Teraz jest So 21 cze, 2025 20:13

Polskie klany OFP

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint

Czy chcielibyście by w OFP były organizowane OFICJALNE mistrzostwa, np. europy, świata partząc na przykładzie gir typu Quake III czy WarCraft?

Tak, powinni coś takiego zrobić
25
63%
Sam nie wiem, nie potrzebujemy tego
3
8%
Raczej nie, gra się dla przyjemności, nie nagród
5
13%
Nie, bo po co? Nikt tego nie potrzebuje
7
18%

Liczba głosów : 40

• Autor
  • Wiadomość

Fler

Szeregowy

Szeregowy

Polskie klany OFP

PostPn 05 mar, 2007 16:30

Witam. Ten temat może wygląda podobnie do innego na tym forym, jednak chodzi o coś trochę innego. Zapewne wielu z graczy widziało polskie klany (i te co grają już od lat, i te nowe) w grze. Co sądzicie o naszych klanach? Jaki waszym zdaniem prezentują poziom?

Matte

Chorąży

Chorąży

PostPn 05 mar, 2007 17:01

Byłbym za jednakże ofp powoli wymiera na rzecz army która imo prócz grafiki nie ma nic fajnego
Obrazek

Fler

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 05 mar, 2007 17:05

Tu Cię popieram. ArmA zabiera doświadczonych graczy OFP. Co do niej powiem krótko, żeby nie robić offtopicu, nie mam, ale słyszałem, że to była porażka ze strony BIS...

Remcio

Major

Major

PostPn 05 mar, 2007 17:17

W gruncie rzeczy można, ale właściwie to nie wiem, chociaż może... Dawno temu byłem w klanie ofpowym i pamiętam, że wszelkie mecze nie różniły się specjalnie od typowych dla gry w sieci rozgrywek, ot ganianie po flagę, tyle, że z czołgami i helikopterami. Chciałbym wziąć udział w sparingu, ale mam na myśli walkę, gdzie spotykają się dwie np. 5 osobowe ekipy które potrafią grać cooperativy i walcząc na wyspie mają jakieś zależne, bądź niezależne od siebie cele, tak jak chociażby dla jednej drużyny zniszczenie obrony przeciwlotniczej, a dla drugiej wysadzenie samolotów oddziału pierwszego. Co prawda taka rozgrywka przy naprawdę zgranych zespołach mogłaby trwać nawet całą noc, ale sądzę, że dużo ciekawiej byłoby patrzeć przez lornetkę na horyzont wyczekując nie głupiego AI, a prawdziwego gracza, który nie zamierza wbiec i zabrać flagę, a chce zakraść się do Twojej bazy, rozwalić Ci skład amunicji tak, żebyś nawet go nie zauważył. Jeśli kogoś cieszy zdobywanie flag i Death Matche ma właśnie takie gry jak Quake.
Obrazek

Fler

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 05 mar, 2007 17:26

Co do gier to mnie chodziło o mistrzostwa typu 2 klany, wielka hala, pełno mediów itp. A te co ty opisałeś to tzw. S&D czyli znajdź i zniszcz... jedna drużyna ma zniszczyć, druga obronić... A co do innych gier... DM, TDM i CTF w OFP to dla mnie coś co nie powinno istnieć. OFP jest grą taktyczną, a nie bezmyślną strzelaniną jak Quake...
Ostatnio edytowano Pn 05 mar, 2007 17:31 przez Fler, łącznie edytowano 1 raz

Jon

Generał

Generał

PostPn 05 mar, 2007 17:28

To był jedynie przykład. Ponad to w realiach OFP nazywa się to A&D o ile dobrze pamiętam ;]

Tu chodzi o coś takiego jak "tryb" "objective" :]
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Remcio

Major

Major

PostPn 05 mar, 2007 18:01

Jeśli się nie mylę kiedyś w jakiejś kafejce internetowej zrobiono zawody ofp, do wygrania był bodajże VBS i... ucichło. Wydaje mi się, że OFP jest już za stare, a graczy jest za mało by znaleźli się jeszcze sponsorzy zainteresowani robieniem mistrzostw. Po drugie - tak jak mówię - ofp nie jest grą, w którą mistrzostwa można rozegrać w 6 godzin, tu czasem jedna gra może tyle trwać. Jak Ty sobie wyobrażasz takie zawody?
Obrazek

Fler

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 05 mar, 2007 18:03

Jak? Przecież zawody nie muszą trwać jeden dzień. Poza tym, jak by byli sponsorzy i rozdmuchana sprawa, że jest coś takiego to wierz mi, graczy by nie brakło...

Remcio

Major

Major

PostPn 05 mar, 2007 18:19

No więc... jak?
Obrazek

Fler

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 05 mar, 2007 18:22

Normalnie... 2 klany spotykają się jednego dnia na hali... rozgrywana jest finałowa walka. Po walce wszyscy gracze rozjechaliby sie do hoteli, a następnego dnia odbyłaby się ceremonia z wręczenia nagród, przemówienia itd. No chyba, że walka długaby nie była więc by się zmieścili w jednym dniu...

Volt

Major

Major

PostPn 05 mar, 2007 18:25

Istniało wiele lig OFP , w których grały klany z całego świata (mistrzostwa też były). Wszystkie teraz przeszły na ArmA i tam będą kontynuowane. Na dzień dzisiejszy nie warto już zakładać takich lig dla OFP , ponieważ znajdą się 3 ,góra 5 klanów które do niego dołączą, większość znanych klanów przeszła już dawno na ArmA.
Obrazek

Fler

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 05 mar, 2007 18:52

Osobiście uważam ich decyzję za błąd... jeśli choć połowa opinii o ArmA jest prawdziwa, to jak wcześniej napisałem, była to porażka BISu...

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 05 mar, 2007 18:55

Fler napisał(a):Osobiście uważam ich decyzję za błąd... jeśli choć połowa opinii o ArmA jest prawdziwa, to jak wcześniej napisałem, była to porażka BISu...

I co z tego ? ArmA ma znacznie większy potencjał etc. (idiotyczny argument - dzieki Wult =* dzieki tobie staram sie zobaczec jakies plusy =* )

Remcio

Major

Major

PostPn 05 mar, 2007 18:59

Od razu "porażka". Powtórka z wydania OFP - świetna gra naćkana niestety mnótwem błędów. Za rok na świat wyjdzie zapewne dość patchy, by nawet ci, którzy teraz mówią, że jedyną dobrą grą jest ofp - przerzucą się na ArmA. A ogromne zawody na hali raczej się nie odbędą, bo wątpię, by Armed Asault było w stanie osiągnąć tak duży sukces komercyjny jak chociażby BF2, co za tym idzie grono graczy nigdy nie będzie tak wielkie, a więc i robienie zlotu dla "garstki" graczy nie będzie tak opłacalne, co zasponsorowanie nowego serwera dla np. BattleFielda2. Myślę, że nie mamy nawet co liczyć na mistrzostwa w OFP, a zawody w ArmA być może będą - ale małe, bez udziału wielkich sponsorów.
Obrazek

Fler

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 05 mar, 2007 19:52

Wiecie, co do ArmA, to nie rozumiem ataku na moją osobę przez Goose'a. Człowieku, każdy ma swoją opinię. Poza tym, może i wyjdzie mnóstwo łatek do ArmA i będzie lepsza, ale jak to świadczy o BISie... najpierw robi błąd, a potem panicznie chce go naprawić bo ludzie się skarżą i wydaje pełno łatek... to nie lepiej było poczekać i od razu wydać dobry produkt? Poza tym ArmA to przecierz OFP z nową grafiką i misjami, ale sam koncept jest ten sam. Powinni raczej pomyśleć, jak zaskoczyć graczy czymś nowym, nie tylko błędami. Ostatnio znajomy mi mówił: Kupiłem sobie ArmA za 99,90 w Empiku i żałuję, jak chcesz to ten oryginał sprzedam Ci za 50 bo go nie chcę. No to naprawdę fajnie świadczy o grze i BISie. Poza tym jeśli dobrze pamiętam to BIS zapowiadał, że nie będzie dużo bardziej wymagająca niż OFP, a tu co? Zalecany P4 3GHz, 1GB RAM i grafa przynajmniej 128 zgodna z DX9.0c. Dobra, grafę mam, ale reszta? Jak mi ktoś zasponsoruje taki sprzęt to kupię. Nie mówię, że ArmA jest nieciekawa, ale powtarzać w kółko to samo? Jaki to ma sens? Weźmy np. 2 stare gry serii Dune. Jedynka była przygodówką, zaś dwójka pierwszym w historii RTSem. Zupełnie zmieniony klimat gry, nowe reguły. W ich czasach był to przełom. Gdyby np. BIS przynajmniej trochę zmienił regóły, byłoby lepiej. Możecie pisać co chcecie, każdy ma swoje zdanie.
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint