Teraz jest Wt 24 cze, 2025 16:27

Wrzesień 1939

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Nazhir

Spammer

Spammer

PostPt 21 lip, 2006 15:28

zbyt jasny ten hełm i się nie komponuje z kolorami munduru.
pasek trzymający hełm jest zbyt jaskrawy
Obrazek
spammuję, więc jestem

Sudayev

Major

Major

PostPt 21 lip, 2006 17:41

Mam w posiadaniu replike helmu z kampanii wrzesniowej. Musze przyznac ze jest wykonany calkiekm ladnie (widoczny na screenie), ale w rzeczywistosci dolna linia helmu powinna byc okolo 1 cm. nad platkiem ucha. Moze ze wzgledu na uzyty model glowy helm sprawia wrazenie za malego, ciasnego.

Czy bedzie mozliwosc ustawiania textur stopni na patkach kolnierzowych munduru ???
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 21 lip, 2006 18:35

@Sudayev jeżeli chodzi o te patki, platki? Ze stopniami, to raczej jest to możliwe, można to zrobić na dwa sposoby, przerobić troszke textury munduru (ale tu będzie trzeba robić duuużo mundurów) albo zrobić model texture ze stopniem ustawić tam gdzie mają być i w configu dla odpowiedniego żołnierza użyć setobjecttexture (dobrze napisałem?) bedzie to łatwiejsze i szybsze :].
Możliwe, że takie coś się pojawi. :)
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Sudayev

Major

Major

PostPt 21 lip, 2006 18:46

Patki to na kolnierzu a platki przy uchu ;) Wkladacie duzo starannej pracy w ten projekt, a dodatek jak stopnie ladnie by to podkreslaly. Hmm nie ma sensu raczej tworzyc dodatkowych klas osobno z kazdym stopniem. Mam na mysli cos jak w FDF czy FDF WW2 pack. Standardowo kazdy wojak ma czyste patki, lecz w trakcie tworzenia misji czy filmu mozna im to podopisywac w init. wg rang w oddziale.

Kod: Zaznacz cały
Example: this SetObjectTexture [0,"\FDFww_rus\rank\r35_junserz.paa"]

r35_junserz.paa      Junior Serzhant
r35_serz.paa      Serzhant
r35_senserz.paa      Senior Serzhant
r35_starsh.paa      Starshina
r35_junlie.paa      Junior Lieutenant
r35_lie.paa      Lieutenant
r35_senlie.paa      Senior Lieutenant
r35_capt.paa      Captain
r35_major.paa      Major
r35_ltcol.paa      Lt. Colonel
r35_col.paa      Colonel
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Michalofp

Chorąży

Chorąży

PostSo 22 lip, 2006 19:20

Ja robię wyspę która mogłaby przypominać tereny Polski z czasów 2 wojny. Jak zdąże dokończyć wyspe do wydania żołnierzy (o ile w ogóle dokończe) to możnaby ją wydac razem z waszymi wojakami, myśle że dobrze pasowaliby na nią. :wink:

Michalofp

Chorąży

Chorąży

PostSo 22 lip, 2006 20:12

2 skriny z wyspy, nic nadzwyczajnego ale zawsze coś :p :
http://img58.imageshack.us/my.php?image=wyspaby9.jpg
http://img58.imageshack.us/my.php?image=wyspa2wa8.jpg
Jeśli interesuje was moja wyspa to dajcie mi namiary na obiekty z tamtego okresu a ja je umisze :)
Ostatnio edytowano So 22 lip, 2006 20:15 przez Michalofp, łącznie edytowano 1 raz

krzy65siek

Cywil

Cywil

PostN 23 lip, 2006 07:34

Kilka uwag - też mam wrażenie, że coś jest nie tak z hełmem - jakby był troszkę za mały, albo głowa za duża :). A troszkę w takim hełmie pobiegałem :) Poza tym jest źle nałożony - generalnie daszek powinien być na linii brwi. Jest sporo zdjęć z rekonstrukcji, możecie tam się przyjrzeć.
Kilka przykładów (zdjęcia nie moje, ale mam nadzieję, że autorzy się nie obrażą):
[mg]http://fotogalerie.pl/fotki/upload/26/31/86/2631861148140976611.jpg[/img] >100 KB
[mg]http://img145.imageshack.us/img145/5227/img5870164yi.jpg[/img] >100 KB
A tak z tyłu:
Obrazek

Druga sprawa - w polskim wojsku nie noszono stopni na kołnierzu! To co było na kołnierzu to patki właśnie, na patkach oznaczany był: w przypadku kawalerii pułk, a w pozostałych przypadkach rodzaj broni (piechota, artyleria, saperzy itp). Z tym, że to na potrzeby gry jest i tak nie do końca istotne, bo patek nie noszono przy mundurze polowym (czyli w takim w jakim żołnierze szli na manewry i na wojnę).

Oznaczenia stopni tylko i wyłącznie na naramiennikach.

Na screenach na których jest żołnierz z tornistrem od tyłu widać, że nosi on tornister starego wzoru, ze skórzanymi obszyciami, a paski noścne ma brezentowe, dlaczego?

Chętnie pomogę i skonsultuję na ile potrafię.

Pozdrawiam
Krzysiek[/img]

krzy65siek

Cywil

Cywil

PostN 23 lip, 2006 16:00

Czy w O2 wstawia się wymiary w centymetrach? Czy jest jakiś inny system odniesienia? Mógłbym zweryfikować wymiary hełmu - pomierzyć oryginał.

Pozdrawiam
Krzysiek

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostN 23 lip, 2006 16:31

Nie wiem, nie sprawdzałem, być może jest, ale ja używam skalowania |Ctrl + Shift| (?)

żuker

Major

Major

PostN 23 lip, 2006 17:48

Opis użycia w boju, pociągu pancernego - Nr 54"Grozny". Dużo zdjęć, tekst napisany w formie opowiadania. Przyjemnie się go czyta i można dowiedzieć się dużo informacji na ten temat.

Kawałek tekstu (reszta w linku):

W sierpniu 1939 r. pociąg przydzielony został do Grupy Operacyjnej "¦ląsk" (Armia Kraków). 1 września odjechał on z Krzeszowic do Katowic, a następnie patrolował linie kolejowe, gdzie skutecznie ostrzelał niemieckich piechurów z 8. DP. Wieczorem podporządkowano go dowódcy 23 DP z zadaniem wsparcia II batalionu 73 pułku piechoty. Pociąg był atakowany przez bombowce, jedna z bomb obsunęła się wzdłuż pancerza, lecz na szczęście nie wybuchła.

Drugiego dnia wojny pociag nr 54 wspierał ogniem I batalion 73pp osłaniajacy Tychy i wziął udział w przeciwnatarciu III/75 batalionu. Polska piechota atakowaław kierunku południowym po zachodniej stronie linii kolejowej Tychy-Kobiór. Pomimo, że nieprzyjaciel zajmował pozycje w lesie, pociąg posuwał się wraz z pierwszą linią atakujacych, zadając ogniem ciężkie straty III batalionowi 48 pułku z niemieckiej 28 DP. Po wyparciu Niemców z lasu Wyry, pociąg odjechał do Tych, ewakuując rannych piechurów, po czym po południu wrócił do akcji. Próba użycia plutonu wypadowego udaremniona została ogniem moździerzy i broni maszynowej. Pociąg następnie do wieczora nękał nieprzyjaciela krótkimi wypadami, pomimo ataków lotnictwa i artylerii. Niestety, w ostatniej fazie boju, poległ dowódca kpt. Rybczyński, gdy udał się w tankietce TK na rozpoznanie pierwszej linii. Dowodzenie przejął zastępca kpt. Józef Kulesza i pociąg wycofano do Mysłowic na rozkaz dowódcy armii.

3 września pociąg nr 54 wykonał jeden wypad w kierunku Tych i Wyrów, ostrzeliwując podchodzących Niemców, a następnie został wycofany w celu osłony linii Przemszy. 4 września pociąg osłaniał prawe odkryte skrzydło wycofującej się Grupy Operacyjnej "Jagmin" (dawna GO "¦ląsk"). Wieczorem pociąg został ostrzelany przez artylerię, tender parowozu został trafiony i dowódca kpt. Kulesza doznał obrażeń. Następnego dnia tankietki pociągu, wysłane na rozpoznanie, przepędziły koło Wolbromia zmotoryzowany patrol pionierów z niemieckiej 27 DP, wysłany w celu dokonania zniszczeń na linii. Po południu pociąg przejechał do Krakowa, gdzie połączył się znów ze swoją cześcią gospodarczą, która została skierowana 4 września do Krakowa inną linią.

7 września pociąg nr 54 przyjechał na stację Biadoliny (zachód od Tarnowa). Okazało się, że most na Dunajcu jest wysadzony w powietrze. Gdy do toru zaczęły podchodzić niemieckie patrole, kpt. Kulesza rozkazał opuścić pociąg, po czym uszkodzono ładunkami wybuchowymi parowóz, wymontowano broń maszynową i zamki dział (część załogi dołączyła później do pociągu nr 51).

http://derela.republika.pl/groznypl.htm

Powinno się przydać autorom.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostN 23 lip, 2006 19:58

Chciałbym Was prosić o małą pomoc. Mianowicie, przydałby się "Nam" krater 3d z ECP. Jakoże ECP ma 130 MB, a Nam jest to potrzebne tylko do pewnego efektu, nie warto tego ściągać. Tak więc, czy ktoś mógłby "Wyciągnąc" z ECP* ten krater? Albo dysponuje jakimś ładnym modelem z texturami i configiem? Będziemy wdzięczni :D

*Ta wiem, ECP posiada prawa autorskie, ale myślę, że jakoś da sie to załatwić :)

Jon

Generał

Generał

PostN 23 lip, 2006 20:58

Omh, nie łatwiej napisać do ludzi z ECP?

...a potem się dziwicie, że nazywają nas złodziejami...
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Zaitsev

Chorąży

Chorąży

PostN 23 lip, 2006 21:05

Wydaje mi się że jednak najpierw przydało by się zobaczyć jaki efekt osiągniemy i dopiero gdy byłby zadowalający pytalibyśmy się o zgode na wykorzystanie.
Obrazek

fishomatic

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 24 lip, 2006 17:02

#1 - Posted by: Stuntman (Member) on 07-21-2006 at 06:02

great!! I have always wanted a WW2 mod, or at least a campign about the small, and not so very powerful as the nazists, Britans, and Americans nations, which was forced to defend themself against their own will...like Poland.....lets salute for the brave Polish defenders, which was captured by the Nazists during WWII...

Komentarz o waszym modzie na filefront.

Ja wam radzę, żebyście najpierw spytali ECP, a dopiero potem sprawdzili ten efekt w grze.
Fishomatic - owned by BOLO

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 24 lip, 2006 19:49

fishomatic napisał(a):Ja wam radzę, żebyście najpierw spytali ECP, a dopiero potem sprawdzili ten efekt w grze.

Bzdura. Dopóki nie wydadzą czegoś wykorzystującego ten efekt lub użyją tych efektów w materiałach promocyjnych, nie mają co się przejmować. Czy już nie można grzebać w addonach na własnym kompie? Powariowaliście ludzie?
Ostatnio edytowano Pn 24 lip, 2006 23:51 przez alderous, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint