Teraz jest Wt 24 cze, 2025 09:25

znaleźć Generała Gubę

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Kadet24

Cywil

Cywil

znaleźć Generała Gubę

PostSo 19 lis, 2005 18:29

Witam wiem, że to może głupie ale jestem graczem OFP od bardzo niedwana i od dłuższego czasu próbuje złapac tego cholernego generała. Byłbym wdzięczny gdybu ktos mi poradził jak to zrobić.

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 18:40

http://www.neochan.csk.pl/ofpc/viewtopi ... light=guba
Można też ściągnąc cesla2 lub object 2 (jakoś tak) [do kampani "człowiek wobec zła dodawali ten pack obiektów więc napewno znajdziesz (nawet na tym forum) ten plik]

A jeżeli chodzi ci o solucje do misji "Czerwony świt" to znajduje się takowa na "naszej" (bo polskiej :razz: ) stronce ofp.
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 20:42

Em... Barbarian... Jemu własnie chodziło raczej o ta drugą opcję ;)

Solucja jest na naszej stronie, po krótce powiem, że najłatwiej wpaść do bazy wojskowej na wschód od pozycji startowej a następnie pozyczyć sobie śmigłowiec i udać się do rezydencji Guby na wschodnim przylądku wyspy ;)
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 21:09

Jerry napisał(a):Em... Barbarian... Jemu własnie chodziło raczej o ta drugą opcję ;)

Solucja jest na naszej stronie, po krótce powiem, że najłatwiej wpaść do bazy wojskowej na wschód od pozycji startowej a następnie pozyczyć sobie śmigłowiec i udać się do rezydencji Guby na wschodnim przylądku wyspy ;)

Heh, o ile pamiętam straciłem na tą misję dużo czasu, bo zrozumiałem że to atentyczny wyścig tzn. w tym momencie w którym misja się zaczyna Guba rusza samochodem w trasę. Pognałem na złamanie karku i spodziewałem się że przetnę mu drogę, a tu nic. Pożyczałem czołgi, śmigłowiec i nie mogłem go znaleźć (przy okazji prawie oczyściłem wyspę z sowietów). Koniec końców okazało się, że wcale nie trzeba było się śpieszyć. Sądzę że gdyby był to autentyczny wyścig z czasem byłoby zabawniej (niby jest ze względu na Scud'a, ale na niego trafiłem zanim znalazłem Gubę).

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 21:19

Dokładnie, ja w pierwszych próbach jechałem M113 prosto na północną drogę, a potem wzdłuż niej na wschód w nadzieji, że przetnę drogę Gubie. Niestety albo się nie doczekałem, albo oberwałem od T80... Potem próbowałem znaleźć wpierw SCUDA ( o którym dowiedziałem się, gdy raz moje oczekiwanie na Gubę przedłużyło się zbytnio ), ale z ziemi taka operacja poszukiwania z ziemi od razu była skazana na porażkę. Dopiero kiedys na forum flash.pl znalazłem wątek śmigowca, co wiele rozwiązało. Rzeczywiście wyścig z czasem to może i jest, ale jednak o wiele więcej nerwów i pośpiechu było z pierwszym SCUDem, niżli z drugim ( przy pierwszej próbie nie wiedziałem nawet, jak SCUD wygląda z bliska i szukałem czegoś na kształt amfibii z rakietą na "grzbiecie" :D ), dopiero po paru próbach zidentyfikowałem rakietę z nośnikiem :)
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 21:33

Jerry napisał(a):Dokładnie, ja w pierwszych próbach jechałem M113 prosto na północną drogę, a potem wzdłuż niej na wschód w nadzieji, że przetnę drogę Gubie. Niestety albo się nie doczekałem, albo oberwałem od T80... Potem próbowałem znaleźć wpierw SCUDA ( o którym dowiedziałem się, gdy raz moje oczekiwanie na Gubę przedłużyło się zbytnio ), ale z ziemi taka operacja poszukiwania z ziemi od razu była skazana na porażkę. Dopiero kiedys na forum flash.pl znalazłem wątek śmigowca, co wiele rozwiązało. Rzeczywiście wyścig z czasem to może i jest, ale jednak o wiele więcej nerwów i pośpiechu było z pierwszym SCUDem, niżli z drugim ( przy pierwszej próbie nie wiedziałem nawet, jak SCUD wygląda z bliska i szukałem czegoś na kształt amfibii z rakietą na "grzbiecie" :D ), dopiero po paru próbach zidentyfikowałem rakietę z nośnikiem :)

Nie wiedziałeś jak wygląda Scud? To jak ty przeszedłeś tą wcześniejszą misję ze scudem? :wink:

Scuda zniszczyłem (właściwie raczej uszkodziłem) ostrzałem ze snajperki :D Nie było już LAWów.

Legion

Kapral

Kapral

PostSo 19 lis, 2005 21:37

Udało się komuś złapać Gubę nie kradnąc helikoptera?

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 22:01

YacieK napisał(a):Tak - łapałem go w wypalonej wiosce. Dopadałem go po szalonym zjedzie M113 na północny wschod od miejsca startu. Jeżeli zrobi się to w miare sprawnie to złapiesz Gubę przed przyjazdem T-80. Potem eliminacja obstawy- Gubę do worka i ucieczka przed czołgiem Ruskich w M113. Dośc szalone i nerwowe :D ale satysfakcja niezła ;)

Taki wariant chyba zakładali autorzy misji

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 22:05

Nie rozumiem. Jak ja grałem to Guba dwa razy mi uciekł :|
Pierwszy raz wziołem M-113 i ustawiłem w Lasku koło północnej drogi. Trochę czekałem, ale wkoncu przyjechał. Zdjołem kierowce podjechałem i odjechałem. Co prawda nie dojechałem do celu, bo albo ktoś mnie zdjoł, albo Scud wystartował, ale wkońcu się udało.
Za drugim razem ukradłem śmigłowiec Mi24 i wylądowałem prosto prze UAZ'em kazałem wysiąść jednemu z mojej ekipy, który zastrzelił kierowce potem wysiadłem sam i zgarnołem Gube. Następnie rozwaliłem (po męczących poszukiwaniach :P) Scuda.
Kolejny sposób to jak poprzednio buchnąć Heli rozwalić UAZ'a i wracać, w drodze dostaniemy info o scudzie :] i... reszta taka sama :D
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 22:10

alderous napisał(a):
Jerry napisał(a): (..)

Nie wiedziałeś jak wygląda Scud? To jak ty przeszedłeś tą wcześniejszą misję ze scudem? :wink:

Scuda zniszczyłem (właściwie raczej uszkodziłem) ostrzałem ze snajperki :D Nie było już LAWów.

¬le się wyraziłem, chodziło mi o to, że we wcześniejszej misji nie wiedziałem, jak SCUD wygląda ;) A zdarzyło mi się w tej drugiej, podczas grania pod Y2K3, że musiałem z M203 uszkadzać SCUDA, bo zniosło mnie podczas skoku ze śmigłowca i musiałem LAWy na BWP puścić :)
Ostatnio edytowano So 19 lis, 2005 22:54 przez Jerry, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 22:20

A mówiac tak serio. Czy komukolwiek zdażyła się taka sytuacja że Guba uciekł z wyspy. Bo mi się takowa sytuacjan nie przydażyła nigdy. Wprawdzie w jakimś porcie znajdowała się łódż ale niewiem jak długo byś nie czekał i tak Guba do niej nie wsiadał (nawet uaz z nim w środku nie zblizał się do tego portu).
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 22:28

Barbarian napisał(a):A mówiac tak serio. Czy komukolwiek zdażyła się taka sytuacja że Guba uciekł z wyspy. Bo mi się takowa sytuacjan nie przydażyła nigdy. Wprawdzie w jakimś porcie znajdowała się łódż ale niewiem jak długo byś nie czekał i tak Guba do niej nie wsiadał (nawet uaz z nim w środku nie zblizał się do tego portu).

Przecież napisałem, że Mi uciekł :)
O ile dobrze pamiętam to po rozpakowaniu w edytorze WP są ustawione tak, aby uciekł. Czyli dorga prowadzi do łodzi.
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Rots

Kapral

Kapral

PostSo 19 lis, 2005 22:39

Czy komukolwiek zdażyła się taka sytuacja że Guba uciekł z wyspy.

Jeśli masz dużo wolnego czasu to możesz spróbować.

Co do mojego sposobu przejścia misji...
Misje przeszedłem sam, z 2 snajperami (ktorzy jak później sie przekonałem mogli równie dobrze zostac w bazie z M113 i resztą grupy)
Szybki zjazd na północ w HMMWV, blokada drogi, po dłuuuugim czekaniu na UAZa eliminacja kierowcy i "ochroniarzy" Guby, pakowanie generała do wozu, i szaleńczy wyścig wzdłuż plaży (niemalże w wodzie) aż na koniec wyspy.
Potem objechałem tylko SCUDa od tyłu, pocisk z LAWa i....koniec.

Sposób cholernie trudny, mówie od razu...

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 23:11

Barbarian napisał(a):A mówiac tak serio. Czy komukolwiek zdażyła się taka sytuacja że Guba uciekł z wyspy. Bo mi się takowa sytuacjan nie przydażyła nigdy. Wprawdzie w jakimś porcie znajdowała się łódż ale niewiem jak długo byś nie czekał i tak Guba do niej nie wsiadał (nawet uaz z nim w środku nie zblizał się do tego portu).

Ja mam wrażenie że utyka koło tych spalonych budynków (tych o których mówił Yaciek). Nie skręcałem na północ, bo uważałem że nie zdąrzę i od razu kierowałem się do portu na północy. Upłyneło mnustwo czasu i znalazłem go tam jakby w ogóle nie wyruszył w drogę. Może jakiś wyzwalacz nie zadziałał?

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 lis, 2005 23:19

Bywa, w OFP zdarzają się wpadki, mi kiedyś w tym spalonym miasteczku utknął, zdarzyło się że UAZ wjechał na drut kolczasty na plaży a także sytuacja, gdzie Guba zmienił zdanie i wysłał UAZ'a na wabia, samemu zostając w swojej rezydencji :lol:
Obrazek
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint