Teraz jest So 30 sie, 2025 22:09

warunek i random

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

gremdek

Porucznik

Porucznik

warunek i random

PostŚr 16 sie, 2006 21:36

pytanie:
wstawiam w warunku triggera random 1 < ilestam. czy to losuje pewna liczbe na poczatku i jesli jest zla to juz to sie nie spelni, czy tez tak jak z '@', robi sobie petelke z malym okresem czasu (0.05?) i za kazdym razem losuje nowa liczbe? tzn, spelnienie triggera z randomem w warunku to tylko kwestia czasu?
:(

alderous

Pułkownik

Pułkownik

Re: warunek i random

PostŚr 16 sie, 2006 22:02

gremdek napisał(a):pytanie:
wstawiam w warunku triggera random 1 < ilestam. czy to losuje pewna liczbe na poczatku i jesli jest zla to juz to sie nie spelni, czy tez tak jak z '@', robi sobie petelke z malym okresem czasu (0.05?) i za kazdym razem losuje nowa liczbe? tzn, spelnienie triggera z randomem w warunku to tylko kwestia czasu?

Sądzę że tylko raz, bo nie widzę powodu dla którego miałoby coś powtarzać. Nawet jeśli wyzwalcz jest cykliczny to przecież reagując na obecność nie aktywuje się bez przerwy, gdy strona jest w jego obszarze obecna, tylko raz gdy stan obecny/nieobecny ulega zmianie.

Bardziej mnie zastanawia czy u wszystkich klientów te wyzwalcze się aktywują. Teoretycznie wyzwalcze są MP-friendly, ale jak jest z random w MP wiesz - u kazdego losuje co innego. Dla świętego spokoju wylosowałbym to na serwerze i PublicVariable.

gremdek

Porucznik

Porucznik

PostCz 17 sie, 2006 11:30

Bardziej mnie zastanawia czy u wszystkich klientów te wyzwalcze się aktywują. Teoretycznie wyzwalcze są MP-friendly, ale jak jest z random w MP wiesz - u kazdego losuje co innego. Dla świętego spokoju wylosowałbym to na serwerze i PublicVariable.

tak zrobiłem.

tylko, gdy sobie testowałem samemu, i dałem random 1 >0.6 to zawsze się to spełniało, tylko, czasem tylko z małym opóźnieniem.

trigger ustawiony na once.

ale tak teoretycznie, kiedyś mi mówiłeś że @ sprawdza warynek chyba co 0.05s, więc mozna by '@(random 1) > 0.6' zastąpić czyms takim
#check
? random 1 > 0.6: costam
~.05
goto "check"
i w takim wypadku, za każdym razem, losowana jest nowa liczba.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 17 sie, 2006 21:57

tylko, gdy sobie testowałem samemu, i dałem random 1 >0.6 to zawsze się to spełniało, tylko, czasem tylko z małym opóźnieniem.

Zrobiłes jakiegoś hinta żeby sprawdzić co wylosował?

ale tak teoretycznie, kiedyś mi mówiłeś że @ sprawdza warynek chyba co 0.05s, więc mozna by '@(random 1) > 0.6' zastąpić czyms takim
#check
? random 1 > 0.6: costam
~.05
goto "check"
i w takim wypadku, za każdym razem, losowana jest nowa liczba.

Mam wątpliwości czy @(random 1) > 0.6 będzie losował coś cały czas. Możliwe że wylosuje np. 0.457 i potem już będzie w nieskończoność porównywało 0.457 > 0.6 w odstępach 0.05 sek. W każdym razie ta druga metoda bardziej do mnie przemawia.

Może OFP nie lubi porównywania czegoś z random i lepiej jest najpierw przypisać jakąś wartość losową zmiennej, a potem porównywać?

gremdek

Porucznik

Porucznik

PostPt 18 sie, 2006 11:18

z tym hintem to problem. jak zdefiniować jakąś zmienna w warunku?

według mnie chyba jednak losuje za każdym razem. > 0.6 to mniej niż 40% i musiałem mieć strasznego pecha że w tych z 15 próbach zawsze to wypadało. zresztą 0.9 chyba dawał taki sam rezultat.

no i mówie że sobie serwerem wylosowałem liczbe która potem przyrównywałem, ale ciągle mnie ten problem zastanawia.

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 13 gru, 2024 06:49

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Powrót do Operation Flashpoint