Teraz jest So 18 kwi, 2026 05:37

Saria Island

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 paź, 2006 13:04

Napewno jest to najlepsza wyspa imitująca Bałkany (jezeli takie było zamierzenie twórców) Znacznie lepsza od Drago...
Ale do Nowajewu czy Anjou to duże jej brakuje...
Brak dużych, "gęsto" (jak na ofp) zabudowanych miast...
Brak ciekawie zaprezentowanych terenów rolniczych (na Novajwvie- masa małych, świetnie wykoannych farm; na Anjou bardzo dobrze wykoanane pola- bocage- choć w orginale te "żywopłoty" były nacznie wyższe :P ). Choć zważywszy na górzysty teren to było by to niezmiernie trudne (choć pare monastyrów- eremów, można było umieścić).
ładne chodniki (ale podobne już wykonał i zastosował Vilas)...
ładna wykonana droga, choć powoduje ona że wyspa ma mocno współczesny klimat (czyli "nici" z misji WWII czy WWI).
Pewną ciekawostką jest "wulkan", ale takie rzeczy już były (wprawdzie nie w takiej jakości, ale były).
Wdług mnie (jak już wspomniałem) jest to kawał bardzo dobrej wyspy, która da sporo mozliwości mission makerom i będzie dobra do robiewnia screenów.
Ale na pewno nie jest to wyspa którą będzie się "zwiedzać" (i co jakiś czs wracać) aby poznać każdy zakamarek, każde drzewo i kamień (tak jak w przypadku wyspy WWII FDF, Anjou 3.0 SP czy Novajeva).
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Sudayev

Major

Major

PostN 22 paź, 2006 13:43

Sorry ale nie rozumiem czego tej wyspie ma do Nowajewu brakowac ? Moim zdaniem ta wysepka przebija Nowajew. Ciekawe uksztaltowanie terenu, duzo "smaczkow", nawet krater jest. Mosty tez niczego sobie. Dobre poszycie terenu flora. Czego na prozno szukac na tym wysmienitym Nowajewie, za wykatkiem skopiowanych skupisk swierkow, a po lewej czesci ekstra krzaczkow.
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Sever

Szeregowy

Szeregowy

PostN 22 paź, 2006 13:49

Saria jest bardzo dobra i napewno nie jedną misje na niej stworze, ale Novajev ma w sobie cos co bardzo mnie przyciąga wiec jak miałbym wybrać ktora wyspa jest lepsza, trudno mi byloby to zrobic bo sarie mało zwiedzałem, novajeva mam od wczoraj ale spedzilem na nim bardzo duzo czasu, novajev ma wiecej szcegolikow ktorych saria nie ma (no chyba ze nie zdazylem ich zobaczyć) takich jak podworka domów i inne sprawy co nie zmienia faktu że saria to dobra wyspa
Obrazek
Obrazek

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 paź, 2006 14:46

Nie ma co porównywać Novajewu i Sarii, bo to dwie, zópełnie inne bajki (imitują zupęłnie inny krajobraz).
Chodzi mi o pomysł i jakość wykonania...
Novajew używa tylko standartowych (resowych) obiektów, ale w taki sposób jaki jeszcze nikt nie próbował...
Sariia jest najlepszą (jak dotąd) odsłoną wysp w klimacie bałkańskim...
Do tej grupy zaliczają się obie Drago, Surago, Saria, Trinity HR, Skalpel Virovitica ( i cała masa wysp gorszej jakości).
Novajew natomiast jest jedyną wyspą w swoim rodzaju (tak jak Anjou do której można tylko porównać Ardeny- choć nie do końca; czy wyspy z FDF'a WWII). Jedyną wyspą podobną do Novajeva (pod pewnymi względami) są wyspy autorstwa MERCS'a (a dokładniej Azan- ale tylko troche)...
Novajew to zupełnie inne podejście do tematu (duże i ciekawie wykonane miasta), masa (różnorodnych pod względem zestawienia obiektów) farm (nigdy nie zastosowano czegoś takiego na wielką skale).
Każda z tych farm jest tak zbudowana że może robić za baze (obozowisko) /silny punk ogniowy/ stanowisko dowodzenia/ stanowisko baterii altyleryjskiej nieprzyjaciela (bądż "swoich") itp.
W miastach znajdziemy ciekawą plątanine ulic, podwórek i ścierzek (zastosowanie chodników na szeroką skale).
Jak na wyspe imitującą ¦rodkową (a nawet zachodnią) Europe jest tu niemal wszystko...
Wprawdzie braknie na wyspie nowoczesnych miast, ale biorąc pod uwage charkter wyspy (małe, zabytkowe miasteczka i obszary rolnicze) to nie jesty to mankament (zwłaszcza zważywszy na ilośc wysp z miastami usianymi drapaczmi chmur :P ).
Nie jest też zbyt dużo obiektów które wskazują (szufladkują) wyspe do jakiejś określonej dekady (więc mozna zrobić misje o konfliktach od WWI po współczesne, fikcyjne konflikty)...
I na koniec rzecz którą sobie szczególnie cenie... Nie upychano na Novajewie wszystkiego co się da (tak jak na NogowieII mafpacku)... Nie znajdziemy na Novajewie silosów atomowych ( :P ), pól naftowych (ba, nie znajdziemy nawet małej pustyni)... I to wszystko spakowane do pliku ważącego 4 mb... Poezja ;)

