Teraz jest Śr 25 cze, 2025 13:43

Dlaczego tak tnie!?+mały eksperyment

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

DeltaFOX

Szeregowy

Szeregowy

Dlaczego tak tnie!?+mały eksperyment

PostN 05 lut, 2006 13:15

Niedawno zainstalowałem ECP Moda, a że komputer mam nie najlepszy to zauważyłem spadek płynności. Wiem, że efekty są o wiele bardziej wymagające, ale chyba nie do tego stopnia. Przykładowo jak chciałem przelecieć sie helikopterem przez Nagove, to wolałbym już przejść ten dystans pieszo. Dziwne jest to, że jak lece to przecież nie generują sie żadne efekty specjalne, ale i tak muli że strach. A jak już dodam kilka nowych jednostek, to lepiej nie właczać gry. Mój komputer to Athlon 1Ghz, 256RAM i Geforce 2.
Drugie moje pytanie, to co w całej tej konfiguracji jest najważniejsze, ja myśle że jest to procesor i RAM, bo przecież karta daje sobie rade z grafiką z przed kilku lat.
No i pytanie trzecie, dla posiadaczy mocnych komputerów, gdybym zakupił Athlona 64 3.2Ghz, 1024RAM i np. 7800GT, rzucił bym do walki powiedzmy 250 jednostek piechoty, ok.60czołgów i 40 jednostek powietrznych walczących ścisle razem ze soba na mapie Nagova z włączonym modem ECP, to czy granie byłoby możliwe. THX

mossin

Major

Major

PostN 05 lut, 2006 13:24

OFP ma to do siebie, że jest niezbyt zoptymalizowane, a ECP dodaje wymagajace efekty co sprawia, że twoje 256 ramu ma problemy z jego udźwignięciem.

Ja mam AMD 64 3000+ i 1024 ramu, a OFP na kilkudziesieviu jednostkach z nowszych modów i na wysokich ustawieniach(nie an najwyższych) dość tnie. Ta gra ma to do siebie że chociaż miał byś kompa wielkości szfy, z najlepszym sprzętem to i tam nigdy niewyciągniesz na maxie :neutral:
..|..

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostN 05 lut, 2006 13:26

Problem ze śmigłowcem - Zmniejsz View Distance, ew. - nomap
Eksperyment - Niegrywalne, wina engine'u OFP (tz. jakbyś skryptami ich kierował i wyłaczył AI to by moze cos było ale to strata czasu...)
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Mitnic

Chorąży

Chorąży

PostN 05 lut, 2006 14:35

Karta ma bardzo duzo do gadania.
Obrazek
Athlon 64 3800+ 2460Mhz, 768 DDRAM PC 400, Palit GeForce 6800 GS 450/1000 Mhz, Fujitsu 8GB, Modecom MC 350 PFC

Jon

Generał

Generał

PostN 05 lut, 2006 15:01

RAM też.

Ad pytania o nowy komp - żeby toczyć TAKIE bitwy, to albo zmień grę, albo kup komp od NASA, bo póki co PC'tów będących w stanie udźwignąć czegoś takiego nie ma.
Ostatnio edytowano N 05 lut, 2006 18:39 przez Jon, łącznie edytowano 1 raz
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

DeltaFOX

Szeregowy

Szeregowy

PostN 05 lut, 2006 15:22

Wiesz ja tylko sie pytałem, bo nie mam praktycznego wzglądu na możliwości takiej konfiguracji w OPF. Myśle, że komputery mają taka możliwość tylko nie wykorzystuje tego gra. Mam nadzieje, że OPF2 bedzie bardziej zoptymalizowane.

Forrestal

Kapral

Kapral

PostN 05 lut, 2006 16:19

Z OFP jest jak z Windows - nigdy nie bedzie chodzil plynnie :P
Najwiekszy wplyw na wydajnosc ma procesor. 1GB ramu starcza az nadto przy duzej ilosci addonow nawet. Karta graficzna tez im wydajniejsza tym lepiej tylko jak dla mnie wystarczajaca jest jakas pokroju GF6600 R9800 PRO jednak najnowszych tylko do OFP sie nie oplaca kupowac.

DeltaFOX

Szeregowy

Szeregowy

PostN 05 lut, 2006 18:14

Dzieki za info, chyba zainwestuje w jakiś procesor wiecej kasy niż w kartę, ale na przyszłość też trzeba myśleć bo nie wiadomo co panowie z BISu przygotowali. Nie mniej jednak chyba odinstaluje te ECP, bez tego jest duzo płynniej. A na pudełku jest napisane, że zalecany procek to 700Mhz a min. to 400Mhz. Oczywiście mój komputer sie nadaje ale tylko do zwykłego OFP, nic wiecej. Mimo wszystko we Flashpointa gram non stop i to sprawia, że gra jest warta wszystkiego. Nawet najwieksze hity sie nudzą, a Flash mimo, że jest już stary ciągle wspaniały i nigdy taki sam. I tak to już jest z grami prawdziwe hity zostają nawet gdy są stare(Starcraft,Worldcraft,CS,Diablo etc.) a reszta na półkę lub góra kilkanaście min. :spoko:

pblbo

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 06 lut, 2006 13:21

Szczerze powiedziawszy...na twoim miejscu raczej zainwestowałbym w karte graficzna...bo na GF2 daleko nie zajdziesz, założe się że jeszcze jest to GF z rodzinki MXów...czyli dośc rzępowaty... Też zaczynalem na GF2MX400 (albo 440..nie pamiętam) osiągi w OFP były niexłe, ale po przesiadce na OFPR było już gorzej, Nogova lagowała niemiłosiernie, dopiero po przejsciu na GF4Ti4200 wszystko śmiagało jak należy :) Wiec: proponuje w karte zainwetować :)
HEART !!!
FIST !!!
SOUL !!!
MIND !!!

Sudayev

Major

Major

PostŚr 15 lut, 2006 10:15

ECP i plynnosc - zapomnij. Grunt to mocny procesor, dobra grafika oraz wlasciwa ilosc ramu. Przy robieniu jakis konkretnych akcji nie ma co liczyc na plynnosc, chyba ze kogos satysfakcjonuja walki gdzie liczba jednostek na mapie nieprzekracza 12 ;)

Jon

Generał

Generał

PostŚr 15 lut, 2006 14:56

Przesadzacie. ECP został stworzony właśnie z myślą o świetnych efektach, AI i zmianom, ale także o maxymalnej płynności i nie przeciążaniu procka czy pamięci... czego raczej nie można powiedzieć o FFUR'ze, którego strach zminimalizować, a gra...

Cóż...
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

DeltaFOX

Szeregowy

Szeregowy

PostWt 14 mar, 2006 05:18

Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu. Postanowiłem zostać przy już założonym. Sprawa jest taka, zmieniam podzespoły w komputerze, ale nie stać mnie na drogie części, więc moja konfiguracja będzie taka: Athlon 2.8 Barton;Radeon9600XT;512DDR RAM. Czy można wtedy mówić już o w miare płynnym graniu z modami ECP,FFUR itd. Szczerze mówiąc to szykuje się nawet do gry z nowym OPF. Ale zobaczymy...

żuker

Major

Major

PostWt 14 mar, 2006 05:45

Z modami ECP i FFUR będzie ok, ale oczywiście nie myśl o grze na maksymalnych ustawieniach. Pamiętaj że 512 ramu to w ofp jest rozsądne minimum i lepiej mieć go więcej.

Nazhir

Spammer

Spammer

PostPt 21 kwi, 2006 11:00

dokupić giga RAMu i po kłopocie będzie :mrgreen:
Obrazek
spammuję, więc jestem

DeviAnCE

Major

Major

PostPt 21 kwi, 2006 12:37

Po jaką cholerę odkopujesz temat nie mając nic konstruktywnego do powiedzenia ?
We do not know death... only change. We cannot kill each other without killing ourselves.
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint