Teraz jest So 30 sie, 2025 20:55

My Own: Operation Flashpoint

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

My Own: Operation Flashpoint

PostPn 21 sie, 2006 18:33

Tak więc... Zastanawiałem się już od baaardzo długiego czasu, nad kwestią krzaczenia się twarzy na modelu głowy llaumay. W sumie nie jest w tym nic dziwnego, przecież zawsze na głowę nakłada się domyślny face (czyli BIS'owski), a potem dopiero face, który odpowiada głowe llaumay, nakładany za pomocą skryptu. Jest to dość uciążliwe ponieważ nie można wybrać swojego własnego oblicza, a jeszcze bardziej uciążliwe w grze, bowiem po każdorazowym wyjściu z jakiegokolwiek pojazdu nasz vojak miał co raz inną twarz, niczym kameleon. :roll:
Jasne było, że trzeba podmienić tekstury domyślne twarzy, kiedyś o tym wspominałem i miałem zamiar to zrobić, tak więc wziołem się za to na poważne i całkiem dobrze idzie. W okienku edycji profilu mamy mode głowy llaumy i pare (jak dotychczas) podmienionych tekstur. Muszę przyznać, że efekt jest nie naganny, ale naprawde dobry. Myślę, że to zlikwiduje problem krzaczenia się twarzy w OFP i konieczność używania skryptu do nakładania twarzy. Będzie to również pomocne przy tworzeniu modów i oczywiście nie będzie wymagany w/w skrypt, tak więc w modach pokroju Wrzesień 1939 Mod, będzięmy mieli swoje własne oblicze.
Owy mod, raczej mini-mod, bo jednak cała praca polega na grzebaniu w bebechach gry i podmienianiu plików, niby tak nie wiele, a tak wiele. Owy mini-mod powstaje w ramach modu Wrzesień 1939 Mod, a jednak oddzielnie aby nie obciążać prac nad modem Wrzesień.
Przyda się to tym bardziej, ponieważ w modzie FFUR też podobno mają być użyte głowy llaumay, ale nigdzie nie zauważyłem takiego efektu jak u mnie. Z tego powodu jestem bardzo szczęśliwy, ponieważ również nie zauważyłem aby ktoś wpadł na to co ja, a jeżeli nawet nie chce mu się tego robić. Fakt praca jest trochę żmudna, ale warta zachodu. Poniżej prezentuję pierwszę screeny na, których widnieje owy efekt. :)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Edit: Co do tytułu. To sam tytuł nosi nazwę "My Own", a podtytuł to "Operation Flashpoint", czyli "My Own: Operation Flashpoint"
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Piromaniack

Chorąży

Chorąży

PostWt 22 sie, 2006 03:14

Inicjatywa godna pochwały oraz podziwu ;).
Ja również nie przypominam sobie czegoś podobnego, toteż będziesz miał szansę "błysnąć" w community :P.
Ech... Rozpisałbym się bardziej, lecz nie jest to możliwe w stanie umysłowym o 3:14 :?.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 13:09

Chociaż jedna wypowiedź, ehh... Nie wiem, ale albo was to mało obchodzi albo czekacie na wydanie. W każdym bądź razie przedstawiłem ten pomysł też na forum BIS i ku mojemu zdziwieniu jest jako takie zainteresowanie, no cóż chociaż coś, mimo tego, że jest mało wypowiedzi to wszystkie są dość pozytywne... AddonMakerzy coraz częściej sięgają po model głowy llaumay tak jak np. FFUR (nie chce zdradzać tego co dostałem na PM od Thunder'a :) ). Jeżeli ukończę projekt, a wszystko na to wskazuje, przydałoby się również pousuwać linijki init w configu vojaków WPS co dałoby większą satysfakcję z grania, bo moglibyśmy grać własnym obliczem.
Myślę, że dzisiaj dam screena z wyglądu żołnierza w grze z domyślnymi faceami. :)

Zaitsev

Chorąży

Chorąży

PostWt 22 sie, 2006 13:48

Brawo Mig!! świetna robota, a co do zainteresowania na forum Bisu to widziałem :) Czekam na fotki :P
Obrazek

Nazhir

Spammer

Spammer

PostWt 22 sie, 2006 13:55

MIG25_Radek napisał(a):Chociaż jedna wypowiedź, ehh...
post napisałeś tak chaotycznie i nieskładnie, że się nie dziw. Nie każdemu chce się czytać Twoje wypociny 4 razy i domyślać się 'co autor miał na myśli'.

