Teraz jest Wt 24 cze, 2025 00:35

Czy mój skrypt jest poprawny??

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Przemo_212

Major

Major

Czy mój skrypt jest poprawny??

PostPn 25 kwi, 2005 13:28

Zrobiłem sobie skrypt, ale jako, że pierwszy raz używam komendy "random", to nie wiem, czy jest poprawny, a skrypt będzie poprawny tylko wtedy, kiedy zadziała tylko jedna z dwóch możliwych rzeczy.
Tak wygląda mój skrypt:
Kod: Zaznacz cały

_a = random 30

? (_a > 15) : Goto "1"
? (_a < 15) : Goto "2"

@(not(_a < 15))
o setdammage 1

@(not(_a > 15))
o_1 setdammage 1

Jeżeli ktoś nie kapuje, to chodzi mi o to, że nigdy nie może być tak, że umrze jednostka "o" i "o_2". Proszę o szybką odpowiedź. Na wszelki wypadek dam to jeszcze na flashpoint.pl ]:->
Obrazek

Smookie

Chorąży

Chorąży

PostPn 25 kwi, 2005 16:14

@(not(_a > 15))
o_1 setdammage 1

Jeżeli ktoś nie kapuje, to chodzi mi o to, że nigdy nie może być tak, że umrze jednostka "o" i "o_2". Proszę o szybką odpowiedź. Na wszelki wypadek dam to jeszcze na flashpoint.pl ]:->

zawsze używałem komendy random w formie

random(n);

no ale rób jak uważasz :P

Aha, a co bedzie jak _a wyniesie 15 ?

Przemo_212

Major

Major

PostPn 25 kwi, 2005 16:27

zawsze używałem komendy random w formie

random(n);

A ta którą ja użyłem jest niepoprawna? Wydawało mi się, ż jest dobra, no ale jak widać się pomyliłem :D

Smookie napisał(a):Aha, a co bedzie jak _a wyniesie 15 ?

Hmmm.... będzie dupa blada :lol:
A to może powiedz mi jak go mam zmienić, aby _a nie wyniosło 15 ?
Obrazek

Smookie

Chorąży

Chorąży

PostPn 25 kwi, 2005 16:39

Możesz zwyczajnie zmienić skrypt :

? (_a >= 15) : Goto "1"
? (_a < 15) : Goto "2"

albo

? (_a > 15) : Goto "1"
? (_a <= 15) : Goto "2"

ag_smith

Chorąży

Chorąży

PostPn 25 kwi, 2005 17:36

Napisałem to na forum flashpoint.pl, ale tamto forum aktualnie chyba nie działa, więc powtórzę to tutaj.

Nie da się zrobić nieśmiertelnych jednostek, więc na tym koniec tematu.

Wszystko co twój skrypt zrobi, to w zależności od wyniku losowania, ustawi jednokrotnie dammage na 1, dla jednej z tych jednostek, po czym się zakończy.

Jeśli skrypt ma działać w kółko, to raczej powinno być to zrobione tak:
Kod: Zaznacz cały
#loop
o setdammage 1
o_1 setdammage 1
~0.01
goto "loop"

Ale ten skrypt i tak nie spowoduje, że jednoski będą nieśmiertelne, bo zawsze się może zdarzyć, że jednostka zostanie zabita w międzyczasie jeśli to człowiek, to nie zostanie przywrócony do życia :!:

Oscypek

Major

Major

PostPn 25 kwi, 2005 17:42

@(not(_a > 15))
o_1 setdammage 1

Myśle, że fragment na czerwono można usunąć, gdyż na początku skrypt skieruje do miejsca oznaczonego #2 dopiero kiedy okaże się, że _a jest mniejsze od 15, więc nie trzeba sprawdź jednego i tego samego 2 razy

Smookie

Chorąży

Chorąży

PostPn 25 kwi, 2005 17:43

zdaje mi się że:

po 1. Da sie przywrócić jednostkę (AI) do życia komendą setdammage i dodatkowo nadająć animację Combatstand albo inną, która miesci się w zakresie akcji jednostek

po 2. o setdammage 1 z pewnością nie wróci życia :twisted:

Przemo_212

Major

Major

PostPn 25 kwi, 2005 17:53

Agencie powiedz mi jedno GDZIE JA NAPISAłEM, żE CHCĂŠ ZROBIÆ NIE¦MIERTELN¡ JEDNOSTKĂŠ??!!! =]

@Smookie
Dziękuję za pomoc :) Kiedy wpiszesz AI "setdammage 0" ona od razu wstaje, nie trzeba dawać animacji :)
Obrazek

ag_smith

Chorąży

Chorąży

Re: Czy mój skrypt jest poprawny??

PostPn 25 kwi, 2005 18:21

Przemo_212 napisał(a):nigdy nie może być tak, że umrze jednostka "o" i "o_2".

A co to oznacza?

Edit: Hmmm. O fakt, setdammage 1 raczej zabija jednostke niż przywraca do życia jakoś mi to umknęło. Sorry za zamieszanie.

Panda

Chorąży

Chorąży

PostPn 25 kwi, 2005 20:26

Oscypek napisał(a):@(not(_a > 15))
NIe, to nie jest zbędne. To błąd. _a ma już przypisaną wartość - tzn. nadałeś _a wartość. Czekać aż _a się zmieni samo z siebie to można do św. Nigdy.
Zmienna po przypisaniu zapamięta ci wartość z momentu przypisania, nie będzie ona samoczynnie aktualizowana.
Zamiast zmienne pisz w komendzie czekaj skąd ma pobierać wartość.

xersius

Pułkownik

Pułkownik

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostN 08 wrz, 2024 19:35

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт

xersius

Pułkownik

Pułkownik

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 06 gru, 2024 16:02

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 05 mar, 2025 20:27

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint