Teraz jest N 01 mar, 2026 22:26

ArmA III Edytor

Dział poświęcony edytorowi misji w ArmA III.
  • Autor
  • Wiadomość

krzyhal

Szeregowy

Szeregowy

Re: ArmA III Edytor

PostSo 21 lut, 2015 22:32

No niestety - u mnie dalej harcerzyki po polu latają jak im autka w błocko wjeżdżają. :(
Może jutro spróbuję zainstalować to v2?
Dzisiaj już mi się nie chce i wracam do starej dobrej Army 2 po której wiem czego się można spodziewać.

Trochę inaczej teraz to wygląda - mimo zaliczenia gleby pojazd jedzie jeszcze sam prosto i przez trawkę i przez asfalt - zatrzymuje się dopiero na murkach kamiennych lub po prostu kamieniach. :)

Ale i tak dzięki za pomoc, może któryś inny zadziała.

Pyjter

Porucznik

Porucznik

PostSo 21 lut, 2015 23:42

V2 jest ok, v4 ma ten błąd znowu, będę jutro testował v3

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 21 lut, 2015 23:57

jest już dostępna wersja RC 1.40 gdzie ten błąd jest teoretycznie naprawiony
Arma3Update140RC
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

krzyhal

Szeregowy

Szeregowy

PostN 22 lut, 2015 16:48

Dzięki za info.
Jak otworzę grę to na tym dolnym pasku w Menu głównym mi pokazuje 1.38.128937.
Zawsze Arma sama się dotychczas updejtowała - czyli pominęli wersję 1.39?
Ostatnio się steam update-ował.
Czekam w takim razie kiedy się uaktualni, chyba, że samemu można jakoś tego dokonać?

tom3kb

Major

Major

PostN 22 lut, 2015 17:06

Patche nie muszą mieć kolejnych numerków ;)
A ten 1.40 to beta patch, a nie stabilny.

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 lut, 2015 20:26

nieparzyste to są beta patche (np. 1.39/devbranch), stabilne są parzyste

http://forums.bistudio.com/showthread.p ... EAM-client

wpisujesz kod, który podałem powyżej i masz wersje 1.40. pewnie gdzieś za dwa do czterech dni będzie oficjalne wydanie tego dla wszystkich
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

krzyhal

Szeregowy

Szeregowy

PostN 22 lut, 2015 21:46

Dzięki serdeczne za info.
Zainstalowałem sobie to .exe z v2 i idzie jak złoto - żadnej gleby nie zalicza. :)

Aż tak bardzo mi się nie spieszy - niech sobie sama zainstaluje swoje patche.
Tylko jedno pytanie - czy jak już się sama zaktualizuje to korzystać dalej z tego v2 czy z normalnego skrótu domyślnego?

I jeszcze - czy jest gdzieś na Forum wątek, gdzie sobie można ponarzekać na A3 - zwaną czule przez jednego z Kolegów "Srarma"?

Jeszcze raz dziękuje wszystkim Kolegom, którzy zechcieli mi pomóc.

Wiem, że pewnie lejecie ze mnie, ale dla mnie to wszystko nie jest normalne - gra w swej podstawowej wersji powinna działać bez żadnych zaciachów. Bo często gęsto bawią się nią takie tuzy informatyki jak ja. :D
Dla wyższych sfer - owszem wszelkie Mody i Addony, ale dla szaraczków powinno wszystko iść w wersji podstawowej gładko.
Bo tak to bubel jest, a nie gra do zabawy w końcu.

Kiedyś - jeszcze za kultowego Flash Pointa - którego mi się udało przejść całego - poinstalowałem sobie nawet nieco Addonów.
Ale od A1 już nie miałem takiej potrzeby.
Choć dziś przejrzałem pobieżnie forum z Addonami i jest tam wiele fajnych rzeczy. ;)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :spoko:

krzyhal

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 23 lut, 2015 00:28

Drugi raz przećwiczyłem najbardziej rozbudowaną misyjkę z edytora, w której jest przynajmniej kilkadziesiąt jednostek - nie pojedynczych ludzików tylko jednostek - po każdej ze stron po trzy plutony czołgów - 3x4=12x2=24 tanki, po plutonie armato-haubitz, po kilka plutonów na bwp/transporterach, po kilka plutonów piechocińców - regular i scoutsi, snajperzy i takie tam pojazdy wsparcia - medyczne, naprawcze i ammo - po kilka na każdą ze stron.
Plus oczywiście po mojej stronie 6 samolotów (w tym jeden startujący z lotniska)+ 2 helikoptery a po przeciwnej 2 samoloty (w tym jeden startujący z lotniska) + 1 helikopter - gunship.
Pojazdy pelot i kilka sekcji pieszych pelot.
Większość jednostek ma waypointy, część zapętlona do patrolowania terenu, sporo pustych pojazdów, z których mogę korzystać dowolnie, masa kontenerów z wszelkiego rodzaju ammo, uzbrojeniem lub wsparciem.
I z tym v2 idzie jak złoto, żadnych błot pińskich.

A jeszcze jedną rzecz ciekawą zauważyłem - mniej się klamot grzeje.
Mam otwierane drzwiczki z przodu i wiatrak do góry - oczywiście jeden z kilku w klamocie, jeden ciągnie też od przodka - obudowa Fractal - i wcześniej zauważalnie się grzał jak piec - coby go zamknąć musiałem kilka ładnych minut poczekać, żeby się schłodził, a teraz po zamknięciu gry chłodniutki i praktycznie po zejściu do pulpitu mogę grata wyłączyć.
Karta GTX 770, procek Core i5 3,30 GHz, RAM 8 GB, Winda 7/64 SP1.

krzyhal

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 20 lip, 2015 00:57

No to wałek 1.48. coś tam!!! :x
Tak jak się chwaliłem, że spoko moją misyjkę "dosyć" mocno rozbudowaną w edytorze odpalam bezproblemowo, to po instalce najnowszej wersji - 1.48.cośtam" tego pepickiego programiku jest "wałek" total.
Tzn. jak mam ustawioną w edytorze misyjkę z kilkoma ludzikami i kilkoma "sprzętami" to idzie jak ta "lala".
Natomiast, jak mam misyjkę, którą sobie już dużo wcześniej ustawiłem i przetrwała wszystkie wcześniejsze wersje programiku, w zasadzie bez zaciachu - z wyjątkiem wpadania w glebę - ten problem już wcześniej naświetlałem - z kilkudziesięcioma jednostkami po stronie wroga i kilkudziesięcioma po mojej to wałek total - niby się uruchamia, ale po chwili widać tylko sam hełm i mundur a gostek jest całkiem obok, tak samo z moimi sołdatami - też stoją same mundurki i wojaki obok.
O tym, że się tnie i wcale nie ma zamiaru iść do przodu już nie wspomnę. :shock:
Pokaz slajdów to przy tym "zjawisku" film w przyspieszonym tempie.
Brawo pepiki i wersja 1.48. cośtam. :bije:
Chyba wypierniczę ten programik z kompa coby się nie denerwować. :PPPP
Ciekaw jestem tylko czy jakiś pepik mi odda kasę za to gówno??? :|

Algrab

Generał

Generał

PostPn 20 lip, 2015 09:04

Andrzeju, nie denerwuj się.
Arma 3 jest przecież za każdym kolejnym patchem lepsza. Każdy o tym wie. A że jakieś misje nie działają po update, to nie problem BISu przecież, tylko missionmakera, right? :twisted:

Włącz sobie może pod steamem to DEV zamiast STABLE. Może coś pójdzie. Z odzyskiwaniem kasy dałbym sobie spokój. Tajemnicą poliszynela jest że każdy kto z własnej woli dokonuje zakupu tytułu bisu - jednocześnie automatycznie sygnuje utajnioną klauzulę iż niniejszym zostaje darmowym testerem oprogramowania i w podzięce za ten zaszczyt zobowiązuje się do czynnego wspierania dewelopera wszelkimi dostępnymi środkami :lol:
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostPn 20 lip, 2015 11:59

Dziwne, u mnie działa
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

krzyhal

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 09 maja, 2016 22:17

Jon napisał(a):Dziwne, u mnie działa

Do ostatniego apgrejdu u mnie też jakoś działała - czyli tak mniej więcej do wczoraj. :)
A teraz 1.58 cośtam cośtam znowu nie działa - tank staje w miejscu i za cholerę go nie ruszysz - tyle tylko, że się po ośki w glebę nie zapada.
Coś te ósme wersje - 1.48 i teraz 1.58 to jakieś trefne musi są.

Między 48 i 58 też czasem stawał, ale wystarczało jak wygoniłem tankistów i sam wysiadłem i po ponownym zajęciu miejsc znowu działało, a teraz znowu kupa - chyba se polatam jakiś czas "Iłowczykiem" aż to naprawią. :dokitu:

Malutki

Cywil

Cywil

PostWt 12 lip, 2016 11:14

Wita. Pytanie może z tych naiwnych ale mam problem z grą ARMA 3 zainstalowałem ją i pech chce automatycznie z dodatkiem 1,62 APEX i teraz pytanie jak pozbyć się tego dodatku i wrócić do edytora 2d. Dziękuję za odpowiedź.

Algrab

Generał

Generał

PostWt 12 lip, 2016 11:43

Nie da się a edytor 3d jest lepszy. BIS wie lepiej i tego należy używać.
Obrazek

Maćko

Generał

Generał

PostWt 12 lip, 2016 11:45

Powinieneś założyć osobny temat i tam zapytać, ale wyjątkowo dopuszczam :P

Nie da się wrócić do poprzedniej wersji gry na steamie (teoretycznie jest branch poprzedniego patcha, ale działa to tymczasowo do czasu wydania kolejnego). Istnieje jednak możliwość odpalenia edytora 2D na wersji 1.62. Wchodzisz w zakładkę edytor (miejsce w którym wybierasz na jakiej mapie chcesz tworzyć) i wciszkasz CTRL+O. Automatycznie ładuje edytor 2D, ale jak podkreślają twórcy jest on już przestarzały i mogą być problemy z kompatybilnością*.

*tylko teoretycznie, póki co sprawdzałem u siebie i wszystko normalnie działa.

@Maćko, osobny temat był, ale tak bardzo w nietrafionej formie, że "taak Rico, kabuum" Algrab
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA III] Edytor