Teraz jest N 22 cze, 2025 14:50

Problem z dźwiękami typu SFX

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

archiee

Chorąży

Chorąży

Problem z dźwiękami typu SFX

PostPn 11 sie, 2008 02:15

Witam. Mam problem z dźwiękami class CfgSFX. Od jakiegoś czasu rwę sobie włosy z głowy zastanawiając się o co chodzi.
Pliki przerobiłem nieco w Audacity, są w formacie .ogg, 16 bit, 22050 Hz, mono (tak samo jak BISowe dialogi z kampanii CWC, więc teoretycznie wszystko jest dobrze). Description jest w porządku, nie wywala błędów. W "efektach" triggera mój sfx wyświetla się na liście dźwięków "wyzwalacz". Niby wszystko jest OK, jednak problem w tym, że po prostu nie słychać go w grze. Nie wiem, gdzie popełniłem błąd. :co:
Zamieszczam tutaj description oraz misję testową w załączniku.
Kod: Zaznacz cały
class CfgSFX
{
   class bazant   
   {
      sounds[]={sing1, sing2, sing3, sing4};
      name = Bazant;

sing1[]={"animals\bazant1", db+0,1, 0.1, 0,0,0};
      sing2[]={"animals\bazant2", db+0,1, 0.2, 0,0,0};
      sing3[]={"animals\bazant3", db+0,1, 0.1, 0,0,0};
      sing4[]={"animals\bazant_naw", db+0,1, 0.03, 0,0,0};
      empty[]= {, , , , 1 , 2, 20};
   };
};

Za pomoc będę naprawdę wdzięczny. :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 11 sie, 2008 13:19

Kod: Zaznacz cały
class CfgSFX
{
    class bazant   
    {
        sounds[]={sing1, sing2, sing3, sing4};
        name = Bazant;

sing1[]={"animals\bazant1", db+40, 0.1, 0,0,0};
        sing2[]={"animals\bazant2", db+40, 0.2, 0,0,0};
        sing3[]={"animals\bazant3", db+40, 0.1, 0,0,0};
        sing4[]={"animals\bazant_naw", db+40, 0.03, 0,0,0};
        empty[]= {, , , , 1 , 2, 20};
    };
};

Nigdy nie robiłem SFXów tylko muzyke i dialogi. SPróbuj ale nie mam gwarancji czy działa.

archiee

Chorąży

Chorąży

PostPn 11 sie, 2008 15:10

Właśnie sprawdziłem. Zwiększanie głośności nawet o 4000 db nic nie daje, dźwięk wciąż jest niesłyszalny... :/

[EDIT]
Kolejna ciekawostka. Dźwięku użytego jako zwykły "Sound" także nie słychać Najwidoczniej coś jest z plikiem... jednak co? Teoretycznie wszystkie parametry są OK. :co:

J.B. Hunt

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 13 sie, 2008 21:49

Mam w tym momencie identyczny problem, tylko że z dialogami, które stają się całkowicie niesłyszalne w pojeździe. Jedyny znany mi sposób na rozwiązanie tego problemu, to zedytować plik wav zanim zamienisz go na ogg. Nawet prosty Win Recorder daje możliwość zwiększenia głośności nagranej ścieżki. Ale Recordera nie polecam, bo zwiększanie głośności powoduje w nim spadek jakości nagrania :(
Boże chroń mnie przed przyjaciółmi.
Z wrogami sam sobie poradzę.

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: Problem z dźwiękami typu SFX

PostSo 14 gru, 2024 03:56

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: Problem z dźwiękami typu SFX

Powrót do Operation Flashpoint