Teraz jest N 30 lis, 2025 08:44

Ludowe Wojsko Polskie - ogólna dyskusja

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

jack_410

Kapral

Kapral

PostPn 20 gru, 2004 20:35

Kochanienki Alderus
To tylko moje zdanie na ten temat - w odrużnieniu od Ciebie nie mam
upowarznienia aby sie wypowiadac w imieniu innych - również LWPmoda

Gddybys uważnie przeczytał co pisałem być moze nie nazwałbyś mnie pieniaczem.

Jesli Cie uraziłem TO BARDZO PRZEPRASZAM

PRZEPRASZAM RĂ“WNIEż ZA TO ZE MIAłEM CZELNO¦C WYPOWIADAÆ SIĂŠ NA TYM FORUM

RĂ“WNIEż I ZA TO ZE ZYJE...

a tak na marginesie to jeszcze nie grałeąś w ani jedną misie ale już temperatura dochodzi do wrzenia - być może dlatego warto by - moim zdaniem - odpolitycznić LWP Moda zostawiając duńczyków i rosjan w spokoju...
A co do pomyśłu to chyba mamy (a czytając to co piszesz mamy napewno !!!) inteligentnych ludzi którzy mogliby zaproponować jakieś nowe rozwiązanie zamiast mechanicznego kopiowania historii...

I wracajać do twojego ostatniego postu - jest mi niezmiernie miło że
ludzie którzy sa potencialnymi odbiorcami naszej pracy mają nas tak głęboko gdzieś...

pozdrowienia :cry:

korzon

Cywil

Cywil

PostPn 20 gru, 2004 20:37

Ja w temacie ASU85.

Mam i plany (w miare dokladne) i zdjecia ale na zadnym nie mam ASU z km plot - co nie znaczy ze takiego nie bylo.
Sprawdze jeszcze w instrukcji obslugi - moze tam cos pisza na ten temat.

Co do inwazji na Danie.

Przygotowania do Inwazji trwaly od lat 50tych i sluzby specjalne posuwaly sie do aktywnej infiltracji tworzenia prob siatki wywiadowczej na terenie Danii i ew. siatki dywersyjnej.

Rejsy zwiadowcze wlacznie z badaniem umocnien nadbrzeznych przez pletwonurkow byly na tyle regularne ze w MW wlaczono je w program szkolenia a Dunczycy w pewnym momencie w ogole zamkneli porty dla poslkich jachtow

Wiecej na stronach ponizej

http://www.mw.mil.pl/przegmorski/przegl ... _art9.html
http://www.mw.mil.pl/przegmorski/przegl ... art10.html

Z tego co wiem - z plotek w internecie oczywiscie - plany strategiczne zakladaly ze glowne uderzenie polskich sil pojdzie przez polnocne niemcy by zakonczyc sie wyjsciem na podstawe polwyspu Jutlandzkiego czesci sil a zamkniecie reszta kotla z silami NATO na terenie Belgii i Holandii. Wlasnie tam planowano uzyc broni Jadrowej do "zmiekczenia" kotla. W Danii nie planowano uzycia broni atomowej.

Byl jeszcze jeden szczegol - mielismy nosiciele - SCUD'y i Su-22 z zalogami wyszkolonymi do przenoszenia takich ladunkow ale nie mielismy ladunkow :-)
Co wiecej Rosjanie nigdy nawet nie zasugerowali ze takowe powierza LWP :-)
Po 1971 trzeba bylo byc idiota by w to wierzyc.

Dania do 1984 mogla byc uwazana za slabego przeciwnika. Potem, byc moze za sprawa informacji ujawnionych przez plk. Kuklinskiego zaczela gwaltownie zmieniac strukture sil zbrojnych. Rozpoczela przezbrajanie z Drakkenow na F-16, z G3 na M16, z M45 na MP5, zmiane umundurowania, zakupy Leopardow (w miejsce M-41) formowanie masowo jednostek specjalnych i przeciwdesantowych.

Z drugiej strony opanowanie Ciesnin bylo wazne ale nie tak bardzo jak opanowanie Pln. Niemiec wiec nie nalezy sie spodziewaz ze Danie zajelaby elita LWP. Jednostki powdes bylyby bardziej potrzebne gdzie indziej wiec pewnie po ladowaniu zastapilyby je jednostki drugiego rzutu - zaleznie jak dlugo trwalyby walki.

Z tego co opowiadali mi ludzie sluzacy kiedys w tych jednostkach - zakladano do 60% strat, nie mowiac o jednostkach zwiadu czy kompaniach specjalnych.

To na pewno nie bylaby kaszka z mleczkiem.

Co do lojalnosci LWP. Jak ktos nie sluzyl w wojsku w tych czasach to raczej nie powinine sie na ten temat wypowiadac.

pozdrawiam
Korzon

jack_410

Kapral

Kapral

PostPn 20 gru, 2004 21:00

Po dojsciu (powrocie) W.Gomułki do włądzy
władze PRL podjeły starania w celu unarodowienia LWP
W ramach zawartych porozumień utworzono Front Polski w składzie
1,2,3 Armia WP pod jednolitym dowództwem narodowym

W ramach podziału zadań UW Front otrzymał zadanie natarcia z terenów płn zachodniej Polski na kierunkach:
- pónocna część RFN
- Dania

Uderzenie miały wykonywać głownie 1 i 2 Armia WP (pomorski o śląski OW) wspierane przez jednostki 3 Armi (warszawski OW)

jak z tego widac oba kieruni faktycznzie odnosiły sie to Dani - uderzenie na kierunku Hamburga byłoby wsparciem i jednoczęśnie osłąną operacji powitrznodesantowo/moeskich w Danii.
W ramach porozumien i na rzyczenie polskich strategów oddano do dyspozycji LWP odpowidnia ilosć broni masowego rażenia
(oczywiście nie sądze aby była ona faktycznie w polskich rękach - ale to bez znaczenia)
W ramach planowanych działąń POLSKI PLAN zakładał urzycie 5-15 taktycznych ładunków nuklearnych w pasie natarcia armi pierwszożutowej..
Min pan generał Zygmunt Duszynski proponowął aby w Dani "przed atakiem rozwinąć silną akcje propoagandową jasno dającą duńczykom do zrozumienia że każdy opór spowoduje urzycie broni masowgo rażenia.."

nic dodać nic ująć - co do materiałów na potwierdzenie to mam jakieś na hdd ale teraz nie moge na szybkiego znaleźć - było wiele artykółów w prasie...

Co do ilośći broni masowego rażenia to nie jest to wcale ilość zaskakująca
- poprostu stratedzy UW z natury zakładali natychmiastowe urzycie takiej broni na SETDW - ilośc też jest jak najbardziej normalną wielkośćią jaką
zakładały radzieckie standarty...
Mój nieżyjący wój - notabene mieszkańieć Warszawy w st. powiedzmy półkownika - zwierzył się kiedyś mojemu ojcu że: "oni powariowali - niewidzą nic poza atomem" - a byłto naprawde cżłowiek niegłupi..

pozdrowienia jack

Wysłany 20 Gru 2004, 20:09:

Sorry korzon
mam skleroze - wiek :P

chyba u nas faktycznie nie było asu85 z km plot.
występowały chyba dopiero w afganistanie...
jak byś miał zdięcia wnetrza ASU byłoby super - rozmawiałem z Szumkiem mówił zeby Cie poprosić..

co do lojalności LWP to nie wiem czy to sie tyczyło tego co ja pisąłem
- w każdym razie nie sądze aby mieli racje ci którzy sądzą że wojsko by nie wykonało jakiś rozkazów - to sorry panowie ale moim zdaniem SF
Poduskutowac między soba to jedno a dać się zastrzelić za zdrade czy dezercie - to jakby co innego..
nie wierze też że podczas IIWS wszyscy rosyjscy żołnierze chcieli umierać za stalina - lufy NKWD były poprostu argumentem nie do pobicia...

pozdr
jack

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 20 gru, 2004 21:11

jack_410 napisał(a):Kochanienki Alderus
To tylko moje zdanie na ten temat - w odrużnieniu od Ciebie nie mam
upowarznienia aby sie wypowiadac w imieniu innych - również LWPmoda

Gddybys uważnie przeczytał co pisałem być moze nie nazwałbyś mnie pieniaczem.

Jesli Cie uraziłem TO BARDZO PRZEPRASZAM

PRZEPRASZAM RĂ“WNIEż ZA TO ZE MIAłEM CZELNO¦C WYPOWIADAÆ SIĂŠ NA TYM FORUM

RĂ“WNIEż I ZA TO ZE ZYJE...

Troszkę histeryczna reakcja, ale właściwie zacząłem się już do tego przyzwyczajać :]. Co do nazywania kogoś "pieniaczem" to nie miałem na myśli ciebie, tylko kogoś o ksywce "Piotr" piszącego komentarze niezbyt przychylne LWP mod (to byłeś ty? :? ).

Reasumując to co pisałem miało dać do zrozumienia, że LWP mod powinien nie zwracać uwagi na krytykę, tylko robić swoje, ale postaram się już tego nie robić, bo widzę że doprowadza to niektóre osoby do takiej pasji, że zaczynają pisać z włączonym caps lock'iem :roll:

jack_410 napisał(a):a tak na marginesie to jeszcze nie grałeąś w ani jedną misie ale już temperatura dochodzi do wrzenia - być może dlatego warto by - moim zdaniem - odpolitycznić LWP Moda zostawiając duńczyków i rosjan w spokoju...
A co do pomyśłu to chyba mamy (a czytając to co piszesz mamy napewno !!!) inteligentnych ludzi którzy mogliby zaproponować jakieś nowe rozwiązanie zamiast mechanicznego kopiowania historii...

Mechanicznego kopiowania historii? To my zaatakowaliśmy Danię? Coś widać przeoczyłem...

jack_410 napisał(a):I wracajać do twojego ostatniego postu - jest mi niezmiernie miło że
ludzie którzy sa potencialnymi odbiorcami naszej pracy mają nas tak głęboko gdzieś...

Można prosić dodatkowe wyjaśnienie, bo nie widzę sensu w tym rozumowaniu. Gdybym miał "gdzieś", to chyba w ogóle nie zabierał bym głosu, nieprawdaż?

korzon napisał(a):Co do lojalnosci LWP. Jak ktos nie sluzyl w wojsku w tych czasach to raczej nie powinine sie na ten temat wypowiadac.

Słusznie - tylko astronauci powinni mieć prawo do wypowiadania się o lotach kosmicznych, tylko uczestnicy wojen napoleońskich powinni się wypowiadać na ich temat i tylko politycy powinni się wypowiadać na temat polityki państwa.

Idąc dalej tylko członkowie LWP mod powinni mieć prawo do dyskutowania na temat LWP mod - wystarczy poprosić Spike'a by zmienił ustawienia tak by tylko konkretne osoby mogły tu pisać i po kłopocie.
Ostatnio edytowano Pn 20 gru, 2004 21:33 przez alderous, łącznie edytowano 1 raz

Kuba

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 20 gru, 2004 21:25

Panowie spokojnie.. :-)

Hummel

Kapral

Kapral

PostPn 20 gru, 2004 21:29

:shock: no prosze ilu ludzi LWP !! :shock:

Panowie ..nasze władze przewidywały ze mogło by być w naszym kraju .....powiedzmy :roll: nie do końca tak jak planowano w przypadku wybuchu konfliktu UW –NATO (zamieszki protesty, dezercje ,bunty, strajki itd.) do takiej sytuacji przygotowywała się milicja i wojsko (o UB to nie wspomnę) W latach 80 WP miało zajęcia z tematu...”Odbijanie zakładów pracy” :twisted:
Intensywnie trenowano tez przed rokiem 70 (pierwsze duże strajki, zajmowanie zakładów) wiec ..... ??? 8)
Atak WP na Danie dzięki Bogu nie stal się faktem historycznym ...... wiec nie widzę przeszkód byśmy go przeprowadzili wirtualnie – tej wersji się trzymajmy !!! :spoko:

Całkowicie zgadzam się z Korzonem i offtime :P (łobuz)...........Duńczycy nie byli naszymi przyjaciółmi, rozmawiałem z byłym żołnierzem Formozy (służył w latach 80) i jego relacje to potwierdzają.

deathscythe_hell

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 20 gru, 2004 22:16

do alderusa
Zostaw Jacka w spokoju
Nie zrozumiałes tekstu mechaniczne kopiowanie histori?
Sorry ale jak tego nie zrozumiałes to nie dziwie sie że jack tak sie wkurza

Widzisz chodziło oto że atak na danie(czytaj kilka komentów wczesniej) był planowany od lat 50 czyli jest to faktem H.I.S.T.O.R.Y.C.Z.N.Y.M a wieć robienie kampani na temat ataku na danie(a propos o mało do niej nie doszło tylko że amerykanie wymyślili cudowna broń zwaną głowicą neutronową) jest zrzynaniem z histori.
Nie żebym miał jakies wielkie pretensje do tego ale myśle że jakaś luźna kampania z fikcyjnym scenariuszem była by lepsza bo nawet kampanie IIW¦ nie są do konca mechanicznym kopiowaniem histori po za tym twoje umieszczanie głowek w paru odpowiednich miejscach oznacza brak szacunku do osoby starszej JAK CIEBIE RODZICE WYCHOWALI!! wstydz sie!! :twisted:
I'm Shinigani... god of the Death - Duo Maxwell
"You're afraid of dying, aren't you guys? in that case, you shouldn't be fighting at all" - Quatre R.Winner

Przezdzieblo

Chorąży

Chorąży

PostPn 20 gru, 2004 22:25

Hummelu, gdyby symulować atak naszych dzielnych LWP-iaków na Danię jako część wielkiej ofensywy Wschodu przeciw zgniłemu Zachodowi, pojawi się problem co począć z bronią atomową. Prawda, jest taki addon, ale gra z takimi wielkimi eksplozjami mogłaby przysporzyć kłopotów natury technicznej. No i nieźle zapętlić fabułę (albo maksymalnie ją uprościć, co dla graczy oznaczałoby w sumie to samo). Wot, zagwozdka - wybrać globalny konklikt (i postnuklearną zimę - to by było nawet ciekawe, kampania z bardzo złym zakończeniem, very not happy end), czy wybrnąć jakoś z trudnej sytuacji i zlokalizować zmagania (co redukuje liczbę jednostek, które trzeba oddać).

Wariant z interwencją rosyjską, może i sztampowy, ale chyba najbardziej realistyczny. Ot, Sowieci w Warszawie, część jednostek LWP posłuszna (bo trudno uwierzyć w jedność kraju w narodowym zrywie), część nie. I dramat wojny domowej - zatem program należałoby zrealizować ze śmiertelną wręcz powagą.

Trudniej o niewielki, zlokalizowany konflikt z Danią... może z NRD? Bierność "wielkiego brata" przypatrującego się jak dwa kraje należące do jednego bloku walczą między sobą można by jakoś uzasadnić skomplikowaną sytuacją polityczną, cynicznym rozgrywaniem przez Kreml kolejnej partii wedle zasady dziel i rządź itd. (zwłaszcza itd.)...

Ot, sporo główkowania. Z ciekawości, jacku_410, jakim modelem się teraz zajmujesz? Tym ASU?

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 20 gru, 2004 22:34

deathscythe_hell napisał(a):do alderusa
Zostaw Jacka w spokoju
Nie zrozumiałes tekstu mechaniczne kopiowanie histori?
Sorry ale jak tego nie zrozumiałes to nie dziwie sie że jack tak sie wkurza

Widzisz chodziło oto że atak na danie(czytaj kilka komentów wczesniej) był planowany od lat 50 czyli jest to faktem H.I.S.T.O.R.Y.C.Z.N.Y.M a wieć robienie kampani na temat ataku na danie(a propos o mało do niej nie doszło tylko że amerykanie wymyślili cudowna broń zwaną głowicą neutronową) jest zrzynaniem z histori.
Nie żebym miał jakies wielkie pretensje do tego ale myśle że jakaś luźna kampania z fikcyjnym scenariuszem była by lepsza bo nawet kampanie IIW¦ nie są do konca mechanicznym kopiowaniem histori po za tym twoje umieszczanie głowek w paru odpowiednich miejscach oznacza brak szacunku do osoby starszej JAK CIEBIE RODZICE WYCHOWALI!! wstydz sie!! :twisted:

do deathscythe_hell.

Jak na moje oko ty masz kłopoty ze zrozumieniem pojęcia "mechaniczne kopiowanie", bo mechaniczne oznacza tworzenie kopii bez wykazania się jakąkolwiek inwencją i bez jakiegokolwiek modyfikowania, a jak można kopiować przebieg czegoś co się nie wydarzyło? Mówimy o inwazji na Danię, a nie o planowaniu inwazji na Danię, a między jednym a drugim jest spora różnica zarówno dla nas jak i dla Duńczyków. Inwazja na Danię nie jest faktem H.I.S.T.O.R.Y.C.Z.N.Y.M, więc z łaski swojej przestań pisać takie głupoty, bo jeszcze jakiś historyk tu zajrzy i będzie miał pretensje.

Po drugie proszę grzecznie pierwszy i ostatni raz - nie wypowiadaj się na temat moich rodziców, ok? A wstydzić to się możesz co najwyżej ty swojego "inteligentnego" rozumowania.

deathscythe_hell

Szeregowy

Szeregowy

PostWt 21 gru, 2004 00:07

alderus taki mądry wymyśl sam jakiś porządny konflik dla LWP i sie odczep od Jacka pozatym planowanie inwazji na danie jest faktem historycznym gdyż była planowana tylko nie doszła do skutku po za tym może zle sie wyraziłem zrobienie ataku na danie było by poprostu alternatywnym odwzorowaniem faktu planowania tejze inwazji
Sorry jesli uraziłem ale troche prawdy w tym jest po za tym a propos historyków to ja jestem historykiem z zamilowania tylko że ja wole termin 1939-1945, lata 50 i 1964-1974
I'm Shinigani... god of the Death - Duo Maxwell
"You're afraid of dying, aren't you guys? in that case, you shouldn't be fighting at all" - Quatre R.Winner

korzon

Cywil

Cywil

PostWt 21 gru, 2004 02:49

Do Jack_410
Natrafilem jedynie na materialy dot. uzycia broni A W Holandii i polnocnych Niemczech.
Pamietaj tez ze strategia uzycia tej broni sie zmieniala wiec byc moze kompilujemy informacje dotyczace roznych okresow.
Mysle O ile do 1956 mogli zaufac LWP to w pozniejszym okresie dla Rosjan dawanie atomowki w polskie rece bylo proszeniem sie o klopoty - im pozniej tym bylo gorzej. Widac to po redukcji roli polskich Sil Zbrojnych w konflikcie NATO.
W latach 80tych zostala Dania, Pln Niemcy i zabezpieczenie przepraw oraz zaplecza medycznego.
Polski sojusznik byl nieco nieobliczalny oddanie myu w rece nosicieli broni A na pewno mialo efekt propagandowy ale watpie by mialo nastapic w praktyce.

Jezeli masz cos na ten temat to podrzuc mi prosze na priv.
Bardzo mnie interesuje ten temat
W mailu powyzej jest moj adres

Mam gdzies ciekawy artykul nt polskiej atomowki - omawiajacy sprawe jako "pic na wode-fotomontaz" - sprobuje ci sie nim oddzwieczyc (jak go znajde ;-) Wszystko co czytalem na ten temat raczej osmieszalo starania LWP o atomowke - co nie znaczy ze tak jest naprawde - NIkt z nas sie tego na 100% nie dowie w ciagu najblizszych 50lat, chyba ze ujawnia raporty Kuklinskiego.

Co do zdjec ASU - sprawdzilem co mam ale musze Cie rozczarowac.
Nie mam instrukcji - mam tylko dosc standardowe zdjecia z MWP i Muzeum w Skarzysku, kilkanascie zdjec historycznych i 4 arkusze planow modelarskich z modelarza.
napisz na priv to sie dogadamy jak moge Ci podeslac..

pozdrawiam,

Wysłany 21 Gru 2004, 2:40:

Niestety nie udalo mi sie namierzyc tego artykulu. Pamietam tylko ze byl odpowiedzia na artykul w linku ponizej:

http://kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM ... 8&KAT=1292

i dyskusja na ten temat:
http://www.serwis-militarny.net/forum/r ... 094&t=7080

Nie moge nic dodac poza tym ze do ew. uzycia broni A przez LWP odnosze sie bardzo sceptycznie

Jako zadoscuczynienie podrzucam pare linkow - moze sie przydadza:

Tu cos dla zastanawiajacych sie "a co by zrobilo LWP"
http://www.isn.ethz.ch/php/documents/co ... iwicki.pdf

Strona historii alternatywnej ataku PW na NATO - mocno oparta na danych historycznych (wlasciwie mozna mowic raczdej o przeciekach historycznych :-)

http://www.isn.ethz.ch/php/collections/coll_12.htm

Dyskusja o strategiach uderzenia na NATO w latach 80tych (whatif)

http://www.serwis-militarny.net/forum/r ... 626&t=5626

Watek o Ladowaniu w Danii i wyposazeniu jednostek desantowych LWP i strony dunskiej, lista jednostek itp - moze sie przyda?

http://www.serwis-militarny.net/forum/r ... 533&t=2533

Od siebie dodam ze na licznych zdjeciach widac zjezdzajace z Lublinow T55 a wiec planowano ladowanie jednostek typowo ladowych - byc moze w celu zastapienia jednostek desantowych?

pozdrawiam
Korzon

jack_410

Kapral

Kapral

PostWt 21 gru, 2004 09:09

Opisany przezemnie plan powstał wlatach 60-tych

Do 1956 r nie było takiej potrzeby - lwp miało działać w ramach podporzadkowania i na rzecz ugrupowań rosyjskich
Ekipa gomułki jak pisałem chciała to zmienic - polscy żołnierze pod polskim dowództwem.
Uzyskano zgode kremla i w 196? roku podpisano umowe w ramach której
jednolitemu frontowi polskiemu przydzielono samodzielne zadania - mysle że nie miała tu miejsca wcale utrata zaufania - lwp było na tyle silne aby sie podjąć samodzielnych operacji - czego raczej o pozostałych armiach UW powiedzieć nie można - zreszta sytuacji pozostałych armii "państw zaprzyjażnionych nie znam na tyle aby zabierać głos"
Wiem że czeska armia miała wspierac uderzenie rosyskie na płd Niemcy - ale to tez znie jest pewne".
To co napisałem odnosi sie wiec do opkresu 1960 - 198?
oczywiście chyba bardziej do końca lat 70-tych
Co do polskiej atomówki - to myśłe ze Gierek mógł faktrycznie chcieć
ja zbudować.
Myśłe że nie ma tu mowy aby rosjanie nie ufali lwp - te kilkadziesiąt ładunków i tak by im nie stanowiło a zostały by dostarczone w momencie rozpoczęcia działań - zmagazynów być może i tak znajdujących się na terenie Polski
Notabene można tu dopisac sie do plk Kuklinskiego - gdyby było innaczej - tzn ze lwp wykonywało by jedynie zadania w ramach ugrupowań rosyjskich armi/frontów - prawdopodobnie nie miałby on dostepu do informacji o wielkim znaczeniu strategicznym - a mimo wielkiej propagandy w jego sprawie - mysle ze faktycznie przekazał US
informacje o znaczeniu podstawowym.
Jakis artykuł powinienem miec na HDD - dzisiaj poszukam
zresztą na potwierdzenie tego scenariusza działania lwp można przytoczyć
skład lwp - np. silene siły desantowe - scudy bez głowic atomowych nie miały sensu dla UW - poprostu w ramach doktryny UW - od razu akceptowano i zalecano wrecz urzycie BMR - chodziło o szybkośc osiagania założonych rubieży itp ...

co do asu to obecnie szukam zdięc wnętrza pojazdu - bo nic nie mam i bede musiał zrobic z głowy - oraz wyjaśnienia znaczenia elementu znajdującego sie nad miejecem kierowcy - tzn nad miejescem kierowcy znaajdowała sie osłaona z przodu posiadająca wizjer - między górna czścia tej osłony za peryskopem kieropwcy.
jest tam taki dziwaczny element - czyżby to był mały właz ?

co do prv - to możemy pogadać na maile albo gg
ja jestem za ciemny aby szukać tu prv :D

pozdrawiam jack

Wysłany 21 Gru 2004, 9:57:

Do alderusa
Mysle ze ta nasz przepychanka jest dobrym przykladem na to ze uzywanie
inwektyw w takim miejscu jak forum moze miec przedziwne konsekwencje.
Niewiem czy to bylo domnie czy kolomnie - mysle ze niejestem pepkiem swiata - i mam to w nosie.
Teraz powinienem kolejny raz odpowiedziec ci zlosliwie - ty bys odpowiedzial mnie itp .itd.
Doskonaly przyklad zimnej wojny...
WIec proponuje - moze dajmy temu spokoj i zajmijmy sie tematem forum a nie wlasnymi osobami..
A Ty czy ja czy ktos inny niech sobie przemysli urzywanie stwierdzen w stylu "rozsmieszyc" "pieniacz" - chyba ze uwaza ze takie miejsca aby inni mogli jedynie podzielac jego poglady...

Tak ze wyciagam reke jesli sie nie obrazisz...

Co do lwp...
do 1953-56 roku mysle ze nawet rosjanie nie dokonca byli przekonani o realnych mozliwosciach swojej ofensywy na zachod.
dowod: np. rozbudowa stacjonarnej obrony wybrzeza itp
Po smierci jedynie slusznego przywodcy - nowi ludzie - nowe poglady..

Przyznanie lwp kierunku dunskiego bylo defacto skierowaniem do zadan drugorzednych - oslona Baltyku / skrzydla wojsk UW od pln.

Mysle ze po 70-roku dla kremla problemem byla ekipa gierka sterujaca dziwacznym wlasnym kursem - casus Tito ?

Ja osobiscie uwazam ze gdyby zaszla jakakolwiek potrzeba - uzyto by BN
w Danii.

Tym bardziej ze jakby z natury - operacje desantowe - istniala by tam byc morze potrzeba silnego wsparcia...

Z drugiej strony biorac pod uwage wybitnego ducha bojowego dunczykow
- zazwyczaj kapitulacja - moglo by do tego nie dojsc - poprostu by odpowiednio szybko skapitulowali ....

A co do "plskiej atomowki" - mysle ze gierka & company wsadzono "na konia" - polskie rozwiazanie techniczne bylo nierealne o czym swietnie wiedzieli rosjanie....

a i jeszcze jedno poniewaz nie byłby to kierunek (dania) pierwszoplanowy tak jak np. zadania 3 Armi Uderzeniowej - lwp dzialalo by jaby w drugim rzucie - choc pewnie nie bardzo odleglym w czasie - racze prawie jednoczesnym - jednak mysle ze na tyle bespiecznym dla rosjan aby mozna bylo pod kontrola wydac lwp BMZ

PANOWIE SZUKAM ZDIEC WNETRZA ASU85 i SKOTA

pzdrawiam

Wysłany 21 Gru 2004, 13:14:

----------------------------
przepraszam z arozwlekłość i byc może nie spoistosc tego kolosalnego postu - poprostu ze wzgledu na brak czasu mi tak wyszło ze dopisywałem i sie strasznie rozdeło...

Korzon prosił o nadesłanie materiałow - poprzejrzeniu niedługiego artkułu Piotra PAwłowskiego postanowiłem zamieścic go na forum - myśłe że zainteresuje wszystkich...
a wiec plan OP61
-----------------------------------

PLAN OP61

Aż 50% miały sięgać straty polskich wojsk w pierwszej fazie ofensywy sił Układu Warszawskiego

Paweł Piotrowski
Autor jest historykiem z wrocławskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej. zajmuje się dziejami wojska w PRL

Polski atak atomowy
„Wskazane jest rozważenie (...) uderzeń atomowych na takie ośrodki, jak Hanower, Brunszwik, Kilonia i Brema.
Zniszczenie tych miast prawdopodobnie spowoduje całkowitą dezorganizację życia politycznego, ekonomiki itp.
Wpłynie w poważnym stopniu na wywołanie paniki w rejonach uderzeń atomowych. Wykorzystanie skutków tych uderzeń przez naszą propagandę może przyczynić się do rozpowszechnienia paniki wśród wojsk i ludności nieprzyjaciela. (...)
W celu możliwie szybkiego wyprowadzenia Danii z wojny należałoby dokonać uderzeń atomowych na miejscowości Esbjerg (ważny punkt strategiczny w systemie NATO) oraz Roskilde (wyspa Zelandia), a następnie poprowadzić szeroką akcję propagandy specjalnej, mającej na celu pogłębienie powstałej paniki, ostrzeżenie wojsk i ludności cywilnej Danii przed następstwami dalszego oporu oraz zagrożenie, że w wypadku kontynuacji wojny nastąpią dalsze uderzenia atomowe."
Fragment referatu dowódcy Frontu Polskiego gen. Zygmunta Duszyńskiego z 1961 r
(dopisek od jack: współałtora planu OP61)

