Teraz jest Cz 05 mar, 2026 09:19

ArmA II

Oczywiście związana jedynie z tematyką ArmA II oraz Operation Arrowhead...
  • Autor
  • Wiadomość

SiD

Major

Major

PostWt 02 cze, 2009 21:52

Jones, pozwól im się samym nakręcać aż się zatracą w swoich domniemaniach. To forum z kolepki addon/mission makingu zamieniło się w studnię dla takich jak oni, nie przeszkadzaj im spadać na dno ;-)

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostWt 02 cze, 2009 22:40

eJay napisał(a):Znam co najmniej kilka takich przypadków. Np. GTA IV :)

lololol, gdyby Rockstar wypuścił GTA IV w TAKIM stanie toby ich zjedli żywcem. Tam powodem kłopotów był przede wszystkim przegięte (i to mocno) zabezpieczenia antypirackie, przy których pamiętny Starforce blednie. Osobna sprawa, że gracze rozczarowani grą mogli ją oddać na steamie i dostać zwrot pieniędzy. Ciekawe czy BI by się na coś takiego poważył (jaaaaaasnee...)?
eJay napisał(a):Nowy patch eliminuje 3/4 tych rzekomych errorów, poprawia AI i wiele innych rzeczy.
Dlatego stwierdziłem, że nasz wydawca nie musi się śpieszyć. Jeszcze z patch, dwa i ArmA 2 stanie się produktem wartym wydanych pieniędzy.
Tak na marginesie, jeśli poprawienie tych 3/4 błędów zajęło im parę dni to po kiego przyśpieszali premierę, zamiast te parę dni poświęcić na poprawienie finalnego produktu. Przecież to jest bez sensu.
Operator napisał(a):Tak samo z pierwszą Armą, żeby w ogóle ja włączyć musisz pacza zainstalować...

ArmA 1.02 działała jak działała, ale problemy z odpaleniem były zazwyczaj skutkiem nadgorliwości Starforce'a (za którego mogliśmy podziękować nie tyle BISowi, co LEMowi). A ten faktycznie przestał sprawiać problemy dopiero w ArmA 1.14 (albo 1.12? nie pamiętam)
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

eJay

Chorąży

Chorąży

PostWt 02 cze, 2009 22:49

Nie rozumiecie, BiS dostał deadline od Morphiconu. Oddali grę do tłoczni z początkiem maja bo Niemcy chcieli znowu być pierwsi. To nie ich wina, że gra miała niedopracowania (w sensie etapie produkcji, bo jak zapewne pamiętacie była informacja o rzekomym "Goldzie w Niemczech" a to różnica :)). Właściwa premiera wychodzi spod ręki 505 Games i ona właśnie ma ukazać prawdziwą wartość gry.

GTA IV w wersji retail był praktycznie niegrywalny, miał kosmiczne wymagania.

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostWt 02 cze, 2009 23:18

eJay napisał(a):Nie rozumiecie, BiS dostał deadline od Morphiconu. Oddali grę do tłoczni z początkiem maja bo Niemcy chcieli znowu być pierwsi

No i byli pierwsi. Paskudna sprawa. Dla nich. Chociaż dziwi mnie, że można być na tyle twardogłowym, żeby wydać grę w stadium wczesnej bety. Oh, well, nie nasze zmartwienie.

Kosmiczne wymagania, to niestety już norma. Jeszcze 5 lat temu ustawienia większości gier były na tyle elastyczne, że dawało się je odpalić i grać nawet na sprzęcie w chwili premiery uznawanym za zdecydowanie słaby. Obecnie to prędzej gracz kupi 2 dodatkowe rdzenie i drugą kartę graficzną, niż dev zoptymalizuje kod przed premierą. Heh, postęp...
Tyle względem marudzenia.
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

Maćko

Generał

Generał

PostPt 05 cze, 2009 16:11

http://www.arma2.com/flash-arma-ii_pl.html
ArmA 2 we flashu :) Bardzo fajnie się gra, poproszę takie coś na telefon :D
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm

kondor

Major

Major

PostSo 06 cze, 2009 18:37

lista nowych komend: http://community.bistudio.com/wiki/Image:arma2_1.00.gif
ciekawie zapowiada się komenda attachTo, która robi np to:
[mg]http://img5.imageshack.us/img5/1692/turi.jpg[/img] >100 KB
Ostatnio edytowano So 06 cze, 2009 21:08 przez kondor, łącznie edytowano 1 raz

Jon

Generał

Generał

PostSo 06 cze, 2009 18:43

http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Maćko

Generał

Generał

PostSo 06 cze, 2009 20:30

http://www.kegetys.net/arma/
http://forums.bistudio.com/showthread.php?t=73385

Paa plugin do photoszopa jeśli ktoś chciałby już się bawić w edycję :)
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm

Maćko

Generał

Generał

PostPn 08 cze, 2009 18:10

Kilkanaście ostatnich godzin pochłonęła mi ArmA 2. Gra przyszła w piątek, ale dopiero wczoraj miałem okazję i czas żeby ją zainstalować. Fajna książeczka w środku pudełka, ale moja znajomość niemieckiego jest nikła więc odpuściłem sobie łamanie nad nią języka :twisted:

Gra instalowała się dosyć krótko, jak na grę która waży 8,5GB (dokładnie 8,30 po zainstalowaniu) - 15 minut. Ale nie uruchamiałem gry, oszczędzając sobie bólu od razu ściągnąłem patch 1.01 i go zainstalowałem (proces patchowania wygląda identycznie jak w ArmA 1).

Pierwsze uruchomienie - Niemieckie menu jednak trochę doskwierało, ale Vista 64 Ultimate jednak się przydaje - jeśli mamy ten system jest też możliwość zmiany języka w menu - od razu ustawiłem Polski. Ustawiłem odpowiednie opcje (grafiki na full :twisted: ). Cutscenka w menu nie jest zbyt ciekawa, od razu uruchomiłem edytor, ale na wyspie "Introwej" nazwaną Utes. Pierwsze wrażenie: jej wielkość, nie jest to malutka wyspa jak w ArmA I - jest mała, ale nie maleńka. Spore lotnisko, dwa miasta (lub jak kto woli wioski :P ) i trochę dróg. Na pierwszy ogień do testów poszedł sprzęt latający. F35 którym leciałem na początku najbardziej przypadł mi do gustu, ten samolot jest po prostu zajebisty. Pionowy start i lądowanie (przy prędkości zerowej co w ArmA I było nie możliwe) robi wrażenie. A dźwięk wydawany przez silnik tego samolotu wgniata w fotel :) Model lotu jest wspaniały, dużo łatwiejszy niż w ArmA I, ale na początku sprawił mi kilka problemów, bo byłem zbyt przyzwyczajony do Armowego modelu lotu gdzie wszystko odbywało się trudniej i trzeba było delikatnie naciskać klawisze. Następnie polatałem sobie jeszcze Herculesem (potężna maszyna).
Co do samego interfejsu edytora to zmienił się nie znacznie, praktycznie w cale, ale jest kilka nowości: Nadal są 4 strony walczące (Zachód, Wschód, Ruch oporu i cywile), jest jeszcze jedna strona - zwierzęta ale nie zalicza się tego do walczących.
Teraz pewnie nachodzi pytanie: wtf? Przecież miało być 6 stron konfliktu.
Teraz pod menu rozwijanym "strona" jest kolejne: frakcje, gdzie wybieramy, np. zachód podzielony jest na: Piechotę Morską USA i WOC (Wojska obrony Czarnorusi).
Postrzelałem sobie trochę Marinsami (do królików które latały po lotnisku :D ). Wyszedłem z edytora i odpaliłem kampanię.

Coś pięknego, klimat nie z tej ziemi. Należy wspomnieć że nie ma już klasycznych "Intrów" znanych nam z OFP czy ArmA, tutaj custscenki przedstawiane są z oczy gracza, tj. nie możemy się poruszać, ale możemy obracać głową i oglądać to co przedstawia nam "custscenka". Przeszedłem tylko pierwszą misję kampanii i mogę z całą pewnością stwierdzić że BIS sprostał wyzwaniu i zrobił godnego następcę flashpointa. AI nareszcie myśli - podczas pierwszej misji używali osłon, nawzajem się osłaniali i nie gubili się podczas walki w mieście. W pewnym momencie zastanawiałem się z kim ja gram z komputerem czy z człowiekiem gdy AIk z mojego teamu wychylał się i prowadził ogień to nie przyjaciela.

Na razie to tyle co miałem do powiedzenia/napisania, idę grać dalej :D
Może kilka screenów zrobię :)
Obrazek
Obrazek
-------------

Stary wiarus

Chorąży

Chorąży

PostPn 08 cze, 2009 19:07

Pisz @Maćko, pisz. Opisuj jak najwięcej. Pragnę informacji. Skrobnij parę słów o stronie technicznej.

Maćko

Generał

Generał

PostPn 08 cze, 2009 19:25

Zapomniałem napisać najważniejszej rzeczy, mianowicie wydajność:
Core I7 920 2.66GHz
6GB RAM
HD 4870x2 2gb

Wszystko na full, fillrate (wypełnianie) 150, view 4k i nigdzie nie spada niżej jak 30 fps.
Gra chodzi lepiej niż ArmA I na tym samy sprzęcie.

A teraz PC2:
ASUS P4P800 VM
P4 3GHz 1mb cache, HT
1GB RAM
ati x1950GT 256MB

rozdzielczość 1024x768, pierwsza kolumna medium, teren i obiekty nisko, cienie, normalnie, postefekty nisko, view 1200, wypełnianie 100 i nigdzie nie spada ponieżej 20!
W kampanii na pierwszej misji ~14~15 (kampania wymaga porządnego procka, daje nieźle fps'om po tyłku). Tu niekiedy chodzi też lepiej od aa 1! Np. w lesie, cienie zabierają jakieś 2~3 fpsy! Gdzie w arma I co najmniej 10 i więcej. Zmiana rozdzielczości na wyższą też nie powoduje dużego spadku fps.

Optymalizacja jest przednia, BIS stanął na wysokości zadania.
Obrazek
Obrazek
-------------

101st Paratroop

Major

Major

PostPn 08 cze, 2009 19:41

Ja nie mam aż tak killerskiego sprzętu ale tekstury mam na very high, postefekty i cienie na high, reszta na medium, fillrate na 130, widoczność 3km i roździelczość 1280x1024 (tya, wiem...) i też potwierdzam wygląda lepiej i chodzi lepiej niż ArmA1 (Jestem w stanie powiedzieć że poniżej 15 fps mi nie spadło, za to czasem pokazują się arty graficzne w dużych miastach ale użycie komendy flush to naprawia w mig).

Z ciekawostek technicznych - ustawienie cieni na medium daje u mnie większy spadek fps niż ustawienie cieni na high. Czyżby karty Ati nie lubiały zaniżania ich umiejętności obliczeniowych? ;P

Czekam na addony i misje. Z addonami nie problem - przetestowałem addon BW Moda z ArmA 1 w ArmA 2. Dźwięki są fucked up, czasem pojawia się błąd ze scopem, czasem jakiś rvmat się nie ładuje, ale wszystko w edytorze działa i od biedy można grać.

Maćko

Generał

Generał

PostPn 08 cze, 2009 19:47

101st Paratroop napisał(a): (Jestem w stanie powiedzieć że poniżej 15 fps mi nie spadło, za to czasem pokazują się arty graficzne w dużych miastach ale użycie komendy flush to naprawia w mig).

Czyli mamy ten sam problem, też mi się coś chrzani gdy wchodzę do dużych miast.

Z ciekawostek technicznych - ustawienie cieni na medium daje u mnie większy spadek fps niż ustawienie cieni na high. Czyżby karty Ati nie lubiały zaniżania ich umiejętności obliczeniowych? ;P

U mnie też, ale przypadek jest ten sam co w ArmA, cienie nisko/średnie kopią dużo bardziej niż wysokie.
Obrazek
Obrazek
-------------

Ovg

Porucznik

Porucznik

PostWt 09 cze, 2009 17:29

A nie wie ktoś, kiedy w polskich sklepach będzie?
"Ojej, jakże ja kocham koniczki!"
:kloda:
  ▲
▲ ▲

Jon

Generał

Generał

PostWt 09 cze, 2009 19:41

Nie wie.

Greetings to LEM.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Ogólna dyskusja