Teraz jest Śr 04 mar, 2026 17:06

Operation Flashpoint: Dragon Rising

Rozmowy na temat innych produkcji.
  • Autor
  • Wiadomość

Maćko

Generał

Generał

PostSo 07 lis, 2009 15:43

Modów na pewno nie będzie; po pierwsze CM potwierdzili że nie wydadzą narzędzi, po drugie nowy patch 1.1 wyraźnie pokazuje że małe modyfikacje gameplay zrobione przez community są już g. warte bo są blokowane.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm

slacker7

Major

Major

PostSo 07 lis, 2009 17:16

Na prawdę cieszę się, że nie kupiłem tej gry... Byłem dzisiaj u kumpla i patrzyłem ten edytor. Powiem tylko, że tak walniętego edytora nie widziałem od czasów Unreal Editora...
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostSo 07 lis, 2009 17:44

Maćko, sprawdzałeś na 1.1 czy działają mody? Choćby ten od AI...
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Maćko

Generał

Generał

PostSo 07 lis, 2009 18:43

Jonez napisał(a):Maćko, sprawdzałeś na 1.1 czy działają mody? Choćby ten od AI...

W SP działa, w MP jeszcze nie sprawdzałem.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm

kondor

Major

Major

Demo wydane

PostŚr 18 lis, 2009 17:43

Dla tych, co się jeszcze zastanawiają, czy kupić, czy po prostu z ciekawości oto demo:
http://www.gamershell.com/download_53214.shtml
http://www.fileplay.net/file/6985/of-dr ... g-demo-eng
http://www.worthdownloading.com/downloa ... 9&id=20655
lub po prostu żeby potwierdzić sobie, że to crap (tak było w moim przypadku)
Ostatnio edytowano Śr 18 lis, 2009 17:53 przez kondor, łącznie edytowano 1 raz

Jon

Generał

Generał

PostŚr 18 lis, 2009 17:49

Dzięki za linki i info.

Ściągam - jak pogram to tu będzie "recenzja".

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostŚr 18 lis, 2009 18:32

Hmm, trzeba stwierdzić, że data wydania dema jest dobrze przemyślana dla produktu, bo większość tych co kupiło wedle "Flashpoint" w nazwie, raczej nie wyłożyłoby kasy gdyby doświadczyli "The Most Realistic Combat Ever" w demie od Coddies. A teraz, kiedy wszyscy wiedzą z czym mamy do czynienia, to może się nim trochę każuali nałapie.
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

-=SpecNaz=-

Chorąży

Chorąży

PostŚr 18 lis, 2009 20:46

Teraz możemy się przekonać sami, co te Codemasters zlepiło. Zasysam...
"Nie przeszkadzajmy wrogowi, gdy popełnia błąd"

~Napoleon Bonaparte

Jon

Generał

Generał

PostCz 19 lis, 2009 03:43

Cóż. Pograłem.

Nie jest tragicznie, nie jest dobrze. Najbardziej doprowadza mnie do szału robienie ze mnie człowieka z wadą wzroku.

Za niedługo wyjdzie PLA Mod do A2 - te addony mają jakość jednostek BIS'owych. Gdy wyjdzie Kiska, nastąpi koniec DR.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: UWAGA UWAGA - W DEMKU DZIAŁAJĄ MODY ZMIENIAJĄCE GAMEPLAY

W tym te:
Ultimate AI Mod
Damage Rebalance

które dosłownie naprawiają grę. Nareszcie walki zaczęły być wymagające i nieprzewidywalne. Odjazd!

(gram na Ultimate AI + "Impoved DS" + Damage Rebalance "HC Advanced" - gorąco polecam ten zestaw)

~ Ronald Reagan

Jon

Generał

Generał

Co trzeba zmienić

PostCz 19 lis, 2009 04:05

Tak sobie spiszę luźno myśli. Kiedyś można to nawet w jakąś petycję czy wishlist spisać...

Niemniej. Skończyłem przed chwilą bawić się demkiem. Na jego i kilku opinii podstawie...

:arrow: Koniecznie naprawiony zostać musi konsolowy FOV. Po 2 godzinach męczenia dema (przebiegłem "skirinkę" - kretyńska nazwa :D - wzdłuż i wszerz) bolą mnie oczy od przyzwyczajania się do ogromnej wady wzroku Por. Mullhollanda. O tym, że całkowicie uniemożliwia to walkę w pomieszczeniach nie muszę chyba wspominać... Od zawsze nienawidziłem i byłem przeciw konsolowemu "binocular effect" - nieusunięcie go to obelga dla pecetowców i za samo to CM powinno spłonąć na stosie złożonym ze zużytych pieluch.

:arrow: Gra nawet na mocnym kompie skaluje się bez sensu - widoczna zmiana LOD wypadała tu gorzej niż w Armach, w których jak wiele osób (włącznie ze mną) twierdziło, było to zrobione kiepsko...

:arrow: Uszkodzenia pojazdów nie istnieją - nie powinno to być aż tak trudne do zaimplementowania. Przez 20 minut próbowałem za pomocą granatów, min i najróżniejszej broni automatycznej i nie tylko [M82] posłać chińskiego jeepa w diabły. I co? I nic. Cholera jasna. (pierwszy Ghost Recon pozwalał na przestrzelenie opon)

:arrow: ...podobnie jak uszkodzenia terenu (drzewa). Na jednym z filmików Squigibo przywala rozpędzonym abramsem w drzewo. I... abrams się odbija. Tragiczny błąd, który również nie powinien być aż tak trudny w naprawie (już w pierwszym Delta Force dało się rozwalać palmy...)