Uderzenie nuklearne na północno-zachodnia cześć RFN

oraz desant spadochroniarzu na duńskim i norweskim wybrzeżu przewidywały tajne plany Ludowego Wojska Polskiego, przygotowane na wpadek wybuchu III wojny światowej.
Pracowano nad nimi w specjalnych pomieszczeniach Sztabu Generalnego przy ulicy Rakowieckiej w Warszawie. Dostęp mieli tu tylko nieliczni.
Po przełomie październikowym 1956 r., kiedy oficerów radzieckich na stanowiskach kierowniczych w Sztabie Generalnym LW'P zastąpili Polacy, zrodził się pomysł stworzenia w ramach Układu Warszawskiego nowego frontu, który operowałby
na północnym odcinku zachodniego teatru działań wojennych.
Utworzenie narodowego frontu było traktowane przez ekipę Gomułki jako, przejaw suwerenności PRL. Moskwa nieufnie jednak patrzyła na polskie aspiracje. Choć Biuro Polityczne zatwierdziło decyzje już w 1958 r., to Kreml dopiero w l961 r. wyraził zgodę na taką formę udziału Polski w ramach sił zbrojnych Układu Warszawskiego.
Do Moskwy udała się wówczas polska delegacja. Otrzymała ona od ministra obrony narodowej ZSRR marszałka Rodiona Malinowskiego pisaną ręcznie dyrektywę w której wyznaczono zadania dla Frontu Polskiego. Na tej podstawie sporządzono plan operacji frontowej Ludowego Wojska Polskiego. Kierunek operacyjny działania frontu oraz podstawowe parametru ustalone zostały przez stronę radziecka.

Rubież Renu

W myśl planu operacyjnego Frontu Polskiego oznaczonego kryptonimem OP61, w pierwszym rzucie nacierać miały 1 i 2 Armia, wystawione przez Pomorski i ¦ląski Okręg Wojskowi. Zakładano, że po wybuchu wojny pierwszy atak sił NATO (zawsze to imperialiści rozpoczynali wojnę) powstrzymają jednostki radzieckie stacjonujące w NRD. W tym czasie jednostki Frontu Polskiego miały osiągnąć rejony koncentracji w północnej części Polski oraz NRD, gdzie znajdowała się rozbudowana infrastruktura wojskowa, składy amunicji, materiałów pędnych i wyposażenia. Polskie natarcie miało się rozpocząć z zachodniej Meklemburgii w kierunku Hamburga i Szlezwika-Holszrinu. Po dwóch, trzech dniach nacierające wojska miały rozbić Jutlandzki Korpus Armijny NATO, wyjść na rubież łaby oraz nad granicę duńsko-niemiecka.
W drugiej fazie ofensywy wojska Frontu Polskiego miały sforsować łabę i przez równiny Dolnej Saksonii oraz Holandii dotrzeć na rubież Renu lub Mozy. Poza tę linię prace planistyczne w Sztabie Generalnym nie wybiegały, bowiem nowe cele dla frontu miały zostać określone przez dowództwo Układu Warszawskiego.
Inne zadanie przewidziano dla 4. Armii wystawianej przez Warszawski Okręg Wojskowy.
W czasie pokoju liczebność jej jednostek była mocno zredukowana (nie przekraczała 30% stanu planowanego na wypadek wojny}. Także ich wyposażenie znacznie odbiegało od tego, jakim dysponowały jednostki z okręgu pomorskiego i śląskiego. Tę słabość zrekompensować miały uderzenia nuklearne oraz towarzyszące im zmasowane działania dywersyjno-propagandowe. Zadaniem 4. Armii była szybka mobilizacja, przegrupowanie wojsk na odległość ponad tysiąca kilometrów (z północnego Mazowsza i Warmii pod Hamburg), wejście „z marszu'' do walki i opanowanie Półwyspu Jutlandzkiego, wysp duńskich, a następnie okupacja Danii.

Duńskie cieśniny

Wsparcie dla nacierającego wzdłuż wybrzeża morskiego północnego skrzydła frontu miała zapewnić Marynarka Wojenna. Pierwsze ćwiczenia w ramach „współdziałania floty z wojskami lądowymi" przeprowadzono w 1954 r. Siły marynarki przewyższały i wówczas stan przewidywany i w planach mobilizacyjnych.
W latach następnych sytuacja się zmieniła. W marynarkę inwestowano mniej niż w inne rodzaje sil zbrojnych. Po powstaniu w 1955 r. Układu
Warszawskiego rozwinięto formy współdziałania z Flotą Bałtycką ZSRR oraz Marynarką Wojenną NRD. Siły te od początku lat 60. tworzyły Zjednoczoną Flotę. Jej głównym zadaniem było zdobycie panowania na Bałtyku, współudział w operacji desantowej na wyspy duńskie oraz wywalczenie swobodnego wyjścia na Morze Północne.
W planach opracowanych w latach 1961-1963 ważne miejsce zajmował desant na wybrzeże duńskie. Do tego zadania wydzielono 7Dywizję Desantową (,.niebieskie berety") oraz 6Dywizję Powietrzno-Desantową (,.czerwone beretu"). Jednostki te przygotowywano do powietrzno-morskiego desantu operacyjnego na duńskie wyspy leżące między cieśninami Wielki Bełt i Oresund (m.in. na Zelandię). Polskie dywizje muły być wspierane przez flotę bałtycką, radzieckie jednostki powietrzno-desantowe i piechoty morskiej oraz pułk desantowy Narodowej Armii Ludowej NRD.
W krajowych stoczniach w latach 196-1973 zbudowano aż 23 okręty tworzące 2Brygadę Okrętów Desantowych, stacjonującą w ¦winoujściu. Planowano także uzupełnienie sił desantowych statkami zmobilizowanymi z żeglugi cywilnej. Po opanowaniu Zelandii siły desantowe mogły być użyte do przeprowadzenia desantu w południowej Norwegii, w rejonie Oslo.

Nuklearny miecz

Od początku lat 60. w dowództwie Układu Warszawskiego przykładano ogromne znaczenie do wyposażenia w rakiety, gdyż uważano je za najlepszy środek przenoszenia taktycznych ładunków jądrowych.
W latach 1961-68 w wojsku polskim sformowano 4 brygady artylerii dysponujące rakietami operacyjno-taktycznymi oraz 14 dywizjonów rakiet taktycznych.
Praktycznie w każdym ćwiczeniu o powodzeniu przesądzało zmasowane użycie broni jądrowej. W trakcie operacji zaczepnej zakładano wykorzystanie uderzeń jądrowych o różnej mocy (tylko na obszarze RFN miało ich być łącznie około stu). Każda nacierająca armia mogła użyć 30-40 rakiet operacyjno-taktycznych (o zasięgu do 300 km), 50-60 rakiet taktycznych (o zasięgu do 65 km) oraz przeprowadzić 6-15 lotniczych bombardowań jądrowych.
W planach operacyjnych liczono się także z dużymi stratami własnymi w razie użycia broni jądrowej przez przeciwnika. W opracowanych na początku lat 70. założeniach przyjęto, że wojska operacyjne w trakcie pierwszej operacji frontowej mogą stracić 48-53 % żołnierzy.
Planu dziabania Frontu Polskiego udoskonalano do końca istnienia Układu Warszawskiego. Na szczęście zdołaliśmy uniknąć defilady naszych żołnierzy na zamienionych w radioaktywną pustyni ulicach Kopenhagi czy Hamburga.
W tym samym czasie podobnie by wyglądały ulice Warszawy, Krakowa i innych polskich miast.

ps od jack

niewiem czy poprawna jest nazwa 3 czy tez 4 Armia WP dla jednostek Warszwskiego OW

korzon

Cywil

Cywil

PostWt 21 gru, 2004 21:16

DO Jack_410

ASU85:
Byc moze w styczniu bym sie wybral porobic zdjecia wnetrza ASU85 w MWP ale z tego co rozmawialem z kustoszem wiekszosc pojazdow pancernych ma ogolocone wnetrza - w kazdym razie warto sprobowac.
Jak mi sie uda to dam znac.

Ta oslona - mas na mysli peryskop dowodcy czy co?
http://www66.tok2.com/home2/tankguy/pos ... u85-14.jpg

SKOT
O Skocie mam naprawde duzo materialow wlacznie z instrukcja obskugi (kilkaset stron) Szumek tez ma te materialy. Jakbyco moge wyslac albo przekazac ponownie.

moj priv to kusuntokorzonkowski@POCZTA.ONET.PL (tylko usun wstawke antyspamowa)

INWAZJA
To bardzo ciekawy artykul
Zgadzam sie z Twoimi opiniami ale nie wierze by faktycznie LWP dostalo do rak atomowke. LWP byla najwieksza armia UW ale chyba od lat 70tych Rosjanie nie ufali Polakom. Bylo kilka sytuacji, ktore pokazywaly ze WP moglo nie wykonac rozkazu albo co gorsza wykonac go ale w druga strone

Druga rzecz to opor Dunczykow. Owszem mogliby sie zachowac tak jak w czasie 2WS i pojsc na przeczekanie ale z drugiej strony jak zauwazyl inny kolega Dunczycy potrafia byc naprawde wredni i sa sytuacje, w ktorych nie odpuszcza. Dla NATO opanowanie Jutlandii i ciesnin oznaczaloby swobodne wyjscie floty baltyckiej na morze polnocne i mozliwosc latwego wyeliminowania Anglii i desantu na tylach wojsk broniacych Niemiec.
Watpie by latwo oddali Jutlandie czy pozwolili sie poddac Dunczykom.
Zwroc uwage jak szybko przezbroila sie dunska armia w 1984.
W ciagu paru lat przeskoczyli pokoleniowy dystans w uzbrojeniu, organizacji i taktyce.

pozdrawiam,
Korzon

jack_410

Kapral

Kapral

PostWt 21 gru, 2004 23:43

Co do zdięc Asu w srodku to kazde beda ekstra - brakujące wyposażenie mozna poprostu dorobic wykumac - byłoby super jakby mozna je zrobic
Mysle ze ukoncze Asu bez wnetrza i jakbys mial zdiecia to sie dorobi..
jak skoncze to Ci podesle ...
Co do elementu to z peryskopem kierowcy a przed peryskopem dowódcy
jest na gorze sponsonu w ktorym siedzial kierowca taki elemencik ktory wyglada jak właz (dziwaczny raczej tylko dla samej głowy) - poprostu jestem ciekaw czy to był właz przez który kierowca mógł obserwowac deroge po podniesieniu fotela..
podesle ci zdiecie na prv z zaznaczonym elementem...

Co do skota to jak mozesz to wysli wszystko co masz podam Ci majlem moj adresjesli niemasz..

Co do BN - zostane przy swoim ...
rozmiawałem z paroma osobami (dzisiaj) i tez mysla podobnie jak ja ..
wiesz mysle ze lwp ani nie bylo zle ani wspaniale - jak nasza poplatana historia.. generalnie wszyscy raczej sie zgadzaja ze o jakims nie wykonywaniu rozkazow nie mozna by wogule myslec...
w latach 80 tych - byc moze - ale jaby tak mialo do konca byc to by nie bylo stanu wojennego..
natomiast jak chcesz to bodajze Pawła Piotrowskiego mozna bylo spotakac u Grzegorza Prasała na http://serwis-militarny.net/ ale nie jestem pewien.
A pozatym zwróć uwage na dwie rzeczy:
- o szczegółach planu OP61(planie) wiedziło bardzo waskie grono
zaufanych
- pozostałym (wszystkim polakom) - propaganda by przedstawiła ze to
my sie bronimy a nie jestesmy agresorami - i wierz mi lub nie
- wiekszosc by uwierzyła
Ja całkowicie sie zgadzam z tym co napisał Piotrowski - również z własnych zrudęł które cąłkowicie to potwierdzają....
i atomówki tez..
Zarówno Scudy jak i pozostałe sprzecicha mmiały taką dokładnośc trafienia że nie miało po prostu sensu ich uzycie bez głowic jadrowych
- chyba ze na zasadzie sadama..
Pozatym mówimy tu o okresie 3-7 dni - podczas których zniknełyby niemcy i prawdopodobnie zredukowana by została o 50-70% liczebnosc wojsk obu stron (pierwszego rzutu) - byłaby to batalia o niespotykanej szybkosci (krwawosci) w dziejach..
wyjscie na atlantyk w tej skali nie miało by znaczenia - poprostu byłoby wazne gdyby kontynuowano walke dalej - ja mysle ze towrzysze na kremlu raczej by doprowadzili na krawędz apokalipsy (doskonale wiedzieli ze jesli ja przekrocza nikt nie wygra...) i nastepnie raczej podjeli negocjacje wykorzystujac silna pozycje (defacto europe) przetargowa niz poszliby na calosc do konca...
Innaczej znani z planowania rosjanie mieli by dla lwp zadania do wykonania po zajeciu Pln. Niemiec i danii..
Zadan nie było bo nikt o zdrowych zmysłach nie był wstanie precyzyjnie ocenic momentu zmasowanego odwetu z USA...co musiało by w koncu nastapic gdyby rosjanie poszli za daleko..
Nie mowiac juz o tym ze mogłoby sie to stac odrazu na poczatku...
innaczej bysmy obaj obecnie dyskutowali albo pod chmurka albo na plazy w kopenchadze...

Naprawde mysle ze dzisjaj tak jak z jednej strony kazy kto narozrabiał za komuny musli ze był bojownikiem o wolnośc (mówi) tak i z drugiej idealizujemy instytucje prl jako zle ale tak nie do konca...

Ja naprzyklad jestem znanym kombatantem - w pijackim zwidzie ukradlem nad ranem butelke mleka z transportera (z mlekiem nie na kołach) i po konsumcji zaatakowłaem znienawidzone sily rezimu - patrol milicji obywatelskiej - w wyniku bohaterskiej samotnej walki - uleglem przewzajacym wrogom ...

Chyba sie zapisze do ZBOWIDU albo konkurencji -moze mi pomnik postawia... - tak jak czesci dzisiejszych wielkich bojownikow ... POD BUDKA Z PIWEM...hehehehe :twisted:

pozdrowiena

Przezdzieblo

Chorąży

Chorąży

PostŚr 22 gru, 2004 00:35

jack_410 napisał(a):Co do zdięc Asu w srodku to kazde beda ekstra - brakujące wyposażenie mozna poprostu dorobic wykumac - byłoby super jakby mozna je zrobic
Mysle ze ukoncze Asu bez wnetrza i jakbys mial zdiecia to sie dorobi..
jak skoncze to Ci podesle ...
Co do elementu to z peryskopem kierowcy a przed peryskopem dowódcy
jest na gorze sponsonu w ktorym siedzial kierowca taki elemencik ktory wyglada jak właz (dziwaczny raczej tylko dla samej głowy) - poprostu jestem ciekaw czy to był właz przez który kierowca mógł obserwowac deroge po podniesieniu fotela..
podesle ci zdiecie na prv z zaznaczonym elementem...

Powyższe słowa mają wprawdzie wyraźnego odbiorcę (którym nie ja jestem ;)), ale pozwolę sobie wtrącić uwagę.
Zdjęcia, które są dostępne w necie, sugerują, że ów płaski, wyglądający jak mały właz "elemencik" sam w sobie nie zawiera dodatkowego peryskopu. To raczej skrzynkowata osłona (pojemnik? stopień?), umieszczona nad spawaną (i stałą, nieotwieralną) "budką" kierowcy. Widać to na poniższym zdjęciu:
http://www66.tok2.com/home2/tankguy/pos ... u85-16.jpg
Nie wydaje się ponadto, aby ów "elemencik" był standardowym wyposażeniem wszystkich ASU:
http://legion.wplus.net/guide/army/ar/asu-85-8.jpg
i rysunki:
http://legion.wplus.net/guide/army/ar/asu-85-7.jpg
http://legion.wplus.net/guide/army/ar/asu-85-6.jpg
(na rysunkach brak jakiegokolwiek wycięcia w przedniej płycie nad głową kierowcy - zatem, o ile są poprawne, kierowca nie miał możliwości wyjrzeć ze swego stanowiska, chyba że miał twardą głowę i gwałtownie zachamował ;))

Teraz sprawa wyżej umieszczonego wizjera. Znajdował się na szczycie "budki":
http://www66.tok2.com/home2/tankguy/pos ... u85-14.jpg
Najprawdopodobniej był to peryskop, w odróżnieniu od przesłanianej (pancerne szkło + ew. klapka?) szczeliny z przodu (podobnej nieco do umieszczonej na tej samej wysokości szczeliny prawej burty). Peryskop prawdopodobnie był wymienny z aktywnym noktowizorem - i raczej nie obrotowy.

Oczywiście mogę się mylić co do analizy owych dostępnych w Sieci zdjęć...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint