Teraz jest N 30 lis, 2025 08:44

Ludowe Wojsko Polskie - ogólna dyskusja

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

AMG

Szeregowy

Szeregowy

PostPt 10 gru, 2004 19:01

No zaczynam pracę ale jeszcze nic nie obiecuję
jak się uda to powiadomie o efektach pracy
Proletariusze wszystkich stron OFP łączcie się

jack_410

Kapral

Kapral

OGLOSZENIE- TROSZECZKE NIE NA TEMAT

PostSo 18 gru, 2004 20:56

przegladajac forum zauważyłem ze czasami mozna odniesć wraężnie
że kolaega o Nicku "jAcK" czasami wypowiada sie w momentach gdy temat raczej mnie dotyczy - niewiem czy celowo czy nie....
pomijam treść tych wypowiedzi...

I DLATEGO CHCIALEM ZAZNACZYC ZE JA NIZEJ PODPISANY JACK
(kurcze originalny tworca LWP_Kraza)
JAK DO TEJ PORY ANI RAZU NIE ZABIERALEM GLOSU NA FORUM
(kto chetny niech sprawdzi u webmastera)

i dlatego
OGLASZAM ZE NIEMAM NIC WSPOLNEGO Z WYPOWIEDZIAMi
:x kolegi na forum...

moj nick JACK_410 i tak bede sie podpisywal jesli cos bede mial do powiedzenia...

pozdrawiam wszystkich i tak na marginesie skonczylem lod 1.0 ASU85

korzon

Cywil

Cywil

PostSo 18 gru, 2004 23:16

Mam troche materialow o ASU85 - moze Ci sie przydadza. jezeli bylbys zainteresowany napisz na kusuntokorzonkowski@poczta.onet.pl

BTW Wiesz ze ASU 85 LWP uzytkowalo tylko w 1967 - 1976
Korzon

jack_410

Kapral

Kapral

PostN 19 gru, 2004 01:43

tznaczy poscigalem poltony roznych rzeczy - i mam troche przesyt...
dla mnie waznym pytaniem jest cz w lwp urzywano ASU z km plot.
wydaje mi sie ze nie...
jak bys mial cos na ten temat daj znac...
od biedy mam planik takiego wozu.

a co do lat sluzby to chyba nie ma znaczenia - i tak to jest fikcja...

a moze by tak zrobic misje pokojowa onz?

zostawilibysmy biednych rosjan i dunczykow w spokoju....

chyba ze ktos by sie wysilil na czechoslowacje 1968 (heheheh...)

poprostu poczytalem brednie na temat propagpwania komunizmu przez
lwpmoda - notabene ja ze wzgledu na wiek pamietam komune nie tylko z ksiazki i jakos sie nie burze - choc komuny nie lubie.... :D

Pietras_Stinger

Chorąży

Chorąży

PostN 19 gru, 2004 10:25

jack_410 napisał(a):a moze by tak zrobic misje pokojowa onz?

W Poslce? A jaki w tym będzie udział Ludowego Wojska Polskiego? Chyba, że chcesz żeby Polska stanowiła kontyngetnt? No tym to możesz nas tylko rozśmieszyć. :D

Arika

Major

Major

PostN 19 gru, 2004 11:00

Pietras_Stinger napisał(a):W Poslce? A jaki w tym będzie udział Ludowego Wojska Polskiego? Chyba, że chcesz żeby Polska stanowiła kontyngetnt? No tym to możesz nas tylko rozśmieszyć. :D

Ludowe Wojsko Polskie brało udział w wielu misjach pokojowych, a po za tym nikt nie powiedział że miało toby być prawdziwa lokacja tylko może jakaś wymyślona wyspa.

jack_410

Kapral

Kapral

PostN 19 gru, 2004 12:29

A propos rozśmieszania .....

Mysle że można by w ogole zrobic fikcyjną kampanie...

Mnie osobiscie jest wszystko jedno ....

mam co robic i nad czym mysleć ....

Interwencja rosyjska - be ... - bo ich wszyscy biją ....

to ciekawe jak oddamy 10 -15 uderzeń jadrowych dziennie planowane przez NASZYCH POLSKICH generałow - a takie byłyby realia ataku na Danie..

Dlatego dla żratu napisałem o misji ONZ...

Atak na serio to w czasch prl, lwp uczestniczyło w wielu misjach pokojowych... - odsyłam do literatury...

Myslę że interwencja rosyjska to faktycznie temat oklepany...

Natomiast Dania - to moim zdaniem utopia - całkowity bezsens - dla LWP
byłoby to dłubanie w nosie...

Ma to sens jedynie w ramach globalnego konfliktu...
Więć - myśłę zę jest wielkie pole do popisu dla ludzi kórzy mogliby stworzyć być może - nowy originalny fajny pomyśł...
JA sie bawie w robienie addonów - może ktoś inny pomyśłął by nad tym..

pozdrowienia

deathscythe_hell

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 20 gru, 2004 10:01

ja też uwarzam że walka z rosjanami i bogu ducha winnymi duńczykami jest troche dziwna zwłaszcza że z rosjanami walczy sie zawsze.

Co do udziału polskich wojsk w misjach ONZ to bralismy w nich udział od lat 60
I'm Shinigani... god of the Death - Duo Maxwell
"You're afraid of dying, aren't you guys? in that case, you shouldn't be fighting at all" - Quatre R.Winner

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 20 gru, 2004 10:50

no tak bic rosjan to nudne ale nikt mi nie powie ze dunczycy sa bogu ducha winni :clever:
dla mnie sa winni :!: podaje przyklad dlaczego warto ich bic:
wiele wiele latek temu moj kolega zalapal sie na rejs w czasie ktorego zachaczali o danie, jak to mlodzi ludzie ledwo wyplyneli z portu a juz byli nawaleni jak szpaki, doplynawszy do danii nie do konca trafili do portu w ktorym mogla sie odbyc odprawa celna (jakas wioska z molem wiekszym zamiast portu) no ale ze chcieli byc w porzadku to zeszli na lad zeby sie wogole zorietowac gdzie sa i w ktora strone maja plynac, potrzebowali znac nazwe miejscowosci zeby odnalezc sie na mapie bo linia brzegowa jest raczej na tyle nudnie taka sama ze ciezko bylo sie zorietowac. Uznali ze dobrym pomyslem bedzie sie kogos poprostu zapytac, no i tak zrobili. Mily staruszek wszystko im dokladnie po angielsku wytlumaczyl, nawet mowil ze polska to piekny kraj i ze lubi polakow, zyczyl im tez milej podrozy, podziekowali i ruszyli w strone jachtu, minelo 20 min pieszego spaceru do miejsca zakotwiczenia a juz mieli na karku policje i wojsko (jakas obrona terytorialna czy cos takiego, nie regularna armia) a wsrod nich ten mily staruszek !! :shock:
oczywiscie nie byli zadnymi przemytnikami ani nic w tym stylu i policja po przeszukaniu jachtu wraz z celnikami ktorzy rowniez przyjechali puscila ich bez problemu, ale z powodu takich ludzi jak ten staruszek, TRZEBA BIC DUNCZYKOW :!: :bije:

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 20 gru, 2004 13:09

jack_410 napisał(a):A propos rozśmieszania .....

Mysle że można by w ogole zrobic fikcyjną kampanie...

Mnie osobiscie jest wszystko jedno ....

mam co robic i nad czym mysleć ....

Interwencja rosyjska - be ... - bo ich wszyscy biją ....

to ciekawe jak oddamy 10 -15 uderzeń jadrowych dziennie planowane przez NASZYCH POLSKICH generałow - a takie byłyby realia ataku na Danie..

Dlatego dla żratu napisałem o misji ONZ...

Atak na serio to w czasch prl, lwp uczestniczyło w wielu misjach pokojowych... - odsyłam do literatury...

Myslę że interwencja rosyjska to faktycznie temat oklepany...

Natomiast Dania - to moim zdaniem utopia - całkowity bezsens - dla LWP
byłoby to dłubanie w nosie...

Ma to sens jedynie w ramach globalnego konfliktu...
Więć - myśłę zę jest wielkie pole do popisu dla ludzi kórzy mogliby stworzyć być może - nowy originalny fajny pomyśł...
JA sie bawie w robienie addonów - może ktoś inny pomyśłął by nad tym..

pozdrowienia

Eee..tam się przejmujecie komentarzami jednego pieniacza. Czy interwencja sowietów to temat oklepany? Może względem jakiegoś Everonu czy Nogovy, ale do cholery mówimy o naszym kraju, a jakoś nie zauważyłem wysypu kampanii na ten temat :/. Podobnie z inwazją na Danię - było parę filmów na temat tego, że trzecia wojna światowa rozpoczyna się "przez pomyłkę", ale na szczęście po krótkiej "wymianie ciosów" swiat się opamiętuje i nie były to filmy kiepskie. Wszystko co dotyczy przeszłości wydaje się nieprawdopodobne, bo przecież się nie wydarzyło. Jakoś wszyscy "przełknęli" gładko walkę o nieistniejące wyspy i nie było o to wielkiego krzyku.

Co do propagowania komunizmu i argumentów w stylu "nasze LWP w razie czego na pewno nie poszło by na Duńczyków, a wręcz przeciwnie" to przecież nikt nie deklaruje, że tak się nie stanie - czy bohater nie może zdezerterować, albo cała jednosta się zbuntować? W końcu "jesteśmy" w latach 80-tych już po stanie wojennym i rozkład PRLu w pełni.

Arika

Major

Major

PostPn 20 gru, 2004 15:18

Wątpię żeby jakikolwiek szanujący się oficer (niechodzi mi o bandę karierowiczów) w czasie ewentualnego ataku na Danię poszedłby bez mrugnięcia okiem strzelać do niewinnych ludzi tylko po to by szerzyć ideały komunizmu. Sytuacja polityczna była wtedy jak każdy wie, komunizm był utopią wątpię by ktoś przy zdowych zmysłach poszedłby za niego walczyć. Bardziej bym się spodziewał że w razie ewentuanego konfliktu z udziałem trzech stron Dania Polska ZSRR LWP stanęło by przeciwko Związku Radzieckiemu chociażby za te 35 lat demokracji ludowej.
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 20 gru, 2004 15:30

Arika napisał(a):Wątpię żeby jakikolwiek szanujący się oficer (niechodzi mi o bandę karierowiczów) w czasie ewentualnego ataku na Danię poszedłby bez mrugnięcia okiem strzelać do niewinnych ludzi tylko po to by szerzyć ideały komunizmu. Sytuacja polityczna była wtedy jak każdy wie, komunizm był utopią wątpię by ktoś przy zdowych zmysłach poszedłby za niego walczyć. Bardziej bym się spodziewał że w razie ewentuanego konfliktu z udziałem trzech stron Dania Polska ZSRR LWP stanęło by przeciwko Związku Radzieckiemu chociażby za te 35 lat demokracji ludowej.

IMHO Mylisz się. Sytuacja byłaby prawdopodobnie taka jak w przypadku Węgier czy Czechosłowacji tzn. żołnierze i podoficerowie nie chcieli by walczyć, a oficerowie pozostaliby w większości lojalni.
Poza tym czy to byliby niewinni ludzie? Przecież nie wysłano by tam LWP w celu eksterminacji ludności cywilnej, ale do walki z oddziałami duńskiej armii oraz Bundeswehry (Jutlandzki korpus armijny tworzyły wojska obu państw).

sjojok

Major

Major

PostPn 20 gru, 2004 16:28

macie już jakąś wyspe ??
Obrazek

jack_410

Kapral

Kapral

PostPn 20 gru, 2004 17:24

moge powiedziec - jJAKO PIENIACZ - ze sam mam nieciekawe doswiadczenia z Danii - np: nikt w małym miasteczku nie był w stanie (powiedzmy) pomóć - wskazać droge ani do podawanego adresu - ani do jakiegogkolwiek sprawnego telefonu ...
mam wiele takich przykladów - nie ze słyszenia tylko z autopsji

natomiast pomyslałem sobie ze moze fajnie by było zastanowic sie nad jakims fikcyjnym rozwiazaniem niekoniecznie dunsko/rosyjskim..

co do lwp to bawja mnie przykłady lwp z powiedzmy lat 86-90...

to mniej wiecej tak jaby powiedziec ze to był prawdziwy prl - fajnie bo prawie każty moze sie teraz czuc kombatantem...

ciekawe co macie do powiedzenia na działania lwp w grudniu 1970 roku...

ktore tez widzialem (prawie) - mój ojciec był codziennie w stoczni wiec też coś widział na własne oczy...

ale dośc już o tym

pozdrawiam was ciepło i życze dalszych owocnych dyskusji na temat liczby aniołów na głowce szpilki

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 20 gru, 2004 17:31

jack_410 napisał(a):pozdrawiam was ciepło i życze dalszych owocnych dyskusji na temat liczby aniołów na głowce szpilki

Dziękujemy, że nasze zainteresowanie modem LWP zostało w tak miły sposób docenione i życzymy dalszych sukcesów w okazywaniu, że opinie potencjalnych odbiorców efektów waszej pracy macie "głęboko gdzieś" :]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint