jaki jest ten "poziom" za granica?

Cos mi sie wydaje, ze kilka osob myli tutaj patryjotyzm z czasu pokoju i ten z czasu wojny. Pochwalic sie wlasnym doswiadczeniem nie moge, ale w przypadku zagrzozenia (np. Rosji, choc jak narazie mozna to wlozyc miedzy bajki ) wiekszosc "patryiotow" zamknelaby okna i drzwi swoich domow i siedziala cicho. Zreszta jak jest kiedy widzimy np. napad na kogos na ulicy? Kto rzuca sie wtedy na pomoc badz co badz innemu Polakowi? Sadze, ze niewielu, a niektorzy chca walczyc z ruskimi czolgami....
Osobiscie widzialem smierc innego czlowieka tylko raz. Po prostu ratownicy wyciagneli chlopaka z wody za pozno i widac bylo jak powoli blednie mimo reanimacji. Od wtedy stracilem ochote na wojaczke i bohaterski patryiotyzm.

Arika

Major

Major

PostN 22 sie, 2004 15:37

Po za tym nie chcę mi się wierzyć (mam nadzieje że się mylę) że te badanie są adekwatne do rzeczywistości. Skąd mój wniosek? Bo czasami oglądam Wiadomości i nieprzerwanie słyszę tylko o nowych aferach
Obrazek

SiD

Major

Major

PostN 22 sie, 2004 16:00

Jak może być adekwatne do rzeczywistości skoro to jest niepomierne.

STW

Kapral

Kapral

PostŚr 25 sie, 2004 20:33

Ja tych badań osobiście nie robiłem, znalazłem na jakiejś (nie pamiętam jakiej) stronie wynik. Wiem, że robili to specjaliści socjolodzy. Nie wiem czy mierzyli w centymetrach, ale wiem iż mierzyli ludzi według cech charakteru, cech przejawianych tylko przez małą grupę społeczną, czyli patriotów.

Jak zobaczyłem ten wynik 10% to też byłem zaskoczony. Ale może to prawda, może w Polsce jest tylko tyle, albo aż tyle prawdziwych patriotów. Jak myślicie, gdyby w naszym kraju byłoby lepiej to ten procent byłby większy?

SiD

Major

Major

PostŚr 25 sie, 2004 20:48

STW, przecztaj tekst ponownie i zrozum, że patriotyzmu nie da sie policzyć, można policzyć co najwyżej liczbe osób uważających sie za patriotów.

STW

Kapral

Kapral

PostŚr 25 sie, 2004 21:07

SiD, przecztaj tekst ponownie i zrozum, że chodzi mi o ludzi którzy przejawiają cechy patriotyczne, a nie liczenie patriotyzmu.

Wytłumacz ktoś mu bo dostane zawału!

SiD

Major

Major

PostŚr 25 sie, 2004 21:56

MI wytłumacz? Hahahah

Jak można w procentach określić czy ktoś przejawia cechy patriotyczne? Wogóle cechy patriotyczne to raczej wychodzą przy jakiejś okazji, a nie wykazują ich ludzie chodzący po ulicy!!!

<CIACH!>

STW

Kapral

Kapral

PostŚr 25 sie, 2004 22:34

{Kuba}Treść Twojego posta została usunięta przez moderatora gdyż była ona obraźliwa w stosunku do innego użytkownika. Przypominamy ze obrażanie innych userów jest na tym forum zabronione przez regulamin i że mogą być za to wyciągnięte konsekwencje.

Innymi słowy albo bedziesz przedstawiał swe argumenty w kulturalny i nie obrazajacy nikogo sposób, albo się pożegnamy.... Zwłaszcza ze nie jest to Twoja pierwsza wpadka....

Obraża mnie ostatnie zdanie powyższej wypowiedzi SiDa, wytnijcie to!
Ostatnio edytowano Cz 26 sie, 2004 13:28 przez STW, łącznie edytowano 1 raz

Jon

Generał

Generał

PostŚr 25 sie, 2004 22:38

Panowie, wyluzujcie. :???:
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Gjenierał Platon

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 25 sie, 2004 22:44

STW napisał(a):A jeśli Rosjanie zaatakowaliby Polskę, jeśli kiedyś w przyszłości tak się stanie?

rosja zaatakowałaby Polske ? :twisted: maja jakis powod ? , fakt ruscy z armią wysoko stoją i daliby radę ale przeciez my jestesmy w nato i inne kraje członkowskie z pewnoscia stawiłyby opór najeźdźcom , narazie nie ma nawet mozliwosci aby Rosja zaatakowala Polske bo oba kraje nic do siebie nie maja
Obrazek

STW

Kapral

Kapral

PostCz 26 sie, 2004 13:36

To że napisałem iż w przyszłości nas zaatakuje Rosja to jest przykład, kto wie co będzie w przyszłości. Zamiast Rosji mogą to być niemcy, Francuzi, Anglicy, Amerykanie, Irakijczycy, Irańczycy, Albańczycy itd.

Kuba

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 26 sie, 2004 13:43

STW napisał(a):To że napisałem iż w przyszłości nas zaatakuje Rosja to jest przykład, kto wie co będzie w przyszłości. Zamiast Rosji mogą to być niemcy, Francuzi, Anglicy, Amerykanie, Irakijczycy, Irańczycy, Albańczycy itd.

Zapomialeś o Azeberdżaninach :twisted: Czy aby troche nie przesadzasz?

Mcr

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 26 sie, 2004 13:56

Patriotyz to dla mnie rzecz bardzo ważna. Pomyślcie: w wypadku wojny nasze władze uciekają za granice a my musimy bronić Polskich granic. Przecież nikt nie chciałby umierać za polski rząd ale czy nie chcielibyście bronić ziemi, na której się urodziliście i wychowaliście, na której urodził się Mikołaj Rej, który powiedział "Polacy nie gęsi swój język mają", na ziemi za którą gineli nasi przodkowie. Przecież Nasz Kraj miał dobre i złe chwile ale trzeba być razem z nim. :???:

STW

Kapral

Kapral

PostPt 27 sie, 2004 20:51

Fakt, to prawda, najszczersza prawda. Mimo że w obecnej sytuacji nie jest najlepiej my powinniśmy zadbać o to aby w przyszłości coś takiego się nie powtórzyło! Co do wojny to sami wiecie, nie stać nas :twisted:

Aby trochę nie przesadzam 8)

B@rtek

Chorąży

Chorąży

PostPt 27 sie, 2004 22:11

ehh polscy politycy zamiast kraść daliby kase na polski samolot jakiś(PZL 578 Jerzy :P trzykrotnie przekracza prędkosć dźwięku a zwrotnością i uzbrojeniem dorównuje MiGowi-29 i F-22 :twisted: :P)
Obrazek

¦mierć jest bardziej uniwersalna niż życie, bo każdy umiera, choć nie każdy żyje.

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-topic