Teraz jest Wt 24 cze, 2025 23:26

Zapowiedź kampanii

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Legion

Kapral

Kapral

Zapowiedź kampanii

PostWt 20 gru, 2005 20:40

Mimo, że kampanie tworzę od kilku miesięcy, dopiero teraz chęć pochwalenie się tym zwyciężyła, nad moją wrodzoną skromnością.
A więc:
Lejdys and Dżentelmens! Panie i Panowie! Tworzę kampanię, której tytułu jeszcze nie wymyśliłem :]
Czytając wasze wypowiedzi na różnych forach w podobnych tematach doszedłem do wniosku, że sporo równie hucznie zapowiadanych tego typu projektów nigdy nie zostało ukończonych. Jak będzie z moim? Nie wiem, ale na pocieszenie powiem, że mam już gotowe 4 pierwsze misje (z czego jedna jest mocno przerobioną misją „Czerwony ¦wit", którą prezentowałem tu: http://www.flashpoint.pl/forum2005/view ... 9187617764) + początkowe intro. Zawsze, więc zagracie choćby część kampanii.

Akcja kampanii dzieje się około roku 1980, na wyspie Everon, głównie w jego południowej części. Niedawno zdałem sobie sprawę, że jest to ląd dość mocno wyeksploatowany i wielu z was może go znać wręcz na pamięć, ale co poradzę? Wyspy już teraz nie zmienię. Tak czy inaczej proszę o opinię na ten temat, może moje obawy są bezpodstawne.

Wcielimy się w Vanię Jugowa szeregowego żołnierza Armii Czerwonej, która okupuje wyspę. Aby nie było nudno, przeciw okupacji i komunistycznym rządom występuje spora część mieszkańców państewka a jako, że siły Rosyjskie wysłane na Everon nie były zbyt liczne, południowo wschodnia górzysta część lądu jest bezkarnie kontrolowana przez partyzantów. Początkowo panuje spokój, ale ten w końcu mija...

Nie jestem jakimś wybitnym misjonmakerem (czy jak wy to tam zwiecie :P), nie znam się na skryptach, potrafię jedynie zmałpować już przez kogoś wymyślone, podane. Więc jeśli oczekujesz od misji super skryptów, efektów i rewolucyjnych rozwiązań to raczej ich w mojej kampanii nie znajdziesz. Postaram się jednak, aby było to dobre rzemiosło.

Tworząc misje dużą wagę przywiązuje do „dekoracyjnych szczegółów”, niby takich nieistotnych bambetli jak porozrzucane dookoła skrzynki, beczki, wraki, namioty czy nawet meble w budynkach. Czasem wpadam w taki amok, że dekoruje miejsca, których gracz na 99% nie odwiedzi podczas misji. Podejrzewam, iż może to sprawić, że na starszych, słabszych kompach mogą zdarzać się zacięcia, ale nic nie poradzę na moje zapędy artystyczne.

Dużo uwagi pragnę też poświęcić głównemu bohaterowi, Vania nie jest jakimś superherosem, otaczające go wydarzenia będą miały na niego duży wpływ. Odwzorowane będzie to zwłaszcza w jego osobistych notatkach zarówno przed jaki i po misjach. Dodatkowo na końcu kampanii (choć to jest dopiero w fazie planów) będziemy musieli podjąć za niego wybór natury moralnej. Postaram się też jednak nie przegiąć, na pewno nie będziecie musieli czytać setek stron notatek i tysięcy linijek dialogów ;)

Ktoś te jeszcze czyta? Fajnie bo przechodzę do najważniejszego, czyli samych misji.

Poza kilkoma wyjątkami w każdej będziemy członkami mniej lub bardziej licznego zespołu. To narzuca pewien rodzaj gry, zauważyłem, że w większości tworzonych przez was misji gracz jest dowódcą, zobaczymy jak wam się spodoba takie rozwiązanie. Zadania w misjach będą zróżnicowane, dodatkowo w skutek różnych komplikacji często będą się pojawiać dodatkowe cele. Postrzelamy z wielu pukawek, jeśli dobrze poszukamy przy ciałach niektórych partyzantów znajdziemy też nieco egzotyczne bronie dostarczane im przez NATO.

Nie zasypiajcie powoli dochodzę do końca ;)

Póki co nie planuje użycia żadnych addonów poza jednym z ubgrejdów edytora. Jeśli jednak wyrazicie jakiś wyjątkowy sprzeciw przemyślę to jeszcze.

Prosiłbym o wasze opinie na ten temat. Co uważacie o pomyśle, fabule? Jakieś sugestie, rady? Czy ktoś w to zagra? Piszcie, piszcie, piszcie to działa bardzo mobilizująco.

EDIT: Kampania została ukończona, link do niej jest na 4 stronie tematu!!!
Ostatnio edytowano Wt 19 gru, 2006 18:48 przez Legion, łącznie edytowano 2 razy

żuker

Major

Major

PostWt 20 gru, 2005 22:15

Pracuj, pracuj :spoko:. Ja zagram, tylko ją wydaj. Czasem się nie zniechęć, a jeśli chodzi o addony, to przyda się mapfact ;-) i oczywiście JAM3.

Jon

Generał

Generał

PostŚr 21 gru, 2005 09:46

J\w :] I ludzie zapewne nie pogardzą addonami np. Edge'a [partyzanci] i RHS'u [rosjanie]...

Legion napisał(a):Czy ktoś w to zagra?
Ja na pewno :)

... niestety, czas mnie goni [jestem przed szkołą], więcej napiszę jak będę spowrotem w domu :)
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 21 gru, 2005 15:58

Hmm... zapowiada się ciekawie... tylko napisałeś, że robisz ją od kilku miesięcy i masz dopiero 4 misje ?? M inawet tak wolno nie idzie :P Ale jeśli to nie będzie kampania w stylu 101 Paratrooper to będzie całkiem miłe !! PRacuj dalej sa pomysły same przyjdą :)
Obrazek

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 21 gru, 2005 16:11

Mhm liczy sie bardziej jakosc nie ilosc....ty tyle nie robisz bo najwyrazniej twe misje sa "nieteges" (naszla mnie szczerosc....again)

EDIT: aaaaaaaa zapomnialem....ja tez z checia zagram :)

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 22 gru, 2005 22:05

Tjaa... poczekaj pare tygodni jeszcze, to zobaczysz coś :P
Obrazek

Legion

Kapral

Kapral

PostSo 24 gru, 2005 16:16

hym... liczyłem na więcej wypowiedzi a tu tak coś bez entuzjazmu :) Jonez jeszcze nie wróciłeś ze szkoły czy co? :)
Hmm... zapowiada się ciekawie... tylko napisałeś, że robisz ją od kilku miesięcy i masz dopiero 4 misje

Te kilka miesięcy to była alegorycznametafora (super trudne słowo :) )bliżej nie znanego mi okresu czasu, kto by to liczył.

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 24 gru, 2005 16:28

zapowiedzi nie budza zbytniego entuzjazmu jakoze bylo ich juz tak wiele...

wydaj ja a pozniej sie zobaczy ;-)

Legion

Kapral

Kapral

PostPn 29 maja, 2006 13:55

Pisze tu abyście wiedzieli, że projekt nadal żyje, prace niezwykle mozolnie posuwają się do przodu. Pod koniec wakacji kampania powinna zostać ukończona. Chyba ktoś wtedy jeszcze będzie grał w flaszpońta :]

Jon

Generał

Generał

PostPn 29 maja, 2006 15:10

Ba, nie dość, że będzie grał - będzie grał w niego z dziką przyjemnością! :D

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

101st Paratroop

Major

Major

PostPn 29 maja, 2006 16:46

Jonez napisał(a):Ba, nie dość, że będzie grał - będzie grał w niego z dziką przyjemnością! :D

Szeczgólnie jeśli wyjdzie INVASION44 , ArmA jeszcze nie będzie a YacieK wyda wszystkie swoje addony nieba :D

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 29 maja, 2006 20:47

ale muszą być różowe kucyki!

pracuj! :) wiem ile trzeba włożyć wysiłku w kampanie i wiem ile czasu to zajmuje... a wtedy jeszcze nie miałem wogóle zielonego pojęcia o tworzeniu misji do OFP :lol: ehh... piękne czasy... Ia Drang, Huey'e, VC i M16 w ręku... a nad głowami Skyraidery... az mi się łezka w oku zakręciłał..
dobra... niesłuchajcie mnie:P głupoty gadam :P

Czekam z niecierpliwością :)
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 01 cze, 2006 13:41

Posty nie na temat usunięte...
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Legion

Kapral

Kapral

PostCz 16 lis, 2006 14:25

Nie spodziewałem się, że ta chwila nadejdzie ;) ale kampania jest już niemal ukończona. Do poprawienia zostały mi jeszcze jakieś drobne błędy oraz kilka innych rzeczy do zrobienia, zajmie mi to jeszcze góra tydzień.
Gdybym chciał poprawiać każdy błąd jaki wynika podczas kolejnych testów, chyba nie starczyło by mi życia na to :( niestety tak to już jest z robieniem misji w flaszpońcie.
Kampania składa się z 7 misji (z czego dwie ostatnie są robione już nieco „na kolanie”) oraz kilku filmików, nadal nie posiada tytułu :D mam nadzieję, że się spodoba i że ktoś jeszcze gra w flaszpońta :)

Jon

Generał

Generał

PostCz 16 lis, 2006 14:27

Gra, gra

~ Ronald Reagan
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint