Witam mam pytanie jaki procesor mam wybrać intel czy amd. Mam okazje kupić komputer z 2rdzeniowym procesorem (2x2,3giga) z procesorem AMD Athalon 64 X2 i nie moge się zdecydować bo jeszcze nigdy nie korzystałem z procesorów Athalon tylko korzystałem z intela.
wyznacz sobie maksimum pieniędzy, ktore chcesz wydac. Pamietaj, że z typem procka zwiazane są tez rózne plyty glowne, ktore roznie kosztują - musisz wziasc tez na to poprawke.
Godzil napisał(a):Tak ale intel w 2 rdzeniach jest owiele droszy niż AMD
Nie prawda. Mozna kupic w cenie 300zl Intela C2D i bedzie o wiele lepszym i mniej energozernym sprzetem od AMD. Niestety AMD ma od dawna klopoty z procesorami i technologicznie nie moze dociagnac do Intela z serii c2d.
Jeśli wybór jest pomiędzy Athlonem X2 a Core2Duo to nie ma się co zastanawiać tylko brać Core2Duo.
@Firefly Musze się z tobą nie zgodzić. AMD wypuściło Phenomy które są prawdziwymi czterordzeniowcami a nie jak Core2Quad dwoma połączonymi Core2Duo. I Phenomy po ostatnich poprawkach mogą konkurować z Intelem. Jeśli jednak mamy zamiar bawić się w overclocking to lepszym rozwiązaniem jest procesory Intela które się świetnie podkręcają. Jednak są ludzie którzy nie chcą tego robić i Phenom będzie dla nich lepszym rozwiązaniem.
Achmed napisał(a):Jeśli wybór jest pomiędzy Athlonem X2 a Core2Duo to nie ma się co zastanawiać tylko brać Core2Duo. @Firefly Musze się z tobą nie zgodzić. AMD wypuściło Phenomy które są prawdziwymi czterordzeniowcami a nie jak Core2Quad dwoma połączonymi Core2Duo. I Phenomy po ostatnich poprawkach mogą konkurować z Intelem. Jeśli jednak mamy zamiar bawić się w overclocking to lepszym rozwiązaniem jest procesory Intela które się świetnie podkręcają. Jednak są ludzie którzy nie chcą tego robić i Phenom będzie dla nich lepszym rozwiązaniem.
A temat dotyczy 2 czy 4 rdzeniowcow?? Przeczytaj pierwszy post. I wszystko jasne. Wyboru nie ma i tyle.
Dobrze mi chodzi o gotowy komputer kumpel ma do sprzedania 2 koputery oba z 2 rdzeniami,jeden z procesorem Intela a drugi z AMD. I ten z zestaw z intelem wycenił na 1200zł a AMD za 500 zł.
Godzil napisał(a):Dobrze mi chodzi o gotowy komputer kumpel ma do sprzedania 2 koputery oba z 2 rdzeniami,jeden z procesorem Intela a drugi z AMD. I ten z zestaw z intelem wycenił na 1200zł a AMD za 500 zł.
Podaj pelne konfiguracje sprzetowe obu komputerów. Inaczej to wróżenie z fusów. Na cenę kompa nie składa sie tylko procek.
To może teraz przetwórz to na 'nasze', bo taki tu burdel zrobiłeś, że pogubić się można. Popraw też duże fonty i nie drzyj się na nas.
Większości osób tutaj wystarczą nazwy podzespołów etc.; opisy są zbędne