Teraz jest Wt 24 cze, 2025 12:14

problem z OFP - restart systemu po paru minutach gry

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

jihadjoe

Cywil

Cywil

problem z OFP - restart systemu po paru minutach gry

PostCz 02 cze, 2005 12:13

na wstepie przepraszam za brak pl znakow, ale pisze na nie swojej klawiaturze i dostaje cholery jak mam wciskac ten maly alt (to ta wersja mini klawiatury...)

OPIS PROBLEMU

- mam org. OFP PL ver. 1.2 box. instaluje gre bez problemu. kiedy zaczynam gre (konfig z autodetekcji), po paru minutach (zawsze mniej wiecej tyle samo) wywala mnie na pulpit, po czym od razu zaczyna sie ponowne uruchamianie systemu.

- na poczatku nie instalowalem patchy ani addonow i byl ten problem. potem zainstalowalem kolejno patch 1.40 i 1.46 i dalej to samo

- problem wystepuje tylko i wylacznie w tej grze

- pozostale elementy gry dzialaja normalnie

- gre z tej samej ORYGINALNEJ plyty instalacyjnej sprawdzalem na dwoch kompach - swoim i dla sprawdzenia kumpla - na obu jest to samo

- używam regualrnie antywirusa AVAST z autoskanem 24h

- komp kumpla byl kupiony w ostatni poniedzialek i ma swiezo postawiony system, wiec o formacie, defragach raczej nie moze byc mowy (a u siebie zrobilem defrag i nic to nie dalo)

- probowalem zmniejszac ustawienia grafiki (na swoim kompie) to zyskalem tyle ze OFP w ogole sie przestal uruchamiac. zrobilem reinstal OFP i gra dalej restartuje mi kompa po paru minutach

KONFIG MOJ:
celeron 1,7 GHz
512 RAM DIMM
GeForce FX 5200 128 MB
Windows 2000 PRO

KONFIG KOLEGI:
sempron 3,1 GHz
min. 512 DDRAM
RADEON 9800 (chyba PRO, nie jestem pewien)
Windows XP + SP

bardzo prosze Was o pomoc, bo jak nie moge grac w moja ulubiona gre, to mnie az nosi... :? [/b]
5 zabitych walczy o życie w szpitalu...

Zabix

Major

Major

PostCz 02 cze, 2005 13:38

Czy wywalaniu gry towarzyszy zniekształcony dzwięk?

jihadjoe

Cywil

Cywil

PostCz 02 cze, 2005 14:23

nie, z dźwiękiem mam wszystko ok...

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 02 cze, 2005 14:49

ja mam raz na jakis czas znieksztalcony dzwiek(po pwenym czasie albo gdy wylaczam OFP restartuje mi kompa)....dziwne bo dopiero teraz zaczelo sie cos dziac (m.in. gdy zaczalem ciupac na serwie Joneza) :???:

Zabix

Major

Major

PostCz 02 cze, 2005 16:53

Goose napisał(a):ja mam raz na jakis czas znieksztalcony dzwiek(po pwenym czasie albo gdy wylaczam OFP restartuje mi kompa)....dziwne bo dopiero teraz zaczelo sie cos dziac (m.in. gdy zaczalem ciupac na serwie Joneza) :???:

Jonez zhakował ci kompa.

Przeinstaluj sterowniki do kart graficznej, zainstaluj najnowsze ale pamietaj zeby miały certyfikat whql. BTW Jaki masz DirectX? U mnie na GeForcie FX 5600 z Directem 9.0c komp po jakims czasie gry resował się, zainstalowanie DX 9.0b rozwiązało mój problem.

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 02 cze, 2005 18:09

dziex żabciu przy najblizszej okazji przeinstaluje directa (mam 9.0c..:) ) sterowniki odpadaja bo w innych grach sie nic nie dzieje :spoko:

Berna

PostCz 02 cze, 2005 19:40

Jeżeli u kumpla by chodziło to znaczy, że to wina twojego win 2000.
Niestety tak nie jest...
Ja bym proponował sprawdzić OFP u jeszcze innych kumpli.
Jeżeli u nich problem bedzie sie powtarzał, to znaczy że to wina gry i trzeba bedzie zgłosić reklamacje o ile to możliwe :?:

Zabix

Major

Major

PostCz 02 cze, 2005 19:54

Wątpie że jest to wina gry, na 100% jest to związane ze sterownikami.

Berna

PostCz 02 cze, 2005 20:03

Jeżeli problem bedzie identyczny u 5 osób, to chyba nie wina sterowników??
chyba ze jakiś durny zbieg okoliczności :roll: ,albo wina gry :lol:

Panda

Chorąży

Chorąży

PostCz 02 cze, 2005 20:12

Tez to mialem.
Problem zniknal po zmianie ustawien dzwieku (wlaczylem eax i wybralem SB5.1[ktorego mam] zamiast domyslnych ustawien).
Problem w 100% zwiazany z dzwiekiem.

jihadjoe

Cywil

Cywil

PostPt 03 cze, 2005 11:30

w innym wątku znalazłem sugestię, aby przeinstalować stery od grafiki na firmowe. tak też zroibłem (przeinstalowałem na stare sterowniki które dostałem wraz z kartą graficzą) i problem (chyba) się rozwiązał - przeszedłem 3 pierwsze misje i nic się nie zresetowało.

tak więc przyczyną były zapewne uniwerslane detonatory nvidii

dzięki za pomoc wszystkim tak czy owak :)

jihadjoe

Cywil

Cywil

PostPn 06 cze, 2005 14:53

nie no... teraz to już wymiękłem. wróciłem z weekendu, chciałem sobie zagrać w OFP i znów zaczęło mi restartować kompa. jedyne różnice w stosunku do poprzedniego uruchamiania to odpalenie gry ze skrótu na pulpicie a nie z .exe w katalogu i aplikacja IrfanView działająca w tle (chciałem zrobić jakieś screeny z OFP).

od poprzedniego normalnego uruchomienia nic nie było na kompie instalowane, ani usuwane. z kompa korzystam tylko ja, więc nikt inny też nic nie zmienił...

no i wróciłem do punktu wyjścia...

JaFranek

Major

Major

PostPn 06 cze, 2005 16:00

A może masz jakiegoś wirusa. A najbardziej prawdopodobne jest to ze łyte masz walniętą.

Ps

jihadjoe jak to ty zrobiłeś że masz dwa oddzielne posty. Zamiast jednego połączonego ??
Ostatnio edytowano Pn 06 cze, 2005 16:02 przez JaFranek, łącznie edytowano 1 raz
Nie pytaj, co OF może zrobić dla ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla OF

Zabix

Major

Major

PostPn 06 cze, 2005 16:00

Mowie ci, wywal DirectaX 9.0c ktorego zapewne masz i zainstaluj 9.0b i problem zniknie :?

amd12

Szeregowy

Szeregowy

Bardzo wkurzajacy problem

PostPt 24 cze, 2005 20:38

Mam chyba identyczny problem...:( po paru chwilach grania restart kompa ...spokojnie zamyka sie win xp i restartuje .Z dzwiekiem rowniez pojawiaja sie problemy.Mam oryginalna gierke ,niedawno rownieza z tego powodu wymienilem procka i plyte glowna.Ostatnio wyzucilem dx9c a wsadzilem dx9b ...troszke dluzej pogralem ale powtarza sie znowu .
Sempron 2500.512mr.gforce4mx 64......oj wkurza
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint