Teraz jest N 22 cze, 2025 21:19

Na wolność v1.00

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

Na wolność v1.00

PostCz 03 lip, 2008 23:48

Dziś ukończyłem swoją kolejną misje pt. "Na wolność."
Opowiada ona o oddziale brytyjskich komandosów, wysłanych z zadaniem odbicia angielskiego Kapitana z rąk nieprzyjaciela.

Misja zawiera intro&outro, profesjonalny brefing (4 sekcje, całkowicie opisujące sytuacje), wiele ciekawych skryptów (apteczki, zakładnika, desantu spadochronowego, drop-effektów krwi), overview, wybór broni przed misją, oraz dialogi mówione (dzięki Jonez :] ). Ciesze się, że te elementy powoli stają się standardem w moich misjach.

No, ale dość chwalenia ;-)

Misja [100 KB]
Mirror #1

Wymagany mod: Invasion 44 v2.5

Misje szczególnie polecam tym, którzy tak jak ja czekają na "K(a)ompanie Braci" :]
Ostatnio edytowano Pt 04 lip, 2008 09:59 przez LostBeyondRetri, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 03 lip, 2008 23:59

Nie mam teraz neta, więc recka nie pójdzie za szybko, niestety w twoją poprzednią misję jeszcze nie miałem czasu zagrać, ale teraz tydzień bez neta da mi na to duuuuuużo czasu.
Ew. odwiedzę kafejkę, żeby ci recke napisać.

Zwłaszcza, że jest no na najlepszym modzie WWII, bo mi się Lib po prostu nie podoba.

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 04 lip, 2008 00:01

łał, super, mmm... Jestem pewien sasku, że każdego to obchodzi...
Obrazek

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostPt 04 lip, 2008 00:06

Mnie będzie obchodzić jeśli reckę napiszę :]

Proszę was, przestańcie offtopicować w temacie o moich misjach, bo już mi jeden przez to zamknęli.
Ściągajcie i grajcie, a później opowiadajcie :spoko:
Obrazek

Berna

PostSo 05 lip, 2008 00:06

Robiłes to na nowym Invasionie? Wywala mi brak addonów.

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 05 lip, 2008 00:35

Na wersji 2.5. Nic więcej nie potrzeba;)
Jakich addonów, ci brakuje?
Obrazek

Berna

PostSo 05 lip, 2008 11:06

wersji 2.5 mi brakuje :grin:

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 05 lip, 2008 11:56

To ściągaj i testuj.
Bo 2.5, godna, by ją mieć, a misja całkiem fajna :cfaniak:
Obrazek

Operator

Porucznik

Porucznik

PostSo 05 lip, 2008 13:12

Nie mógłbyś zrobić tej misji też na demo?
Według mnie 2.5 jest jeszcze w produkcji. [Przez te tzw. 'bugi']
Perz - nie rozumiesz i nie zrozumiesz.

Jon

Generał

Generał

PostSo 05 lip, 2008 14:03

A masz tam brytoli?

...
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 05 lip, 2008 15:01

Nie ma w demie Brytyjczyków tylko szpetne modele amerykanów.
I o ile pamięć mnie nie myli to w demie nie ma wysokiej trawy, pół uprawnych (z wystającymi kłosami), oraz gęstych żywopłotów, które są w 2.5 i pełnią tam ważną rolę.
Nie będzie wersji dla dema. 2.5 jest równie dobre.
Obrazek

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 05 lip, 2008 21:10

Haha, wiedziałem, że kabel sieciowy można puścić przez cały dom!!1one

Dobra, to szykuj si,ę na reckę i raczej odpręż sie, bo jest całkiem porządnie...

Misja: Na wolność
Wersja: v1

Intro: Nie powala. Nie pierwszy raz zresztą. nie wiem ,czy ci się nie chce, czy nie umiesz, albo po prostu nie lubisz (jak ja). Moja rada: poproś kogoś, żeby ci je zrobił, bo oceny ci nie zawyży, ale i nie zaniży, bo jest i działa.

Briefing: Całkiem fajnie, chociaż średnio realistycznie. Mimo to briefing rozbudowany, dodatkowe sekcje itd. itp. Wybór broni zwalony z kampanii Oosterbeek, ale nie przeszkadza mi to. Mocny plus.

