Teraz jest So 28 lut, 2026 16:19

Fml_hp3 vs. Unifiedzombies_b3

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Ovg

Porucznik

Porucznik

PostCz 20 lis, 2008 14:36

camcreate obiektu - spawnera z fml_hp3?
"Ojej, jakże ja kocham koniczki!"
:kloda:
  ▲
▲ ▲

Sudayev

Major

Major

PostCz 20 lis, 2008 19:22

Skoro juz o tym mowa ...
Robie misje ... Jest ciemno i mglisto, gracz slyszy tylko porykiwania zombiakow. Przez jakis czas musi przejsc 400 metrow by dotrzec do fabryki. Chce zeby zombiaki ruszyly na gracza gdy dotrze juz do fabryki badz jej sasiedztwa. Ustawianie wyzwalacza pokrywajacego teren fabryki z gbl.. nic nie daje. Nie chce zeby zombie szly na mnie juz od pocztaku gry, chce zrobic by zaatakowaly mnie gdy dojde na miejce.
Rzekomo "Gravitation Point" odpowaida za utrzymywanie ich w danym miejscu, ale mam watpliwosci co do dzialania tego elementu logicznego.
Co moge zrobic? Mnie sie pomysly na rozwiazanie tej stytuacji juz wyczerpaly.
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 20 lis, 2008 20:56

hm, próbowałeś dawać w tym wyzwalaczu publicVariable na "gblAllTargets" po dodaniu do niego gracza (gblAllTargets = [player];publicVariable "gblAllTargets")?
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Operator

Porucznik

Porucznik

PostCz 20 lis, 2008 22:41

Chodzi mi mniej więcej o to, o co chodzi Sudayev'owi, lecz na większą skalę i chce, aby zombale się spawniły [najwyżej 2 czy 3 sobie swobodnie łaziły po mapie]
Perz - nie rozumiesz i nie zrozumiesz.

Ovg

Porucznik

Porucznik

PostCz 20 lis, 2008 23:18

@sudayev
Zrób sobie z wyzwalaczy obwódkę fabryki/bazy/whatever i ustaw element logiczny na środku bazy. Ustaw następnie w inicjacji, żeby po wejściu zombie w wyzwalacz teleportowało go do elementu logicznego.

Ja tak załatwiłem problem zombie włażących przez ściany do domów w których gracz mógł się zabarykadować. ( dałem, zeby zombie teleportowały się przed drzwi)
"Ojej, jakże ja kocham koniczki!"
:kloda:
  ▲
▲ ▲

Operator

Porucznik

Porucznik

PostSo 22 lis, 2008 12:06

Ovg napisał(a):wyzwalacz aktywowany przez stronę, którą chcesz żeby zombie atakowały.
W inicjacji wyzwalacza
Kod: Zaznacz cały
gblAllTargets = thislist

O ile dobrze pamiętam...

To działa świetnie, dzięki.
reyhard napisał(a):hm, próbowałeś dawać w tym wyzwalaczu publicVariable na "gblAllTargets" po dodaniu do niego gracza (gblAllTargets = [player];publicVariable "gblAllTargets")?

To też działa, lecz z jakimś 10 sekundowym opóźnieniem
Więc pozostała tylko kwestia spawnerów...

Sudayev

Major

Major

PostSo 22 lis, 2008 18:25

@ Operator
W horror packu sa spawnery wiec problem mialbys juz z glowy.

Ja natomiast chcialbym sie dowiedziec jakim sposobem mozna "wylaczyc" spawner zombich? Zalozmy postawilem sobie beczke i przy beczce jest spawner jako element logiczny. Niech bedzie tak ze wraz ze zniszczeniem beczki badz po przypisaniu akcji np. "wylacz spawner" - element logiczny spawner zombie przestaje dzialac,
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Operator

Porucznik

Porucznik

PostSo 22 lis, 2008 18:41

A widziałeś jakie lagi są przy tych spawnerach?
przez jakąś sekunde masz 0 fps

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 22 lis, 2008 19:52

@Operator - przy tworzeniu jednostek zazwyczaj jest lag - gra ładuje modele. Można temu zapobiec wstawiając wcześniej spawnowane jednostki na mapie

@Sudayev - nazwij sobie jakoś spawner i gdy będziesz chciał, żeby przestało to tworzyć jednostki to zapełnij jego "grupe" poprzez na przykład elementy logiczne. Tj.

Kod: Zaznacz cały
;kuniec
_spawner = _this select 0

if(count (units group _spawner) != 0)then{{_x addEventHandler ["killed",{"gamelogic" CreateUnit [getpos (leader (group _this select 0)),group _this select 0,"",1,"PRIVATE"]}]}foreach ((units group _spawner) - [_spawner])}

{"gamelogic" createUnit [getpos _spawner,_spawner,"",1,"PRIVATE"]}foreach [1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12].
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.
Poprzednia strona

Powrót do Operation Flashpoint