Teraz jest Wt 24 cze, 2025 22:48

Proste pytania + proste odpowiedzi.

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostCz 06 paź, 2005 14:12

Przypisz odpowiednie selekcje na modelu
Obrazek

Oscypek

Major

Major

PostCz 06 paź, 2005 15:02

Jak usunąć textury, albo jak zrobić, żeby tekstura 'przemieszczała' się razem z przesuwanym facem?

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostCz 06 paź, 2005 16:09

Nie rozumiem twojego pytania... Jeśli tekstura jest nałożona na facy, to się razem z nimi przesuwa podczas animacji. Tekstury można usunąć poprzez hiddenselection (skrypt).
Obrazek

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 06 paź, 2005 18:18

Diesel napisał(a):Przypisz odpowiednie selekcje na modelu

Są przypisane - Model jest od Hyk... a ja tylko wziołem usunołem normalną głowe i dałem tę od llamua'y połączyłem krk i inne i głowa jest na miejscu a tyłek się przykleja do ziemi...

Jeszcze jedno pytanie czy można zamienić Model w tym przypadku głowy standardowej na tę niestandardową nie usuwając tej która już jest tylko.... no właśnie jakoś podmienić... tak aby wszystkie pointy były odrazu połączone i wszystko było dobrze. ?

DODANE: Teraz to wygląda tak. :(

Obrazek
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Oscypek

Major

Major

PostCz 06 paź, 2005 20:22

Chodzi mi o to, aby teksture usunąć z face jeszcze w oxygenie. A z tym przesuwaniem faceów to przesuwam je w O2 i mimo, że face jest po drugiej stronie siatki, to tektura w buldozerze jest na satrym miejscu bez zmian

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostCz 06 paź, 2005 20:23

MIG25_Radek napisał(a):Są przypisane - Model jest od Hyk... a ja tylko wziołem usunołem normalną głowe i dałem tę od llamua'y połączyłem krk i inne i głowa jest na miejscu a tyłek się przykleja do ziemi...

Sprawdziłeś, czy tylko dlatego tak uważasz, że jest od Hyk? :roll:

Jeszcze jedno pytanie czy można zamienić Model w tym przypadku głowy standardowej na tę niestandardową nie usuwając tej która już jest tylko.... no właśnie jakoś podmienić... tak aby wszystkie pointy były odrazu połączone i wszystko było dobrze. ?

Nie da się tak.
Obrazek

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostCz 06 paź, 2005 20:27

Oscypek napisał(a):Chodzi mi o to, aby teksture usunąć z face jeszcze w oxygenie. A z tym przesuwaniem faceów to przesuwam je w O2 i mimo, że face jest po drugiej stronie siatki, to tektura w buldozerze jest na satrym miejscu bez zmian

Myślałem, że chodzi Ci w grze :D

Tak więc, aby usunąć teksturę z faców, wciśnij E przy zaznaczonym/zaznaczonych facach i usuń na dole ścieżkę lub trzy kropki (jeśli na zaznacznych facach jest więcej niżjedna tekstura), później wystarczy to już tylko zatwierdzić.

Tekstury razem z facami nie da się w o2 przesuwać, ale można ją zmapować (B) i następnie odczytać (PPM i background from face).
Obrazek

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 06 paź, 2005 22:56

Diesel napisał(a):Sprawdziłeś, czy tylko dlatego tak uważasz, że jest od Hyk?

Jedno i drugie. Nigdy nie robiłem vojaka (co dopiero z robieniem go skoro nie moge go przerobić) i nie wiem, czy i gdzie są wszystkie selekcie pododawane. Ale chyba raczej są :razz: . Z głową od BIS jest wporządku a z tą od Llauma'y robi się to co się robi - nie wiem gdzie jest błąd. Jeżeli to coś pomoże to podmieniam ją tak: Usuwam standardowy łeb wklejam ten od Llauma'y i dodaje do selekcji Hlava: głowe ponad karkiem, krk: cały kark, hrudnik: tę dolną cześć karku i klatke piersiową.

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostCz 06 paź, 2005 23:37

Ja również nigdy nie bawiłem się żołnierzami, ale proponuję podejrzeć inny model z tą głową, czyli np. żołnierzy WPS i porównać selekcje
Obrazek

Pietrek

Szeregowy

Szeregowy

PostN 09 paź, 2005 15:47

witam mam taki maly problem odnosnie mapowania tekstury na bryle,
w momencie kiedy w o2 zaznaczam bryle potem rozciagam teksture i wciskam "B" to mam nadzieje ze w w viewerze zobacze tekture na tej bryle, ale nie stety owej tekstury nie ma a bryla z niebieskiej robi sie na kolor bialy.

w czym moze tkwic przyczyna?
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"
E.Burke

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostN 09 paź, 2005 16:25

teksturę którą nakładasz trzymaj w tym samym folderze w którym jest model. Potem nałóż jeszcze raz.

Pietrek

Szeregowy

Szeregowy

PostN 09 paź, 2005 19:25

MIG25_Radek napisał(a):teksturę którą nakładasz trzymaj w tym samym folderze w którym jest model. Potem nałóż jeszcze raz.

No problem w tym że teksturę, którą nakładam jest właśnie w folderze, w którym jest model.

Pietrek OUT.
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"
E.Burke

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostN 09 paź, 2005 19:33

1. ¬le skonfigurowany o2
2. Jeśli działasz na wirtualnej partycji, to nie wczytujesz z niej tekstur.
Obrazek

Pietrek

Szeregowy

Szeregowy

PostWt 11 paź, 2005 21:26

Eee o2 chyba jest dobrze skonfigurowane, moje przekonanie wywodzi sie z tego ze inne tekstury, np. tekstury twarzy zrobione przez Offtime'a (nie wiem jak sie odmienia jego nick) wchodza ladnie i je widac, wiec wychodze z takiego wniosku, ze moje tektury sa zle robione, tzn. format to .pac i teraz pytanie jest jaki program alby mozna bylo zmienic z jpg na pac, bo robilem to recznie i jest taki efekt jaki opisalem, czyli bryla jest cala biala bez tekstury.

Pietrek OUT.
E.Burke

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostWt 11 paź, 2005 22:47

yyy.. ręcznie zmieniałeś rozszerzenie? :|
Aby zmienić rozszerzenie tekstury z jpg na pac musisz wyedytować ją w jakimś programie graficznym (np. photoshop) i następnie zapisać do TGA 32 bit (bez kompresji).

PS. Rozmiar tekstury jest ^2 ? (64, 128, 256, 512, itd)
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint