Teraz jest N 22 cze, 2025 22:53

zamiana jednostek

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

kaczucha

Chorąży

Chorąży

zamiana jednostek

PostŚr 16 lip, 2008 23:37

Mam problem tego typu, że chce rozpakować kampanie z podstawki i pozamieniać wszystkich żołnierzy na moje addony.

Tylko, że słyszałem pare wersji i nie wiem, która jest najłatwiejsza i najmniej grzebiąca w skryptach. Oto metody, które znam:
1. jeden koleś powiedział mi żebym pogrzebał w configu gry i tam pozamieniał jednostki(?),
2. ten sam zasugerował też zmiany w plikach mission.sqs (o co kolwiek mu wogóle chodziło?),
3. moim pomysłem jest przeciągniecie kampanii przez .pbo decryptor i zamiana wszystkiego w edytorze (tylko boje sie o to żeby coś sie w skryptach nie pomieszało).

Który sposób według was jest najlepszy dla mnie? (wogóle nie znam sie na jakis configach czy cuś)

A może znacie jakieś inne lepsze sposoby?

Zamieniam sie w słuch :grin:
Ostatnio edytowano Cz 17 lip, 2008 13:45 przez kaczucha, łącznie edytowano 1 raz
Nachwyt szeroko i jesteś mistrzem.

;p

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 16 lip, 2008 23:47

FFUR...
Obrazek

Berna

PostCz 17 lip, 2008 00:49

Moim zdaniem FFUR jest najlepszy. Podmienia Ci jednostki wschodu i zachodu na współczesne, dochodzi wiele animacji (np. odciąganie rannego żołnierza), dochodzą nowe bronie, dzwięki i muzyka, jednym słowem OFP zamienia się w inną grę. To wszystko za jedyne 700mb+ ponad 1GB po zainstalowaniu (o ile sie nie myle :co: ) Natomiast. Jeżeli chcesz podmieniać jednostki w Edytorze, to ja życze zdrowia. Stracisz dużo czasu, po drodze nie daj Boże coś schrzanisz i cała robota pojdzie na marne. Jeżeli nie znasz się na configach to lepiej sie w to nie baw :] Pisałeś w innym temacie, że chcesz podmienić standardowe jednostki na WWII. Mam pytanie, czy nie lepiej sciągnąc sobie jakąs kampanie z tego okresu +addony i zwyczajnie zagrać?

kaczucha

Chorąży

Chorąży

PostCz 17 lip, 2008 13:39

nie gościu coś ci sie pomyliło :]

chce zamienić w kampanii z podstawki (dajmy na to tą kampanie z Cold War Crisis) jednostki. Pościągałem sobie Modern US Infantry i Naval Russian Infantry , itp. i chce w edytorze je pozamieniać by modele były bardziej realistyczne. W WWII już sie nie bawie, ale właśnie chodzi mi o to czy jak pozamieniam jednostki to nie pobabra sie nic w skryptach itp. Radio i przebieg działań zostanie ten sam. W Resistance też chce pozamieniać tych partyzantów na takich bardziej wsiórzastych bo w dodatku wyglądają jak regularna armia. A na miejsce Jamesa Gastovskiego (i jego kumpli) wstawie naszych GROMowładnych ;-) w ramach NATOwskiej interwencji (wiem że raczej do takiego czegoś wezwano by Delte, SEALs albo SAS, ale po coś ściągałem ten GROM nie? :spoko: ). Podsumowując mam dużo czasu i moge se siedzieć w edytorze bo to dla mnie większa frajda jak gra :chat: tylko pytanie czy nie zbabram jakichś skryptów przy zamianie (nie tkne żadnego triggera :*) . Pozdro :!:

;p

Berna

PostCz 17 lip, 2008 14:04

Jeżeli nie bedziesz nic ruszał poza jednostkami to wszystko powinno być w porządku, ale...
Są jeszcze punty trasy. Jeżeli będziesz miał punkt trasy na danej jednostce, to bedziesz go musiał usunąć, żeby jednostke zamienić :] W punktach trasy masz powpisywane różne komendy, wystarczy ze o jakieś zapomnisz podczas odtwarzania i automatycznie masz lipe :razz:

Remcio

Major

Major

PostCz 17 lip, 2008 14:42

nie kłam. Shift+dwuklik myszą i masz dostęp do jednostki chociażby pod 20 punktami trasy...

Niemniej zabawa w podmienianie jednostek byłaby nudna i nie warta zabawy. Że tak zapytam prozaicznie... Po co chcesz się z tym wszystkim bawić, zamiast ściągnąć jakieś misje/kampanie?

Zamieniając jednostki nie zbabrzes nic w skryptach. Jeśli zrobisz to w edytorze - każdą jednostkę oddzielnie musisz zamieniać na tą z addonów, co ogranicza się właściwie wyłącznie do zmiany jednostki z np. "zachód -> żołnierze -> medyk" na "zachód -> usinfantry08pronotfornoobs -> medic"
Jeśli chcesz się bawić w przerabianie sqm'ów to tak samo będziesz musiał zamieniać ścieżki, ale w konkretnych komendach. Nie przybliżę Ci tego jednak, bo sam nigdy się w to nie bawiłem.
Obrazek

Berna

PostCz 17 lip, 2008 14:48

Remcio napisał(a):nie kłam. Shift+dwuklik myszą i masz dostęp do jednostki chociażby pod 20 punktami trasy...

:twisted:

Po co grzebać w sqm :?: Zamienia jednostki w Edytorze i zapisuje, chyba... :neutral:

kaczucha

Chorąży

Chorąży

PostCz 17 lip, 2008 15:52

Podsumowując mam dużo czasu i moge se siedzieć w edytorze bo to dla mnie większa frajda jak gra

nie chce ściągać nowych kampanii, bo ja mam takie swoje widzi mi sie :cisza:
dla mnie najpierw zabawa w edytorze a potem gra to jakby 2 razy dłuższy czas z grą, a nie znam sie na tworzeniu misiji to wole se pozmieniać pare rzeczy z orginału.

A co do tego Shift+dwa razy klik to jak mi sie zdaje to nie można zamienić strony konfliktu (np. z east na west) ale to mi nie przeszkadza.

Tak na Offtopie:
Mam jeszcze pytanie czym sie różni ta kampania z FFUR'a od Cold War Crisis, chyba se go ściągne ;-)

;p

Berna

PostCz 17 lip, 2008 16:22

W FFUR nie ma kampanii. To jest mod który podmienia jednostki.

kaczucha

Chorąży

Chorąży

PostCz 17 lip, 2008 20:15

a no to tak od razu trzeba było :cfaniak: gdzieś to wyczytałem (chyba ofp.info) że FFUR ma podobną kampanie jak Cold War Crisis (to mnie zmyliło), ale i tak bede sie troche bawił tyle że tylko z Resistance (wykorzystam "Rellikki's Resistance Units")

to chyba dla takiego początkującego najlepszy jest sposób zabawy w edytorze co? :/

;p

Remcio

Major

Major

PostCz 17 lip, 2008 23:15

Właściwie to... nie. Idziesz na dosyć głęboką wodę moim zdaniem. Lepiej zacznij od jakichś tutoriali, zrób jakieś proste misje na podstawie dokładnych opisów, a jak już się czegoś nauczysz - mieszaj to i kombinuj. Zabraknie pomysłu - wbijasz na forum, znajdujesz odpowiedź i jedziesz dalej
Obrazek

kaczucha

Chorąży

Chorąży

PostPt 18 lip, 2008 12:02

dobra wiem już dużo ale odezwe sie tu jeszcze :spoko:

;p

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: zamiana jednostek

PostSo 14 gru, 2024 03:27

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: zamiana jednostek

Powrót do Operation Flashpoint