Pn 16 sie, 2004 13:53
Powiem tak,krótko i zwięźle,temat jest dość na swój sposób ciekawy....ale pytanie jest nie adekwatne do sytuacji ,a odpowiedzi i tak nic nie dają...a dlaczego,a już wyjaśniam.
A po pierwsze,porównanie patriotyzmu do gry [jakiej kolwiek ,wtym wypadku OFP] jest za przeproszeniem durne i błędne ,nie można porównywać :religii,wyznania,pogladów i miłości [czym można określić szeroko pojęte słowo "patriotyzm"] do rzeczy która jest na większa skale "niczym",jest grom ,czyli przedmiotem do zajęcia,umilenia czasu [dla co niektórych ogulnie gry są "odmużdżające" i powodujące zatracenie sie młodego odbiorcy w "komputerowej fikcji" i powoduje zakrzywienie odbierania umysłu ludzkiego na otaczający go realistyczny świat [przykład w topicu "humor" ,mp3 "Quake3"].......więc co to ma do rzeczy.
Patriotyz ,co mu młodzi ludzie możemy wiedziec opełnym znaczeniu tego słowa w czasie gdy nasz kraj jest teraz w stanie jakiego takiego pokoju i stabilności w odniesieniu do innych państw na naszym globie. To ja i inni forumowicze ci napiszą ,że kocham mój kraj i jestem nawet oddać za niego życie ,wszystko ładnie, pięknie i godne pochwały ,ale ja mam takie przekonanie teraz ,a nie wiem jak sie bede zachowywał w czasie kryzysu [w tym wypadku wojny] ,czy dalej bede gotowy na poświęcenie ,czy poprostu uciekne ,kierowany tchurzostwem i przekładjąc sprawe swego życia nad inne ważniejsze cele. urodziłem i wychowałem sie w kraju który był wolny od jakiego kolwiek wydarzenia zbrojnego,jestem poprostu "wolnym" człowiekiem [nawet stan wojenny mnie ominoł],dorastałem ,bawiłem sie żołnierzykami,klockami Lego ,przeważnie jak prawie każdy dzieciak plci męskiej w wojne ,ganiałem z kolegami z patykami w rece [odpowiednikami karabinów] ,jeździłem z nimi na rowerach ,udając że to czołgi .Ogulnie bawiłem sie w wojne ,strzelaliśmy do wojsk hitlerowskich ,udawaliśmy że giniemy za ojczyzne.Wychowałem sie też na historii naszego kraju,zawsze mnie to pociągało.Ale jak by teraz było ,gdybym mial stanąć przed zagrożeniem życia z powodu wojny ,to czy bym żeczywiście to życie był gotów oddać za mój kraj ,to ci nie powiem bo nie wiem
Teraz moge ci śmialo powiedzieć: Tak jestem patriotą ,ale gdy mój patriotyzm w przyszłości zostanie wystawiony na próbe generalna i jak ja sie wtedy zachowam,to już ci nie powiem...bo poprostu nie wiem.
A pojecie patriotyzmu w moim poście jest na przykładzie wojny i obrony naszej ojczyzny...
Ale patriotyzmem też jest walczenie o dobro i dobre imię kraju nawet w stanie wzglednego spokoju i stanie wolnym od konfliktów zbrojnych.