Elo mam problem mam internet z takej firmy którą załorzył mój wujek i niewiem czemu nie moge grać przez sieć. Brat mówi że to dla tego bo wszyscy mają wspólne ip (tzn. że wszyscy mają poprostu taki sam adres ip). Czy on mówi prawde?? czy moge coś z tym zrobić?? no wiecie pograł bym w ofp przez neta. Please powiedzcie co mam zrobić
jestes w tzw sieci lokalnej. To ze macie wspolne IP jest po troche prawda i z tego powod na pewno nie zalozysz serwera, ale zagrac powinienes, bo wiem z doswiadczenia. Tylko na tym routerze (kompie w firmie wujka) musi byc na porcie 2302 zezwolenie na ruch (to port flashpointa) i chyba to wystarczy. A gdybys chcial zakladac serwer, to beda go widzec tylko osoby bedace w tej samej sieci loklanej co ty i wtedy sie laczycie przez LAN.
Ive napisał(a):albo po prostu zmienić IP (tam się gdzies w ustawieniach sieci ustawia, nie "otrzymuj IP automatycznie" tylko trzeba wpisać inny
nie o to chodzi - Kazdy w podsieci w ktorej jest smola93 ma inny adres IP (tzw prywatny), tylko ze na zewnątrz jest ten adres niewidoczny. Zamiast tego wlasciwego prywatnego IP wszyscy z zewnatrz widza ze smola93 ma IP routera w firmie wujka (w uproszczeniu).
i nawet jesli by smola93 znal swoj prywatny IP i podal go calemu swiatu, to na jego serwer nikt z zewnatrz nie wejdzie. Jak nie wierzycie to sobie poczytajcie o TCP/IP.
Ive napisał(a):a może tutaj trzeba zmienić nazwę sieci roboczej (workgroup) ?
Ive, nie. smola93 nic u siebie nie da rady zmienic, zeby ominac jakims slalomem ominac router. Wszystko co trzeba juz zostalo napisane.
dowód?: przeciez ma dostep do stron internetowych, czyli wszystko z jego ustawieniami jest dobrze. Admin nie widzial pewnie potrzeby otwierania wszystkich portow wiec pewnie zostawil tylko port 80 (http) moze tez ftp (21) i moze gg (nie pamietam). koniec