Cóż, rok szkolny za pasem, więc nie opuszczaj lekcji polskiego - dobrze na tym wyjdziesz.

:mrgreen:
Obrazek
spammuję, więc jestem

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 14:04

Chaotycznie? Jak zwyklę nie wiesz co mówisz. Jak na twój rozum w mojej pierwszej jakże złożonej dla ciebie wypowiedzi znalazło się zbyt dużo słów, których nie zrozumiałeś i dlatego piszesz takie bzdury.
I raczej tobie polecił bym lekcje polskiego po godzinach. :]

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 15:10

Post Nazhira został SKASOWANY :mrgreen:

Powód: Trolling

Ty Radku także się pilnuj, nie ma tu świetych krówek, zresztą Nazhia zawsze lepiej zignorować niż np. w impulsywnym geście zniżać (wznosić się :mrgreen?) się do jego poziomu. :mrgreen:
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 18:47

Dzisiaj znowu trochę pracowałem i chciałbym zaprezentować screeny, które przedstawiają dotychczasowo podmienione tekstury twarzy. Zostało ich jeszcze trochę, ale dam radę. Mam też screeny z gry na, których widnieją żołnierze rosyjscy ORCS pozbawieni linijki init ze skryptem nakładającym twarze (oczywiście, zrobiłem tylko testowy config i zmieniłem pare rzeczy, cofigu od ORCS nawet nie ruszałem). Dlaczego na żołerzach rosyjskich, a nie amerykańskich? Ano dlatego, że chyba namieszałem trochę w selekcjach przerabiająć żołnierza FFUR, ale już myślę, co może być nie tak, błąd w configu nie wchodzi w grę ponieważ na tym samym configu mam żołnierzy ORCS i tam twarze normalnie działają, na dowód wybrałem sobie czarną facjatę :twisted:. Bugiem w tym wszystkim są dłonie, a właściwie tekstury, właściwie brak jednej ;). Mianowicie żołnierze mają białoskóre dłonie, niebyłoby w tym nic dziwnego gdyby żołnierze z czarnymi facjatami ich nie mieli, ale jednak mają. Jest to spowodowane tym, że w teksturach z facetex2.pbo nie ma tekstur dłoni tak jak było to w przypadku zwykłych, domyślnych tekstur BIS. Są dwie możliwości, dodać tą teksture i jeżeli zajdzie taka potrzeba przeteksturować model głowy i dłoni albo też nakładać tekstury dłoni za pomocą skryptu, ale nie wiem jak zrobić takie coś: Kiedy tekstura będzie Face21 to nałoży się tekstura dłoni hand1pblack, oczywiście był to tylko przykład, mam nadzieję, że zrozumiały. Będę musiał nad tym popracować. Poniżej zamieszczam screeny.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Jak widać, a właściwie nie widać, na screenach znikł hełm. Jest to druga wersja głowy - bez hełmu. Będzie do wyboru przy instalacji, według uznania użytkownika. :)

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 18:54

Ym...a co bedzie jak wybiore głowe rosjanina z rosyjskim hełmem a w coopach bede grał hamerykancami ? Jakby twarz i hełm został to by było ciekawe połączenie xD

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 18:57

Hełm jest tylko w podglądzie. OFP nie mam możliwości wyboru hełmu. Jest on tylko po to, aby zobaczyć jak wygląda vojak w hełmie. Co prawda nie ma rosyjskiego hełmu, ale cóż.

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 19:05

A już myślałem ze cie zagne xP

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 19:35

skąd w rosyjskiej armi wziął się... murzyn?! :P
joke... wygląda nieźle... bede dopingował :)
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 21:00

Wzioł się ano dlatego, że chciałem pokazać iż to działa równierz w gre "właściwej" :)

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 22 sie, 2006 22:55

Bawiłem się niceo w modyfikowanie configów. Wyżucałem linijkę odpowiadająca za skrypt nakładania. Narazie zrobiłem tylko screena z WPS, ale muszę przyznać, że dobrze się to prezentuje.

Obrazek

Piromaniack

Chorąży

Chorąży

PostŚr 23 sie, 2006 01:23

Radek, nie przejmuj się, taka mentalność naszej społeczności ;).
Wiedz, że to, co robisz z innymi chociażby w W39 napawa optymistycznie, przynajmniej mnie :P. I miło popatrzeć, że są jeszcze ludzie na tyle "zapaleni" do OFP, by coś robić i starać się czynić to dobrze ;).
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint