Frajdy płynącej z gry brak głosów nie obniża (przynajmniej nie znacząco).
Bardziej frapujący jest dysproporcja sił między Niemcami a ZSRR... np. żołnierz z sekcji zwalczania czołgów po stronie radzieckiej dysponuje skutecznymi (i bezpiecznymi dla "obsługującego") granatami p.panc. podczas gdy jego odpowiednik po stronie niemieckiej tylko prowizorycznym ładunkiem zmajstrowanym z granatów trzonkowych wz.24 (rzucenie czegoś takiego w strone czołgu jest bardziej niebezpieczne dla niemców znajdujących się w pobliżu niż dla załogi czołgu). Fakt, taka broń była powszechnie stosowana w jednostkach wermachtu, ale przecież Niemcy też posiadli bardziej wyrafinowaną broń p.panc...
Podobnie jest z CKM'ami... Maxim jest najlepszym (szybkostrzelność, efektywność ognia, ilość amunicji) ciężkim karabinem maszynowym w modzie
A ja przez tyle lat uważałem że Maxim był odrobine gorszy od Mg34. Twórcy moda jednak dołożyli starań aby zmienić moje zdanie
Mg34 jest zasilany taśmą 75 nabojową (choć w stosowano też w wersji ckm taśme 250 nabojową), przyrządów optycznych nie ma (bo nie można przecież nikogo faworyzować

). Mg34 też na mniej amunicji (w wersji CKM

) i na dodatek przeładowywanie Mg34 trwa dłużej niż w Maximie (dziwna sprawa, wydawało mi się że oba karabiny maszynowe były zasilane w taki sam sposób). Różnic wyniakjących z "archaicznej" konstrukcji Maxima (choć nadal piekiejnie skutecznej) nie uśmiadczymy (karabin się nie zatnie, co było częstą przypadłością maxima, przegrzać też się nie przegrzeje- taka "maszynak do mięsa").
O "wyższości" czołgu T26 nad panzer III nie będe wspominał (bo każdy kto grał w poprzednie wrsje modu, wie o co mi chodzi

).
W nowej odsłonie modu pojawiły się też rusznice p.panc (tylko po stronie rzdzieckiej oczywiście). Sam pomysł dobry (dość powszechnie wystepująca broń na frońcie wschodnim), szkoda tylko że to ustrojstwo jest tak celne jak snajperka (i na dodatek zadziwiająco skuteczne).
Zapewne takie wynalazki jak granty nasadkowe; panzerwurfmine (itp.); niemiecki rusznice p.panc; Pak 40 (czy nawet popularne wtedy PaK38) nie znalazły się w modzie tylko dlatego że obie strony powiny dysponowac w maiare podobną siłą ognia.
Tylko dlaczego ma miłość boską nie zastosowano podobnych standartów w stosunku do Rosjan!?
Tak po za tym to najfajniejszą nowalijką są wspaniałe animacje (@Goose- wreszcie masz cosik co jest prawie jak przeładowywanie broni ręcznej
![:]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
). Jedynie w jednostkach z pistoletem animacja wygląda tak jakby jednostka miała bezwładną lewą ręke

żołnierze te z biegają chyba zbyt szybko (dizwacznie to troche wygląda).