P.S Moze przeniesiemy tą dyskusje do tematu o Novajevie?
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Sudayev

Major

Major

PostN 22 paź, 2006 15:21

Ale do Nowajewu czy Anjou to duże jej brakuje...

Ta porownawcza fraza zmusila mnie do wyrazenia refeleksji na temat nowajewu, ale jak widac ...
Nie ma co porównywać Novajewu i Sarii, bo to dwie, zópełnie inne bajki

Sam szybko sprostowales, wiec nie ma co sie spierac co jest lepsze oraz robic offtopica.
Sariia jest najlepszą (jak dotąd) odsłoną wysp w klimacie bałkańskim...
Do tej grupy zaliczają się obie Drago, Surago, Saria, Trinity HR, Skalpel Virovitica ( i cała masa wysp gorszej jakości)

Pozwole sobie dodac do tej listy niedawno odkryte Elati oraz Malden (Berghoffa), ktore wykorzystuja nature pack 4. Oczywiscie nie zapominajac o starym dobrym pie... Malden ;) Po pobycie na wczasach w Chorwacji zauwazylem ze wyzej wymienione przez mnie produkcje bardzo ladnie oddaja gorzysty region poludniowo-balkanski (Rejony miast Split, Dubrownik, oraz wyspy)
Obrazek
Obrazek
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

assasin13

Kapral

Kapral

PostN 22 paź, 2006 18:44

Dopiero ściągnąłem Sarię, ale mogę wydać kilka opini:
1. MOSTY! Takich mostów nie widziałem nigdzie...
2. Drogi - b. fajnie zrobione
3. Wulkany - całkiem fajne, ale gdzieś je już widziałem... :P
4. Chodniki - fajny pomysł, packów od Vilasa nie ściągałem, mam za słabe łącze
5. Dużo smaczków - np. barierki na ostrych zakrętach itp.

IMO Novajev a Saria to zupełnie inne bajki - nie wiem dalczego je porównujecie. Gdy ściągnałem Novajev, zakochałem się niej. Gdy ściągnałem Sarię, też się w niej zakochałem. Czyli obie wyspy (wg mnie) są b. dobre.
Obrazek
www.urbandead.com - gra w przeglądarce.

zGuba

Moderator

Moderator

PostŚr 25 paź, 2006 14:51

Wyspa jest genialna. Co tu dużo mówić - brawo!

OT: Co z Białą Podlaską?

Jon

Generał

Generał

PostŚr 25 paź, 2006 15:07

Zapomnij.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 25 paź, 2006 18:56

potestowałem trochę wsypę i muszę przyznać, że wypadła wyśmienicie! Piękna texturka drogi, dobry pomysł na ogólną wyspę, świetny most i niesamowita apczka obiektów od Rey'a (ale ma kilka błędów ;]). Oglnie rzecz biorąc byłoby genialnie z BRG Nature pack, a lasów jest tutaj stosunkowo mało więc nie byłoby tak źle :P
Obrazek

Dzygi

Chorąży

Chorąży

PostŚr 25 paź, 2006 19:06

Loony napisał(a):Oglnie rzecz biorąc byłoby genialnie z BRG Nature pack, a lasów jest tutaj stosunkowo mało więc nie byłoby tak źle :P

Nie zgodze się. Bez Nature packa jest wyśmienicie.

Wladek

Chorąży

Chorąży

PostCz 26 paź, 2006 19:26

Moje zdanie jast takie same. BRG Nature Pack nie jest niczym specjalne, Tylko Laguje...(Myśle ze mam dobry sprzet 2,8Ghz Ge Force 6200 i 1024 ram)
Pozatym świetna Robota Ofman, byle tak dalej...

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 26 paź, 2006 20:26

@Dzygi - a ja akurat lubie NP ;) są zwolennicy i pzreciwnicy. ja jestem ZA
@Wladek - ja mam C1,2 GHz 256ram GF2 mx400 i jakoś Drago2 lagowało tylko wtedy gdy sie nie wczytało do końca, więc nie pieol mi o jakichś lagach :roll:
Obrazek
Poprzednia strona

Powrót do Operation Flashpoint