Ja to robię mniej więcej tak:
Ustawiam kilka małych (4-5 ludzi) patroli (najczęściej wstawiam całą grupę a potem ją dzielę na mniejsze jednostki coby ilość danej jednostki była na mapie proporcjonalna). Ustawiam im punkty patrolu. W jakiejś pobliskiej wiosce ustawiam jakąś grupę wrogów. Potem dla każdego z patroli wstawiam wyzwalacz który aktywuje się kiedy ktoś w tym partolu zginie. Wtedy wyzwalacz wysyła grupę z miasteczka na pozycję zaatakowanego patrolu i tam daję im pkt. trasy "Znajdź i Zniszcz" dzięki czemu zaczną oni szukać tam wroga. Rozwiązanie może się wydawać nie całkiem eleganckie ALE
a) kiedy zaatakujesz taki patrol z zasadzki to prawie napewno ktoś z nich zginie w trybie "INSTANT"
b) jeśli to wrogi patrol zaóważy Cię pierwszy i zaatakuje PRAWIE napewno zginiesz zanim zdołasz kogoś zabić więc wtedy wyzwalacz i tak jest bez znaczenia
c) jeśli nawet nie zginiesz tak jak w opisałem w b) to oznaczać będzie że zabiłeś cały patrol i wsparcie wroga i tak się zjawi.
Niby nic a działa bez problemów i daje efekt jakiego nie należy się wstydzić
a tak na marginesie. w tej wersji dla każdego patrolu musisz stworzyć osobne siły wsparcia ( = dużo jednostek ) więc możesz zrobić tak aby to ograniczyć:
W polu "Przy aktywacji" w wyzwalaczu każdego patrolu wpisz polecenie ustawienia punktu trasy "Znajdź i Zniszcz" jednostki wsparcia na pozycję tego patrolu który uruchamia wyzwalacz. Ten punkt trasy powinien być jedynym jaki zawiera wsparcie i posiadać w polu "Przy aktywacji" komendy wywalenia piechoty z przedziału ładunkowego (inaczej sami nie wyjdą) Dowódca tego patrolu to dowodca_patrolu_1. To powinno wyglądać jakoś tak:
<b>wsparcie setWPPos [getpos dowodca_patrolu_1 select 0, getpos dowodca_patrolu_1 select 1];</b>
UWAGA! nie testowałem (ale zamierzam).
select 0,1,2 to kolejno współżędne x,y,z danego obiektu (w tym przypadku - dowódcy).
getpos to komenda pobierająca od danej jednostki daną pozycję (x,y lub z);
to tyle. Mam nadzieję że pomogłem.
ps. Zazwyczaj grupa wsparcia powinna mieć BMP aby szybko dotrzeć do punktu (albo URAL-a przynajmniej).
ps2. Na razie działa tak bardzo średniawo ale jużdochodzę do sedna sprawy. dam znać.
Boże chroń mnie przed przyjaciółmi.
Z wrogami sam sobie poradzę.