:arrow: Brak freelooka, choćby w pojazdach. A wystarczyłoby "jedynie" zasymulować obecność Track IR'a, co jeden z modderów sugerował na forum...

:arrow: Brak deszczu. To jest kpina, i to jeszcze banalniejsza w naprawie.

:arrow: Animacje. Wyeliminowanie "parkinsona" podczas ruchu postaci to wydaje mi się również dosyć banalna sprawa - być może nawet da się to załatwić wpisem w configu (spowalniając prędkość wykonania animacji). Tym co grali, nie muszę mówić jak bardzo poprawiłoby to feeling gry...

:arrow: Menu dowodzenia jest rozwiązane tragicznie - choćby z tytułu odebrania Ci możliwości ruchu. Przydałoby się również by zamienić "Tango Lama 7 2 Your Mother 6 9" na "THIS" gdy posyła się AI'ka gdzieś blisko. Mam nawet pomysł jak to rozwiązać, ale to już przesądzi rozmowa z TemplaremGfx... Mam nadzieję, że ktoś stworzy coś na wzór "numerkowego" menu rozkazów jak w serii Flashpoint\A2.

:arrow: Gra, przynajmniej w misji którą widziałem, to jeden wielki skrypt - i to w żadnym wypadku tak dobry czy skomplikowany jak w wypadku CoD czy A2. AI nie pozostawiono wielkiej swobody - czyżby po to by się nie skompromitowało? Nie wiem. Niemniej bez losowego wroga i jeszcze bardziej losowych jego zachowań, gra jest dosyć powtarzalna. A i tak najgorsze jest to, że ze skryptami wiąże się kolejny, dużo poważniejszy problem...

:arrow: AI to idioci. Nie wiem na ile osławiony AI mod to zmienia (stwierdziłem że nie ma sensu próbować odpalać go na demie), jednak to co widziałem w demie napawa przerażeniem... i sympatią do programistów BIS'u. AI łamiące rozkazy lub nie wykonujące ich w ogóle (dziś to przerabiałem), granaty dymne które nie chronią Cię przed wzrokiem AI (sprawdzone przez kogoś z community), chowanie się po złej stronie murka... Dużo by wymieniać, a co jest lekarstwem? Nie wiem. Sprawdzę moda i wtedy określę, czy nie jest już tak źle - to jest akurat jedna z tych rzeczy, które powinny być poprawione jako ostatnie.

:arrow: Wybór broni. Menu są skonstruowane tak, że wygląda to jakby CM w ostatniej chwili zrezygnowało z takiej możliwości. A szkoda (trzeba nudzić przy okazji patch wishlistów)

Po tych zabiegach, moim zdaniem, gra byłaby w pełni grywalna i byłaby doskonałą odskocznią od army 2. Ba, gdyby nie część powyższych błędów (FOV przedewszystkim) byłbym gotów pobiec do sklepu i jednak oddać te 9 dych za paredziesiąt fajnych godzin zabawy w coop. A tak? A tak, to pozostaje mi czekać...

Gra to najlepszy przykład zmarnowanego potencjału, jednak* mimo tego co mówi większość osób - da się pobawić.

*się walnęłem :s
Ostatnio edytowano Wt 24 lis, 2009 01:51 przez Jon, łącznie edytowano 2 razy

~ Ronald Reagan

Berna

Re: Co trzeba zmienić

PostCz 19 lis, 2009 11:52

Jonez miesiąc temu napisał(a):Ludzie zarówno o realiźmie, jak i technicznym wykonaniu gry wypowiadają się bardzo źle. A niektórzy grali dużo więcej niż te parę godzin... inna sprawa, na <sąsiednim forum> Maćko dał link pokazujący jaką technologiczną miernotą jest OFP:DR - Maćko proszę uświadom Bernę.

Jonez napisał(a):Gra to najlepszy przykład zmarnowanego potencjału, bo mimo tego co mówi większość osób - da się pobawić.

:twisted:

Jon

Generał

Generał

PostCz 19 lis, 2009 15:24

Ale co ma piernik do wiatraka?

Gra jest spartaczona, co nie zmienia faktu że z modami da się grać i jest to bardzo fajna odskocznia.

~ Ronald Reagan

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostCz 19 lis, 2009 20:57

U mnie z dysku twardego poleciała ok 2 tygodnie po premierze i nie zamierzam do tej gry wracać, choćby nie wiem jakiego moda stworzyli. Wolę sobie w GRAW popykać niż w ten niewypał :twisted: (Moje zdanie oczywiście) Ehhh... Żałuje tylko wydanej kasy :neutral:

-=SpecNaz=-

Chorąży

Chorąży

PostCz 19 lis, 2009 21:14

Nawet nie skończyłem pierwszej misji, a już poczułem ogólny wstręt. Te sterowanie oddziałem, klimat sztuczny i to wszystko co nie dosięga do CoD'a a już do ArmA startuje, jest dla mnie po prostu zafajdane. Riposta końcowa...DNO!
"Nie przeszkadzajmy wrogowi, gdy popełnia błąd"

~Napoleon Bonaparte

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostSo 21 lis, 2009 13:04

Masz rację @Yac to było nie na temat, ale ja chciałem wyrazić, że nic tu nie da się zmienić a jedynie całą grę trzeba było by zmienić a nie tylko niektóre elementy ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne gry