Teraz jest Pn 23 cze, 2025 08:39

Mój addon budynku

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

alderous

Pułkownik

Pułkownik

Mój addon budynku

PostSo 16 paź, 2004 14:17

Dokończyłem zaczęty "wieki" temu budynek, Jeśli ktoś chce rzucić okiem to podaję link. Zip "waży" 339 kB i wymaga OFP w wersji 1.91 lub wyższej. Reszta informacji w readme.

Dom wygląda niezbyt imponująco, ale przy braku talentu do tekstur nic lepszego nie spłodzę:

Obrazek

Ravq

Porucznik

Porucznik

PostSo 16 paź, 2004 14:26

Dom wygląda niezbyt imponująco, ale przy braku talentu do tekstur nic lepszego nie spłodzę:

Alderous wcale nie jest źle ;-) . Domek wygląda całkiem przyzwoicie
Obrazek

Marshal

Major

Major

PostSo 16 paź, 2004 14:34

Model na mój gust 4+ albo 5 na 6 :spoko:

Ale texturki - nie będziemy się okłamywać - mogły by być lepsze co ?
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 14:48

Marshal napisał(a):Ale texturki - nie będziemy się okłamywać - mogły by być lepsze co ?

Zależy w jakim sensie pytasz. BIS w większości przypadków po prostu fotografuje fasadę budynku i z tego robi teksturę. Ja takiej możliwości nie mam i na całej ścianie mam tzw. seamless texture czyli mały wycinek o powierzchni 1 m2, powielony wiele razy. Gdybym miał cyfrówkę, albo takie umiejętności by zrobić teksturę całej fasady, to nie wyglądała by ona tak monotonnie i "nieskazitelnie".

W każdym razie jeśli chodzi ci o to, że ten mały wycinek o powierzchni 1 m2 jest kiepskiej jakości to nie moge się zgodzić.

Kuba

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 14:53

Marshal napisał(a):Ale texturki - nie będziemy się okłamywać - mogły by być lepsze co ?

Bez przesady. Obecne teksturki są zadowalającej jakości :-)

Arika

Major

Major

PostSo 16 paź, 2004 14:56

Pisałem do ciebie ot tym na PW, ale nie odpowiadałeś. Daj mi kontakt do Ciebie i jakieś życzenia a napewno coś wkombinuje. Mam cyfrówkę z możliwością robienia zdjęć w rozdzielczości 2048x1536 piksela więc napewno się nada.
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostSo 16 paź, 2004 15:05

Aldi, domek wygląda nieźle :) Brawo :)
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 15:32

Tekstura, teksturą, ale sądzę że dużo zmieniło by umieszczenie różnych drobiazgów na zewnątrz. Dzięki temu nie wyglądałby tak monotonnie. Zastanawiałem się co to mogłoby być i jak na razie przyszły mi do głowy: parapety na oknach, numer domu, rynny, antena telewizyjna, może jakaś niewielka drewniana komórka stykająca się z budynkiem (najlepiej z tej strony gdzie nie ma okien). Dodałbym też okna na strychu.

Ravq

Porucznik

Porucznik

PostSo 16 paź, 2004 15:47

numer domu,

To moze spróbujesz przerobić skrypt zmiany rejestracji na skrypt zmiany numeru domu???
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 16:03

Kurt napisał(a):
numer domu,

To moze spróbujesz przerobić skrypt zmiany rejestracji na skrypt zmiany numeru domu???

To nie problem, ale rejestracje są ustalane losowo i szansa na to że wylosują się dwie identyczne jest bliska zeru, a w przypadku numeru domu jest już spora (zwłaszcza że ulice są dosyć krótkie). Jednak dużo ważniejsze jest to, że numery ustalają się niezależnie od siebie, a jaki jest sens nadawania domom numerów, jeżeli nie są uporządkowane tylko mają numery wzięte "z sufitu"? Przecież to wyglądałoby absurdalnie. Pomijam już fakt że kilka identycznych domów koło siebie wygląda cokolwiek dziwnie.
Nie szukajcie na siłę bajerów, które się do niczego nie przydają - wystarczy że będzie możliwość nadania takiego numeru jaki się chce z poziomu edytora, za pomocą setObjectTexture.

Mrocz

Chorąży

Chorąży

PostSo 16 paź, 2004 16:21

alderous napisał(a):

Zależy w jakim sensie pytasz. BIS w większości przypadków po prostu fotografuje fasadę budynku i z tego robi teksturę. Ja takiej możliwości nie mam i na całej ścianie mam tzw. seamless texture czyli mały wycinek o powierzchni 1 m2, powielony wiele razy. Gdybym miał cyfrówkę, albo takie umiejętności by zrobić teksturę całej fasady, to nie wyglądała by ona tak monotonnie i "nieskazitelnie".

W każdym razie jeśli chodzi ci o to, że ten mały wycinek o powierzchni 1 m2 jest kiepskiej jakości to nie moge się zgodzić.

Mam w domu cyfrówke, jak znajde czas moge spróbować zrobić ci pare zdjęć różnych domów... :] Na mojej ulicy jest duzo podobnych.... :] Tylko jak znajde czas... A mysle, ze nieługo będe miał taka możliwość... wtedy twój domek będzie super!! :spoko:
"Nie wie jakiego sprzętu będziemy używać w III Wojnie ¦wiatowej, ale w IV Wojnie ¦wiatowej będziemy się tłuc kamieniami i kijami"
Albert Einstain

Berna

PostSo 16 paź, 2004 17:14

ja ci moge dac zdjecie bloku mojego z elegancko ocieplonymi scianami:D:D:D

SiD

Major

Major

PostSo 16 paź, 2004 18:57

w tym domku mógłbyś popracować nad strychem, gdyż mam wrażenie, że dach zajmuje 2/3 objętości. Lepiej wyglądałby dom z betonowo-szarego materiału. Możnaby wówczas dorobić na przykład jakiś bród, dziury (od oderwanych fragmentów).

Irytuje mnie rzucanie światął an dom - albo ściana jest oświetlona albo nie - nie wiem czemu przy płaskiej ścianie połowa jest w cieniu, a druga nie. Raczej oświetlenie jest równomierne. Może inny rodzaj materiału? Btw warto zrobić kliknier, czy tam fundamenty (nie wiem jak to sie nazywa). Czyli zrobić ceglany spód, a później przejsć do malowanej azbestowej ściany.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 19:07

SiD napisał(a):w tym domku mógłbyś popracować nad strychem, gdyż mam wrażenie, że dach zajmuje 2/3 objętości. Lepiej wyglądałby dom z betonowo-szarego materiału. Możnaby wówczas dorobić na przykład jakiś bród, dziury (od oderwanych fragmentów).

Strych pewnie jest, ale darowałem sobie zapewnianie możliwości korzystania z niego, bo były to dopiero początki. Jak już piasłem dorobie okienka tak że nie będzie to wyglądało to tak dziwnie. Co do ściany to raczej poszukam innej cegły - na tym drugim budynku, który robię, jest o niebo lepsza.

{dodane} A wygląda tak :)

Obrazek

SiD napisał(a):Irytuje mnie rzucanie światął an dom - albo ściana jest oświetlona albo nie - nie wiem czemu przy płaskiej ścianie połowa jest w cieniu, a druga nie. Raczej oświetlenie jest równomierne. Może inny rodzaj materiału? Btw warto zrobić kliknier, czy tam fundamenty (nie wiem jak to sie nazywa). Czyli zrobić ceglany spód, a później przejsć do malowanej azbestowej ściany.

Co do światła to nie wiem czemu tak jest, a co do tej podmurówki to również już pisałem, że chcę to zrobić - to elegancko rozwiązuje problem stawiania budynku na zboczu.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 22 paź, 2004 22:35

SiD napisał(a):Irytuje mnie rzucanie światął an dom - albo ściana jest oświetlona albo nie - nie wiem czemu przy płaskiej ścianie połowa jest w cieniu, a druga nie. Raczej oświetlenie jest równomierne. Może inny rodzaj materiału?

Ok! Już wiem jak to poprawić. Dziękuję za wskazanie istotnego problemu.
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint