Teraz jest Wt 24 cze, 2025 14:17

Europa Wschodnia ?

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 20 sie, 2005 16:11

1941-1943?A od czego jest google?
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 20 sie, 2005 16:13

To było pytanie. A ponadto w 43 do seryjnej produkcji weszły juz wymienione przezemnie czogłi. W bitwie pod kursiek było dużo panter :wink:
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 20 sie, 2005 16:19

Bitwa o Kursk była częścią Operacji Cytadela :/
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 20 sie, 2005 16:23

No racja mój błąd. :oops:

Ale Liberation wypuścił dopiero episod I, a co będzie w drugim :)
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 22 sie, 2005 22:47

Miałem tę wyspę i mi nie odpowiade - praktycznie jest pusta :wink:
Ale dzięki Yaciek za pomoc :)

Monty

Porucznik

Porucznik

PostPn 22 sie, 2005 23:33

Może stara mapa Normandi Pertti`ego49, choć jest już dość wiekowa. Ewentualnie Armoured Spearhead v1 od [HC] Para.
Obrazek
Obrazek

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 22 sie, 2005 23:49

Aromured mam, ale nieciekawie to wygląda. Nie jestem pewien czy widziałem tę Normadie - może jakiś screnik ? :wink:

Monty

Porucznik

Porucznik

PostPn 22 sie, 2005 23:52

Tutaj masz link z ofp.info: http://ofp.gamezone.cz/index.php?showthis=2206 , uważam, że lepiej jakbyś ją sam ściągnął i przetestował w edytorze :)
Obrazek
Obrazek

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 22 sie, 2005 23:55

Miałem i nadal mam :| Ehhh... czy to jakaś zła passa :( - nie spełnia oczekiwań. A poza tym Rosjanie w normandii :wink:

Sapiens

Cywil

Cywil

PostPn 29 sie, 2005 02:13

Każdy kto chodził do szkoły powinien wiedzieć że operacja Barbarrosa (atak na ZSRR) rozpoczeła się 22 Czerwca 1941 roku.

PzKpfw VI Tiger poraz pierwszy został użyty bojowo pod koniec 1942 (w Listopadzie chyba) w okolicy Leningradu.
PzKpfw V Panther zadebiutowały w 1943 w czasie bitwy na łuku Kurskim w Lipcu 1943.
PzKpfw IV Tiger II Ausf. B znany także jako Koenigstiger został po raz pierwszy bojowo użyty w 1944 roku.

W wydanym minimodzie Liberation 1941 brakuje mi po stronie Radzieckiej czołgów BT, T28 i T 35 które po raz ostatni zostały w większej ilości użyte właśnie w 1941 roku. A także użwywanych przez Niemców PzKpfw 38 (t).

A i Stug to nie czołg tylko działo samobieżne (ang. Self Propelled Gun) po niemiecku Sturmgeschutze popularnie nazywany poprostu Stug.

Jon

Generał

Generał

PostPn 29 sie, 2005 12:53

Polecam Editor Upgrade Mapfactu, ten zwykły to syf.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Michalofp

Chorąży

Chorąży

PostPn 19 wrz, 2005 14:48

Tu mam jakąś mapke jest prawie pusta ale zawsze można stawiać obiekty samemu. Dołączona jest do niej misja wymagająca "Liberationa"
http://insats.servebeer.com:443/~ze...erSpec1BETA.rar

mossin

Major

Major

PostPn 19 wrz, 2005 17:10

Dwa pytania. Kiedy zaczeła się Operacja Barbarossa ? I kiedy się skończyła ?

http://www.google.pl wysilił byś się troche:mad:
22 czerwca 1941 Niemcy napadły na Związek Radziecki, co rozpoczęło określaną tak w historiografii rosyjskiej Wielką Wojnę Ojczyźnianą. W pierwszych miesiącach wojny Armia Czerwona ponosiła olbrzymie straty w ludziach i sprzęcie, a wojska niemieckie zajęły rozległe obszary Ukrainy, Białorusi i republik nadbałtyckich, docierając aż pod Leningrad i Moskwę. Grudniowa kontrofensywa sowiecka pod Moskwą odrzuciła jednak Niemców spod bram miasta.

Wiosną 1942 Niemcy uderzając na południu Rosji w kierunku Wołgi i roponośnych terenów Kaukazu doszli do Stalingradu. Bitwa o Stalingrad skończyła się jednak klęską niemieckiej 6 Armii feldmarszałka Friedricha Paulusa, która otoczona w ruinach Stalingradu ostatecznie poddała się 2 lutego 1943. Obroną dzisiejszego Wołgogradu kierował Gieorgij żukow. Hitler, zły po przegranej, wydał rozkaz rozliczenia się za klęskę z dowództwem. Pod Stalingradem Niemcy stracili 1,5 miliona żołnierzy - zabitych, rannych i wziętych do niewoli.

Pragnąc odzyskać inicjatywę strategiczną na Froncie Wschodnim, Niemcy uderzyli na tzw. łuku kurskim. Wielka pancerna bitwa na łuku kurskim, pomimo początkowych sukcesów niemieckich, skończyła się przegraną atakujących i ostateczną utartą przez Niemcy inicjatywy strategicznej na froncie wschodnim.

Istotnym wydarzeniem, zmieniającym całkowicie układ sił w wojnie było przystąpienie do wojny po stronie koalicji antyhitlerowskiej Stanów Zjednoczonych Ameryki, w następstwie wypowiedzenia wojny USA przez Japonię, 7 grudnia 1941. Oprócz podjęcia walk z flotą i wojskami japońskimi w Azji południowo-wschodniej i na Pacyfiku, USA, dysponujące wielkim potencjałem przemysłowym, zaczęły wysyłać oddziały i sprzęt wojskowy do Wielkiej Brytanii i Afryki.

Z wikipedi.
Uważa się jednak, iż operacja ta odnodsiła sie glownie do proby zdobycia Moskwy w 1941.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 19 wrz, 2005 17:16

Na to pytanie już odpowiedziano :/. To było pytanie dotyczące produkcji czołgów ciężkich i średnich, a pozatym wiem kiedy się zaczeła i skonczyła. Czytamy tematy do końca :[

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 19 wrz, 2005 19:12

Mig (wybacz poufałość i infantylność tego zwrotu ;P ) do zrobienia kilku misji starczy "bezludna wyspa" przerobiona i znajdująca się w liberation mod. Problem zaczyna się gdy chcemy zrobić misje której akcja będzie dziać się w wiosce. Takiej wyspy nie ma :/ Ale za to na można robić misje w których akcja toczy się w małych miasteczkach (na Everonie) lub w górach Jugosławi (wioski w górzystej części Nogowy) natomiast na Malden można umiejscowić akcje misji "opisującej" walki o twierdze sewastopolską. Wniosek jest jeden trzeba poczekać (przynajmniej do wydania przez "liba" "Brześcia") jeszcze na mapki z "wschodniego frontu". Ale można również spróbować wykorzystać mapy z fdf'a.
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint