Teraz jest Pt 17 kwi, 2026 07:58

Nastaw celownika a config

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Marcin_BM

Porucznik

Porucznik

Nastaw celownika a config

PostN 29 maja, 2005 18:56

Chcialbym sie dowiedziec jak trzeba ustawic celownik w configu jezeli w rl ma on nastaw 10x ...
Ten który rzucił na mnie się niewiele szczęścia miał,Bo wypadł prosto mi na kły i krew trysnęła z rany

Przezdzieblo

Chorąży

Chorąży

PostN 29 maja, 2005 21:25

O ile wiem - pomnożyć przez 2, czyli w tym konkretnym przypadku ustawić wartość x20. O ile się to tak prosto robi w konfigu (a nie wiem, bo nie zaglądałem nigdy)...

Marcin_BM

Porucznik

Porucznik

PostPn 30 maja, 2005 00:21

O ile wiem - pomnożyć przez 2, czyli w tym konkretnym przypadku ustawić wartość x20. O ile się to tak prosto robi w konfigu (a nie wiem, bo nie zaglądałem nigdy)...

No dokladnie to nie :/ , w configu wyglada to tak (ustawione domyslnie nie dla celownika 10x)
Kod: Zaznacz cały
      opticsZoomMin=0.040000;
      opticsZoomMax=0.120000;
      distanceZoomMin=400;
      distanceZoomMax=400;

I niestety nie wiem co te parametry dokladnie oznaczaja :/
Ten który rzucił na mnie się niewiele szczęścia miał,Bo wypadł prosto mi na kły i krew trysnęła z rany

Przezdzieblo

Chorąży

Chorąży

PostPn 30 maja, 2005 00:49

Też się kiedyś zastanawialiśmy:
http://www.flashpoint.pl/om/forum/viewt ... mmax#50046

Marcin_BM

Porucznik

Porucznik

PostPn 30 maja, 2005 18:59

Przeczytalem ten post ale nadal nie wiem jak ustawic celownik 10x i czy wogole jest sens trzymac sie realnych danych ...

Przezdzieblo

Chorąży

Chorąży

PostPn 30 maja, 2005 19:07

Zależy jaki celownik. Jeżeli z siatką snajperską systemu mildot albo podziałką dalmierczą, które mają działać - to sens jest. Jeżeli zwykły krzyżyk albo po prostu znaki mają być nie funkcjonalne - to sensu nie ma, można sobie pozwolić na taką dowolność, jaką pokazał BIS z SWD.
Nie możesz otworzyć jakiegokolwiek addonu i sprawdzić danych optyki jego rzeczywistego celownika w celu porównania i ustalenia, co jaki parametr znaczy? Zobacz Beryle alderousa, informacje o lunetach znajdziesz u nas, na forum OM, albo sam Ci podam.
Zresztą, może alderous się wypowie, chyba dłubał w tych swoich konfigach...

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 30 maja, 2005 19:12

Czyli formuła w bardziej strawnej postaci to:

zoom = 0.7/opticsZoom

opticsZoomMin -> maksymalny zoom
opticsZoomMax -> minimalny zoom

czyli zoom x10 (stały) to:

Kod: Zaznacz cały
opticsZoomMin=0.07;
opticsZoomMax=0.07;

Co do dwóch pozostałych parametrów, to nie mam zielonego pojęcia po co są i nikt nie podał mi do tej pory jakiegoś sensowengo wytłumaczenia.

...czy wogole jest sens trzymac sie realnych danych ...

IMHO nie. Miałoby to sens jedynie w jakimś "zamkniętym" modzie gdzie korzysta się jedynie z broni w nim występujących. W praktyce ty dasz komuś broń z realistycznym celownikiem x10, a jego przeciwnik dostanie np. BISowego SWD z zoomem x17.5

Marcin_BM

Porucznik

Porucznik

PostPn 30 maja, 2005 21:21

Dzieki pozostanie mi improwizowac , ten post napisany byl bo chcialem odniesc roznice miedzy innymi giwerami w pakach nad ktorymi pracuje ...
P.S jak odniesc celownik karabinu snajperskiego o kalibrze 0.50 tak aby w ofp byl on przydatny ?? dac mu wielkiego zooma ala 30x ??

Przydal by sie jakis jam odnosnie celownikow , podnioslo by to realizm ...

Powrót do Operation Flashpoint