Misja:I to pojawia się pewien problem: Gdzie to się bloody hell dzieje? No cóż, w Holandii, 3 kilosy od Arnhem. Problem jest inny - KIEDY? Ni to operacja Market, ni to czasu okupacji. Nie sprecyzowane i to jest minus!
OK, ale sama misja - fajna. Dowaliłbym się do jednego, tylko nie wiem, czy winić ciebie czy I44 Team> Czy musiałeś walnąć misję DOKŁADNIE tam, gdzie jest masa traw? AI przez nie widzi - ty nie. Ponadto Dojcze wydają się widzieć nawet przez żywopłoty. Co do drobnej stylistyki, to zrzut 10 osób na przestrzeni 600 metrów jest realistyczny, ale jak na grę to trochę za dużo. Na przyszłość radzę to trochę zmniejszyć. Po wylądowaniu w efektownym stylu moi wyrżnęli patrol (moi, bo ja w trawach na pół metra nie widziałem), ruszyłem wrzosowiskami do celu. I tutaj kolejny minus - Fryce reagują za wolno, a czasem zdają się traktować gracza z jakby setcaptive true. Za niski poziom im dałeś. Mimo to, gdy zwaliła mi się na łep całą okolica i do tego nic nie widziałem (bo mam w OFP error, że nie widzę ognia z lufy, wybuchów itd.) i straciłem 3 ludzi wycofałem się i ponawiając atak ruszyłem na pobliską farmę. Lepszego prezentu dać mi nie mogłeś. W końcu, po parę dziesiątym wyrazie na k załatwiłem ich i minutę później po jeńca przyjechał APC wypełniony Britishami. Po krótkiej strzelaninie i wrzaskach na tego tępego kierowcę wyciąłem wszystko, tracąc kolejnego swojego. Uwolniłem jeńca po czym pojechałem do miejsca przerzutu, niestety nic po drodze się nie działo. Podsumowując, straciłem 4 swoich zabijając 23 Niemców i wykonując zadanie. Na końcu jest jeszcze outro, które niestety jest tylko po to, by było, bo jest niezrozumiałe (zapewne chodzi po prostu o odpłynięcie).

Dobra, no to ocenka...

Misja: Na wolność
Wersja: v1
Addony: Invasion 1944 full 2.5
Autor: Lost Beyond Retrieval

PLUSY:
- Bez większych bugów
- Przejrzysty, rozwinięty briefing
- nie aż tak łatwa
- Dużo możliwości wykonania zadania

MINUSY:
- Te dziwne intro i outro (ocena nie spada, bo są)
- Zbyt niski poziom inteligencji AI
- Nieco za duża strefa zrzutu
- Po uwolnieniu jeńca juz nic się nie dzieje

PSy i inne sresy
Tylko tyle, że briefing ciut za mało realistyczny oraz, że misja... jako taka oryginalna nie jest, mimo, że fajna.

MISJA NA WOLNOŚĆ OTRZYMUJE OCENĘ: 7 m+/10

TEST WYKONAŁ: SaS TrooP
Ostatnio edytowano N 06 lip, 2008 20:12 przez SaS TrooP, łącznie edytowano 1 raz

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 05 lip, 2008 21:26

Dałem plusa, bo SaS mi naprawdę pomógł.
Dzięki takim osobą wie się, co robi się dobrze, a co źle.
Jest to bardzo pomocne :]
Obrazek

Operator

Porucznik

Porucznik

PostN 06 lip, 2008 12:09

LostBeyondRetri napisał(a):Nie ma w demie Brytyjczyków tylko szpetne modele amerykanów.
- Wszystko możesz miec ściągając addon co zajmuje mniej niż 10mb, A te 'szpetne' modele nie zostały w ogóle poprawione i przeniesione żywcem do 2.5

Ale... Już mam to gdzieś. Nie chcesz robić, to nie rób. Nie zmuszę cię
No, i zresztą mam ten mod...

Ocena:

Overview - Bardzo schludny, Bez zastrzeżeń. +
Intro - jest, ale tak jak mówił Sas TrooP - dziwne jakieś, i krótkie [Dodaj dlaczego i skąd tamci Brytyjczycy tam jechali] -
Briefing - Nie aż takie, aby sie zbytnio czepiać... +
Misja -

Zaczeło się fajnie, lecimy sobie samolotem. Czekaj, ale gdzie jest wróg? Na pewno by wykrył samolot i przynajmniej puścił serie z jakiejś maszynówy AA, a później wysłał jakiś patrol na strefę zrzutu. Przy wyborze broni myślałem o tym, że podczas drogi napotkam dużo patroli, albo jakiegoś Apc, co można by zniszczyć. A więc po co tam był piat?[Może sie myle, nie dokończyłem misji, sprawa sprzętowa]

A teraz trochę o skryptologii. nie mógłbyś zrobić aby niemiecki oficer w szopie po wykryciu wroga [Dziwne też to że napis 'Zostałeś Wykryty' pojawia sie po wybiciu 3/4 Niemców] zabił jeńca, a żeby ten jeniec stał z rękami w górze? Skrypt 'Użyj apteczki' tez jest ciekawy, bo nikt inny w teamie go nie ma, ale za to każdy z teamu może użyć twojej [Dziwne], lepiej żebyś dał każdemu z twojej drużyny, wtedy możesz im rozkazać, żeby jej użyli... Dalej nie grałem bo mi komputer fiksuje, ale spodziewajcie sie edit'u...
Ale całość misji jest dobra.

Radzę ci dodać kilka rzeczy:
-Zdjęcie kapitana w Briefingu [Niezbyt pomaga, ale za to bardzo estetyczne]
-Obrona Przeciwlotnicza/Patrole
-Usuń Piat'a z menu wyboru broni [I tak 2 wojaków już go ma]
-Podbajerój Intro [Dodaj date, miejsce i cel oraz tą chwile jak te kubelwageny ich otaczają]

Jak na razie ocena 6-/10
Perz - nie rozumiesz i nie zrozumiesz.

slacker7

Major

Major

PostPn 07 lip, 2008 17:38

Oki let's go.

Intro: Trochę do bani bo nie wiem o co chodzi. Wiem, że złapali jeńca, ale kto nim jest i jak tam się znalazł to już się mam sam domyślać? Mogłeś zrobić np. tak "Kapitan ten i ten jedzie z tego i tego miejsca bo ma taki i taki powód. Nie jest to powiedziane czy jest to Market Garden ani daty.
Operator napisał(a):oraz tą chwile jak te kubelwageny ich otaczają
I to jest świetny pomysł. Oni jadą a tu im Kuble wyjeżdżają. Tak to w intrze nie wiemy o co idzie.

Misja:

No więc początek fajny lecę w samolociku super, ale Niemcy nie wykryli Dakoty ani nic. Mogła by być jakaś seria z AA tak jak Operator pisał. Czyli wychodzi na to, że szkopy mają w tyłkach to, że właśnie z nieba spadło 10 spadochroniarzy. Dobra jestem na ziemii idę no i są jacyś Niemcy nie wiem jakiś patrol czy co?? Potem idę i jedzie SdKfz dobra zabiłem strzelca i uciekłem. Doszedłem do wioski. Po trwającej mniej więcej 12 min strzelaninie uwolniłem jeńca. Przeładowując mojego Lee czekałem czy nie zjawi się jakiś APC z dodatkowymi szkopami, ale jednak się zawiodłem. Powinno być tak, że szwaby jeszcze przyjdą, że nie oddadzą jeńca tak łatwo. No ale nic. Zaprowadziłem Kapitana do łącznika i misja wykonana. Ogólnie wykonanie mi się bardzo podoba. Jednak tak jak mówiłem wcześniej powinna być seria z AA gdy jeszcze lecimy. Niemcy powinni kogoś przysłać na miejsce zrzutu, bo powinni się tym zainteresować. I po uwolnieniu Kapitana powinien przyjechać APC z innymi jednostkami szwabów, bo powinni walczyć o jeńca tym bardziej, że to kapitan a nie jakiś kapral.

Outro: Nie chcę tego mówić, ale muszę. Jest ono beznadziejne. Co ono ma znaczyć. Widzę jak biegnie trzech angoli. I co dalej?? Outro powinno pokazywać jak oni uciekają czy coś takiego, bo z tego co jest tutaj to ja nic nie wiem.

No więc moja ocena w skali do 10 to....
Hmmm. 7
Przez intro outro i to, że Niemcy nie wysłali nikogo na strefę zrzutu i przez to, że nie było ostrzału AA.

Aha i jeszcze brief i over
No więc one są spoczko do nich nic nie mam.

P.S co do intra i outra powiedz mi tylko czy ci się nie chciało czy po prostu nie umiesz. Jeśli nie umiesz robić dobrych intr powiedz żeby ci ktoś zrobił czy coś.

Pozdro :]
Obrazek
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint