Teraz jest Śr 06 sie, 2025 14:10

kampania "PANCERNY SZLAK"

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Kadryl

Major

Major

kampania "PANCERNY SZLAK"

PostŚr 28 mar, 2007 23:25

http://www.sendspace.com/file/1a4stt - wersja 3 poprawiona dn. 19.04.07
http://www.sendspace.com/file/zo5m4q - wersja zmieniona dla modu ECP dn. 3.09.07
-----------
Witam. W załaczeniu moja kampania pt. "Pancerny Szlak", którą realizowałem od września 2006. Jest to wersja beta.

Kampania ta bazuje na wersji źródłowej OFP ( Resistance, wersja 1.96)
Do kampanii nie są potrzebne żadne dodatkowe addony !
Ciężar kampanii to 850 Kb.
Sprawdzałem jej działanie na sprzęcie Atlon 1700+, karta Matrox 550 - wszystkie misje działają płynnie.

Kampania to 18 misji na wyspie Nogova , które w większości powiązane są ze sobą - w niektórych misjach położenie pojazdów oraz ich stan techniczny jest przenoszony do misji następnej (rada, nie kończyć misji stojąc tuż obok wraku pojazdu :-) ).

Gra oparta jest na przygodach czołgisty Johna, który przechodzi kolejne losy konfliktu od zwykłego szeregowca (drivera) aż po dowódcę zgrupowania 5 rot pancernych.
Chociaż walki skoncentrowane są głównie na potyczkach pancernych są również misje, gdzie gracz musi wykazać się innymi umiejętnościami.

Niestety dialogi w intro i outro są tylko tekstowe - zbrakło mi już czasu i chęci na podkłady dźwiękowe.

Jeżeli ktoś uzna że chce wykorzystać (skrypty), zmienić misje (inny sprzęt, pojazdy lub inna wyspa , zrobić angielskie dialogi, dodać muzykę itp.) lub przerobić na Armę, to daje pełne prawo z zastrzeżeniem o zapisie autorstwie wersji źródłowej ("autor: Kadryl").
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano N 09 wrz, 2007 21:15 przez Kadryl, łącznie edytowano 13 razy

Legion

Kapral

Kapral

PostCz 29 mar, 2007 19:51

Zagrałem i przeszedłem pierwszą misję, jestem raczej pozytywnie zaskoczony.
Grało się całkiem przyjemnie, na dodatek misja stanowiła pewne "wyzwanie" (dwa razy mnie załatwili) przejechanie przez most pod ostrzałem było nawet emocjonujące :)

Są też całkiem fajnie kutscenki (podobało mi się ujęcie z wnętrza śmigłowca, kiedyś próbowałem coś takiego zrobić i wiem, że jest z tym trochę kłopotów). Dialogi też są w miarę wiarygodne tylko szkoda, że aktorzy nie poruszają chociaż ustami.

Niestety nie wiadomo skąd na Novodze się wzięli Ruscy i Amerykańce, ale może to jest dopowiedziane później.

Są jednak też niedoróbki – rozśmieszyły mnie płonące pojazdy, pod które po prostu podłożono ogniska :) a jest tyle fajnych skryptów imitujących ogień, którymi można wywołać całkiem realistyczne pożary.

Kadryl

Major

Major

odp

PostPt 30 mar, 2007 09:08

Dziękuje Legion za cenne uwagi, na pewno z nich skorzystam.

Pierwsza misja to pierwsze kroki wg. poradnika, dopiero później odkryłem że wiele problemów jest już rozwiązanych (są gotowe skrypty). Zaczynałem od "zera" z myślą - a później te ogniska wywalę i znajdę lub wymyślę coś. No i kompletnie o nich zapomniałem :oops:

Publikując kampanie miałem dylemat: kiścić ją jeszcze miesiąc i porobić dźwieki (nawet do "lipów" musi być jakiś sensowny wav) czy też puścić materiał na żywioł jako wersja beta - wybrałem to drugie.

Jeżeli chodzi o Amerykanów i Ruskich to częściowo wyjaśni się pod koniec kampanii ale nie wszystko 8) Wyjaśnienie mam bowiem na razie w głowie jako scenariusz do 2 części kampanii. :wink:
Ostatnio edytowano N 09 wrz, 2007 21:15 przez Kadryl, łącznie edytowano 1 raz

Legion

Kapral

Kapral

Re: odp

PostPt 30 mar, 2007 12:53

Jeśli zrobiłeś tą kampanię na podstawie samych poradników nie pytając ani razu na forum o nic to jesteś wielki :D

Przebrnąłem przez drugą misję, tu już jest trochę wpadek.
Początek był fajny: strzelanie „na wiwat” do wrogich ciężarówek jadących na przeciwległym brzegu zatoki (nie udało mi się żadnej trafić :/ ), poza tym prawie ostrzelałem cywilów na wyspie (lubię takie smaczki gdy widać, że poza tłukącymi się wojskowymi ktoś tu jeszcze mieszka ;) )

Potem dołączył do nas konwój i się zaczęło. Podczas przejazdu przez ogrodzony teren zboczyliśmy na brzeg i jedna z ciężarówek wjechała do wody... Potem gdzieś ostrzelała nas cała banda z RPGów, czołgowi wiele nie zrobili i brnęliśmy dalej, ale ciężarówki zostały z tyłu... (później się okazało, że jedna jakimś cudem przejechała)

Dojechaliśmy do posterunku i dowódca kazał wysiąść, a gdy zaatakowali Czerwoni zamiast wrócić do konserwy broniliśmy się na piechotę... Ja przeżyłem, z resztą gorzej (choć w posterunku ktoś jeszcze stał na nogach jak się skończyła jatka).

Kadryl

Major

Major

odp

PostPt 30 mar, 2007 13:20

Cieszę się że idziesz do przodu: 2 misje w ciągu 2 dni to jest bardzo dobry wynik - wiele razy w testach ginełem, choć znałem rozstawienie i ruchy wroga - zajeło mi to więcej czasu :twisted:

trochę wpadek
- bardzo istotne jest dla mnie jakie błędy: czy naprzykład misja się nieskończyła ?
W misji nr 2 dowódcą jest niestety AI, on prowadzi konwój trasą trochę losową, jadą jak łamagi :cry: dlatego ta utopiona ciężarówka - nie znalazłem rozwiązania tego problemu.
Pomocne jest, że jako gunner trzeba wyczyścić teren ze wszystkich wrogich żołnierzy bo inaczej ciężarówki zostają ostrzelane i cały konwój zwalnia (czołg również). Może tutaj niepotrzebnie skoncentrowałeś się na cywilach w momencie kiedy wrogi żołnierz czaił się w krzakach z drugiej strony ?!

... zamiast wrócić do konserwy broniliśmy się na piechotę
- Musiałem wyładować załogę aby zrobić z gracza dowódcę - chodzi o dostęp do pocisków HE - (nie da się tego zrobić w pojeżdzie - tak mi się wydaje :? ). Misja powinna się skończyć po utrzymaniu posterunku przez około 10 minut - przyjeżdża wsparcie.
P.S> na samym początku warto trafić w pędzącą ciężarówkę i uazy ponieważ jadą one właśnie atakować posterunek (z nimi sie później walczy)

Legion

Kapral

Kapral

PostPt 30 mar, 2007 15:48

- bardzo istotne jest dla mnie jakie błędy: czy naprzykład misja się nieskończyła ?

Tak, po kilku minutach jatki misja się kończyła.
- Musiałem wyładować załogę aby zrobić z gracza dowódcę - chodzi o dostęp do pocisków HE - (nie da się tego zrobić w pojeżdzie - tak mi się wydaje ).

Dowódcą mianowali mnie dopiero gdy zostałem sam :D

james_gastovski

Porucznik

Porucznik

PostCz 05 kwi, 2007 12:45

Na razie zagrałem w dwie pierwsze misje - przeszedłem każdą z nich już za pierwszą próbą. Na razie kampania bardzo fajna. Ciekawe cutscenki, dość dobre dialogi - przyczepiłbym się tylko do braku znaków interpunkcyjnych. Ciekawe misje. Z chęcią będę grał dalej.
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Kadryl

Major

Major

PostCz 05 kwi, 2007 12:59

Dzięki james z miłe słowa.
... przeszedłem każdą z nich już za pierwszą próbą

No nieżle :D , a już się obawiałem że za dużo żołnierzy z "rpg" i ludziska zniechęcą się do gry.

james_gastovski

Porucznik

Porucznik

PostCz 05 kwi, 2007 13:10

Swoją drogą: jeśli chcesz, mogę bez problemu zrobić korektę dialogów itp. Mam się tym zająć?

Kadryl

Major

Major

PostCz 05 kwi, 2007 13:14

Tak, jest to wersja beta także wszelkie korekty są b. wskazane.
Przy okazji jeżeli ktoś miałby ochotę porobić dialogi głosowe (ja sam nie dysponuje takim sprzetem) to byłoby super.

james_gastovski

Porucznik

Porucznik

PostCz 05 kwi, 2007 15:16

No dobra - korekta zrobiona:
http://rapidshare.com/files/24473541/Pa ... k.rar.html

Co do kampanii - grałem dopiero w dwie pierwsze misje, ale przy robieniu korekty chcąc nie chcąc "trochę" sobie poczytałem, co będzie dalej. I muszę powiedzieć, że zapowiada się baaardzo ciekawie. Dobra robota, Kadryl :spoko:

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostPt 06 kwi, 2007 00:08

¦ciągnołem i odpaliłem. Fajniutka ta misja z konwojem :grin: . Nie sądziłem, że dam radę wystrzelać te UAZ-y i Urala w biegu, ale udało się (koszt - 17 SABOT-ów). Nigdy też nie myślałem, że siedząc w Abramsie będę się bał strzelców RPG. A potem uderzyli taką masą, że zwątpiłem czy dam radę (sam odstrzeliłem 18-tu, strach myśleć ilu ich było :grin: ). He, he... Nareszcie Prawdziwa Kampania Pancerna!

PS: Topienia ciężarówek można uniknąć rozstawiając punkty trasy niemal co zakręt - takie łamagi należy prowadzić na sznurku. A "kratkę" z dystansem do punktu zgrabnie ukryć (tylko punkt końcowy zostawić widoczny).
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

Kadryl

Major

Major

PostPt 06 kwi, 2007 08:42

Dzięki za info. o punktach trasy. Jeżeli możesz to wrzuć na moje PW jak schować "kratkę" z dystansem punktów pośrednich.
Po świętach postaram się wstawić wersję kampanii już z Waszymi uwagami i poprawkami.

Nareszcie Prawdziwa Kampania Pancerna!

Sądzę, że prawdziwa kampania pancerna rozpocznie się dopiero od misji 5 "Mirov" stopniowo podnoszac napięcie :wink:

Kadryl

Major

Major

PostŚr 11 kwi, 2007 08:46

Kilka dni mineło od ostatnich postów a o sukcesach w kolejnych misjach ani widu ani słychu.
Ponieważ wiem że kampanie "zassało" co najmniej 20 osób pojawiła się obawa że misja 3 i 4 są:
a) za trudne (nie do przejścia)
b) za nudne
c) inne uwarunkowania, wyżej nie zdefiniowane
Misje te mogę ewentualnie skorygować i zmienić, potrzebuje tylko informacji o zaistniałym problemie.

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostŚr 11 kwi, 2007 16:07

Niestety ale właśnie powód b) powstrzymuje mnie przed zaliczeniem "zwiadu", nie każdy ma w sobie żyłkę odkrywcy, a jestem z natury leniwy :grin: . Misji ogólnie brakuje adrenaliny, czołgiem nie można się przecież skradać. Jak starczy chęci to dzisiaj ją przejdę. Wierzę, że to tylko chwilowy spadek formy.
[EDIT]
Misja 4, Ufff... było... ich... całkiem... kurde... sporo... ale przynajmniej nastrzelałem się z SVD do woli. Przydałby się jakiś alternatywny środek transportu, choćby traktor w gospodarstwie pilnowany przez żołnierzy zbierających "podatek" od miejscowych, bo po odstrzeleniu pościgu pozostaje jakieś 15 minut trzymania [W].
[EDIT2]
Błąd w misji 5(Mirov). Po rozpoczęciu misji wojacy co prawda przyłączają się do drużyny, ale nadal stoją w miejscu jak wrośnięci w beton, reszta załóg zresztą też i misja stoi.
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint