Teraz jest Śr 18 cze, 2025 19:31

Wrażenia z pola bitwy - dyskusja

• Autor
  • Wiadomość

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostN 21 lis, 2010 21:13

Teraz moje dwa grosze.
Z tym "3,2,1 dup" było tak, że bravo zostało rozbite przy stodole i mieliśmy chwilowy zament. Cienki krzyknął, że przejmuje dowodzenie, ale z jego strony zero decyzji. Dostaliśmy rozkaz (my bravo) coby oczyścić teren i wysadzić co nieco, więc przejąłem inicjatywę. Teren zabezpieczyliśmy, o czym na bieżąco meldowałem na whisperze do kanału alfy. Potem mieliśmy jakiś kontratak z kierunku bodajże E-S, po czym ktoś znalazł ładunki, spodziewając się kolejnego natarcia wroga rozkazałem podłożenie ładunku i usłyszałem, że zapalnik już ustawiony a czas leci- 3 ostrzeżenia na whisperze do alfy i odliczanie (tutaj nawet nie pomyślałem o tym, że whisper może nie działać) i poszło.

Co do komunikacji, dobrym sposobem może być robienie whisperów pomiędzy dowódcami i rto, wtedy można uniknąć wszechobecnego chaosu, krzyki dowódcy do charlie co uniemozliwiało komunikacje w jednej drużynie. W skrócie: dowódca operacji- dowódcy drużyn i odwrotnie, dowódcy drużyn- ich ludzie (i odwrotnie). Grałem tak w jednym klanie i zdawało to dobry egzamin.

Jon

Generał

Generał

PostN 21 lis, 2010 22:57

Można spróbować zrobić dokładniejsze whispery, taki system jak jest obraliśmy ze względu na:
- Problemy z ACRE :P
- Prostotę i szybkość ustawienia (1 klawisz, tylko kanały)
- Ludzie na kanale milknęli, bo wiedzieli że dowódcy gadają
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Sgt.Wcisło

Chorąży

Chorąży

PostN 21 lis, 2010 23:56

Tylko za bardzo nie wiem których klawiszów w taki sposób można użyć by były dokładniejsze Whispery... Ukośnik już mam na kanał a gwiazdke na całość (oczyfko mowa o numerycznej), reszta tamże klawiszy już za coś odpowiada w Armie o czym wiadomo także chętnie się was poradze :spoko:

Jager

Major

Major

PostPn 22 lis, 2010 11:45

Komunikacja :
jeden guzik - gadanie do swojego kanału
drugi guzik - gadanie do innych kanałów

Po usłyszeniu dowódcy operacji w słuchawkach mordy w kubeł i słuchac rozkazów.
Nie masz nic do powiedzenia - nie odzywaj się.
Przykład? A proszę bardzo : ostatnia misja w którą grałem dowodził Tedi.
Dwie osoby wysnięte podają meldunki : był to Szadoł oraz ja.Skoro juz potwierdzilismy ze w wiosce jezdzi około 3-5 pojazdów i łazi piechota to po kiego kolejne osoby melduja że pojazd własnie stanał - o a teraz rusza. O wysiedli po piwo! Ocho bedą je otwierać- ocho piją! W ten sposób ja np[ non stop słyszałem komunkaty zagłuszające cały tees ale nic nie wnoszące bo było to dublowanie mledunków.
Inna sytuacja w Red Dawno - Jon coś chce powiedzieć - nie da się. Non stop ktoś gada i gada. Jeden kończy drugi zaczyna więc Jon prosi cisza cisza i nic. Wreszcie gdzies tam sie mu udało coś powiedzieć.
Ja na tzm forum gdzies podawałem podstawy kom radiowej w oparciu o instrukcje wojskowe / policyjne. Wystarczy doczytać. Druga rzecz - jesli trwa własnie komunikacja radiowa to jej kurde nie przerywaj tylko czekaj aż sie zakończy. Przerwać można wyłącznie w razie zaistnienia jakiegoś nadzywczajnego zdarzenia np - ufo ląduje na naszych pozycjach.
Mało dyscypliny radiowej niestety Panowla i taka prawda. Ale jak na tyle luda to i tak nie jest najgorzej.

Jon

Generał

Generał

PostPn 22 lis, 2010 14:27

No właśnie chłopaki twierdzą, że podczas ostatniego Red Dawn było źle, ale co ciekawe - tylko w ich grupie.

Jeśli trzeba Wcisło - w sytuacji podbramkowej - przekrzykujesz ;)

Za każdym razem trzeba by przestawiać whispery (inni dowódcy, nie ma już czegoś takiego jak "Channel Commander"), sądzę że nikomu włączając w to mnie nie będzie się chciało z tym dodatkowo bawić, zwłaszcza że taka np. Alfa dawała radę bez problemu, tak samo potem podczas szturmu w lesie.

TYMCZASEM! Dziękuję panowie za niedzielne szkolenie i misję. Było fajnie :)

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Algrab

Generał

Generał

PostPn 22 lis, 2010 14:59

Taa, Johny nareszcie mógł się nagadać po wsze czasy! ;)
Obrazek

Maćko

Generał

Generał

PostPn 22 lis, 2010 15:27

Nie rozumiem zupełnie co tu może pomóc ACRE?

Dowódca wysyłając komunikat do drugiego dowódcy za pomocą długiego radia i tak będzie musiał uciszyć swoich podwładnych, podobna sytuacja w drużynie do której się nadaje - jej dowódca również będzie musiał uciszyć swoich bo idzie komunikat.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm

Jager

Major

Major

PostPn 22 lis, 2010 19:09

jak jest problem z uciszeniem podkomendnych warto dodac magiczne słowo k***a co podkresla zawsze wagę wypowiadanych w nastepnej kolejności słów.
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez Jager, łącznie edytowano 1 raz

szOpman

Porucznik

Porucznik

PostPn 22 lis, 2010 19:20

Co do ACRE do przecież zawsze możesz sobie długie radio ustawić na inną częstotliwość niż krótkofalówki i problem z głowy... Ewentualnie jeśli jednak zaistniałaby sytuacja o której mówisz można sobie pod rolką myszy wyciszyć radio słuchać co ludzie wołają w polu...

Natomiast jeśli chodzi o problem z komunikacją, to na pytanie dlaczego tylko bravo miało problemy jest jedna, prosta odpowiedź: ponieważ to właśnie rozwlekłe rozmowy między alfą i charlie sprawiały problemy, a nie burdel wewnątrz oddziału... Już nawet w czasie spokoju było to irytujące gdyż trzeba było dłuuugą chwilę wsłuchiwać się w zupełnie bezużyteczną dla nas rozmowę zanim będziemy mogli cokolwiek powiedzieć między sobą... Nie mówiąc już o sytuacji kiedy natychmiast trzeba zwijać dupę w troki i spierdzielać...
Nie kłócę się oczywiście o samo istnienie komunikatów pomiędzy tymi dwoma drużynami bo to oczywiste ale o ich długość co co chwila na jakiś czas kompletnie paraliżowało nasze poczynania...
I jeszcze to nieszczęsne "no to piszcie na czacie"... Wtedy to już naprawdę nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać... -_-

Algrab

Generał

Generał

PostPn 22 lis, 2010 22:40

Dlatego panowie właśnie powinniście zrobić to o czym pisałem już na poprzedniej stronie. Nawet najbardziej psychopatyczny dowódca operacji zrozumie jak mu sie oddział wpierniczy na częstotliwość z tak ważnego powodu jak pozostanie przy życiu.
Obrazek

Sgt.Wcisło

Chorąży

Chorąży

PostPn 22 lis, 2010 23:22

Też się nie mogę drzeć na pól bloku o 2 w nocy bo potem mnie sąsiedzi powieszą za jaja :neutral: :clever:
Niestety :/

Jon

Generał

Generał

PostWt 23 lis, 2010 00:09

Już bez przesady z tym darciem. Ja wiem że mam wspaniały mocny męski głos, ale wystarczy lekko podnieść głos i powiedzieć "ALFA POTRZEBUJEMY CISZY" albo hmmm...

no zobaczymy jak będzie następnym razem.

~ Ronald Reagan

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 23 lis, 2010 00:41

Wniosek nasuwa się jeden- szkolenie z komunikacji radiowej, potem sprawdzian jak w szkole :spoko:

psycho081

Porucznik

Porucznik

PostWt 23 lis, 2010 16:59

Kto obleje to poprawka jesli poprawke tez obleje to wydalenie z ACPL ^^ hihi

Czesiek

Porucznik

Porucznik

PostWt 23 lis, 2010 17:46

zgłaszam veto nieufności do wniosku o szkolenie z obsługi radia :P chyba dowódcy ich zastępcy umieją się posługiwać TSem. reszta nie musi xD
Wszystko słyszę i widzę, dlatego jestem głuchy i ślepy -.-
For Polisz Komiunity - realism is meter

http://www.facebook.com/pages/ACPL-Coop ... 2770904711
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje