Pn 27 lis, 2006 11:50
W grze dostępne są misjie treningowe . Misje treningowe dotyczące helikopterów , podzielone są na dwa etapy . Pierwszy etap to pilotowanie Black Hawka . Włącz silnik , osiągnij zadaną wysokość , dalej przemieszczaj się z punktu do punktu , po osiągnięciu ostatniego celu wyrównaj maszyne i zawiśnij nieruchomo na punktem przez parę sekund . Błachostka ? Nie . Maszynę trudno okiełznać , reaguje na stery jak narowisty źrebak . W momencie nadania kierunku , już musisz kontrować klawiaturą i myszą , żeby nie przesmarować . Cały czas kontrolując wysokość . Wrażenie jakie mi się nasuwa - twórcy gry chyba zaimplantowałi wiatr . O drugiej misji , a więc sterowanie śmigłowcem bojowym , mogę powiedzieć tylko tyle , że najczęściej widze maszyne rozbijaną na drzewie , próbowałem lotu za pomocą klawiatura + mysz , próbowałem sterować joysctickiem , efekt ten sam - drzewo . W menu akcji pod " Swobodny Zawis " jest jeszcze opcja " realne odwzorowanie lotu " , jeżeli dobrze tłumacze z j.czeskiego . Reasumując , model lotu z OFP był arcadowy , model lotu w ArmA jest zbliżony do rzeczywistego i przez to oczywiście trudniejszy .