Wcisło napisał(a):Też nie można mieć 100% zaufania do radia, czasem przerwie, czasem urwie czyli rzeczywistość. O ile dobrze mi się wydaje, fale radiowe przez kamień nie przejdą
...to chyba jednak nie za dobrze, bo gadałem z kolegami przez kamień który liczył sobie tak ze 3 razy tyle na wysokość i szerokość i bynajmniej nie staliśmy koło siebie, i jakoś taka tania PMR'ka szefa ochrony marketu dawała radę
Sądzę że kolega Killerek czy nawet tak pogardzani tu ludzie z FIA-KIA potwierdzili by moje doświadczenia z takowymi. Zresztą swymi PMR'kami porozumiewali się na trochę więcej niż my w armie... sam pamiętam jak miałem z nimi radiotele kupować, w ofercie realny zasięg taniej 150 zł bodaj PMR'ki, wynosił od 1 do 4-5 km, więcej na legalu chyba trudno wyciągnąć. Nie ma też mowy o takim idiotyźmie, że stoimy niecałe 100 metrów od siebie, widzimy się, i każdy z nas klnie że ten drugi nie odpowiada na radiu...
Zresztą -
http://www.pmr.com.pl/ , cytacik:
Zasięg:
Generalnie zasięg zależy od zastosowanej anteny, mocy nadajnika i warunków otoczenia. Największe znaczenie ma rodzaj zastosowanej anteny. Pomimo tego iż modyfikowanie anten jest zabronione są one modyfikowane przez wiele osób.
Moc urządzenia PMR446 zgodnie z przepisami nie może przekraczać 500 mW. Dla porównania, moc domowego telefonu bezprzewodowego wynosi 10 mW.
Konfiguracja otoczenia Zasięg w km
Bezpośrednia widoczność (np. pomiędzy szczytami gór) do 70 km
Idealne warunki (np.jeziora) 5-6 km
Odkryty teren (pola, łąki) 4-5 km
Rzadka i niska zabudowa 2-3 km
Teren zurbanizowany Do 500m