Teraz jest Pt 17 kwi, 2026 14:13

Odnośnie wyścigów.

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Kornelo

Cywil

Cywil

Odnośnie wyścigów.

PostŚr 04 kwi, 2007 22:56

Witam, mam taki niecodzienny problem, pracuję aktualnie nad misją (multiplayer) - wyścigami w OpF'ie.. Problem zaczął się już na starcie... z wyzwalaczami. Otóż gdy któryś z graczy aktywuje wyzwalacz wszyscy dostają punkty (player addscore i tu jakąś liczbę) oraz nie widza wyniku pozostałych, a przecież tak być nie powinno... następnym problemem jest fakt że jak jest wyzwalacz z komendą przy aktywacji <i>player groupchat "tekst"</i> to wszyscy widzą ten sam tekst. Dodam, że każdy gracz to osobny dowódca drużyny; po tej samej stronie są wszyscy. Przeszukałem FAQ'a, spis komend oraz forum lecz nie natrafiłem się na ślad czegoś takiego. Z góry wielkie dzięki.

Remcio

Major

Major

PostŚr 04 kwi, 2007 23:38

bo nazwa player nie dotyczy jednostki, która aktywuje wyzwalacz, a wszystkich "żywych graczy", tych nie sterowanych przez komputer, i uruchamiając komendę dla jednostki player uruchamiasz ją dla wszystkich żyjących grających. Każdą jednostkę sterowania przez człowieka w czasie gry nazwij inaczej i pod te nazwy skonfiguruj wyzwalacze. Trochę więcej roboty, ale powino działać indywidualnie.
Obrazek

kondor

Major

Major

PostŚr 04 kwi, 2007 23:46

a) pierwszy wyzwalacz pewnie aktywujesz obecnoscia strony i ok. ale robisz blad w polu "przy aktywacji", bo pewnie piszesz player add...., a powinienes nazwac wyzwalacz np w1 i w polu "przy aktywacji" wpisac:
Kod: Zaznacz cały
((list w1)select 0) addScore ....

bo chodzi o to, ze wyzywalacz jest na kazdym kompie jakby oddzielnie (lokalnie), ale wykrywa kogokolwiek, czy li na Twoim kompie wykryje obecnosc innego gracza i sie wykona i doda playerowi (Tobie punkt).
b) nie widzą punktow pozostalych, bo kazdy trzyma te niby-globalne zmienne tak naprawde u siebie, wiec trzeba je "upubliczniac" komendą PublicVariable "zmienna". Tylko wowczas pojawi sie problem, ze jak kazdy bedzie takiemu uaktywniajacemu wyzwalacz w1 zwiekszal punkty, a za chwile to upublicznial, to za duzo mu sie doda punktow. wiec w wyzwalaczu w linijce "przy katywcji" wpisz :
[(list w1) select 0] exec "dodawacz.sqs"

a to dodawacz.sqs:
?(not local ob_log):exit
_ludzik = _this select 0
_ludzik addScore liczba
;chyba nie trzeba publikowac score ludzika, chyba....
gdzie ob_log to obiekt logiczny, ktory sobie wstaw i tak nazwij

poza tym chcesz kazdemu dawac punkty, kto znajdzie sie w wyzwalaczu, czy tylko pierwszemu? -bo to wazna kwestia

jeszcze odnosnie widzenia punktow - o ktore punkty Ci chodzi? o te co widac jak sie wcisnie w "i", czy jakichs innych, ktore sam sobie definiujesz?
Ostatnio edytowano Cz 05 kwi, 2007 11:09 przez kondor, łącznie edytowano 1 raz

Kornelo

Cywil

Cywil

PostCz 05 kwi, 2007 09:45

Odnośnie widzenia punktów to tak - te które możemy sprawdzić w każdej chwili w tabeli (wciskając "i") a punkty każdemu. Zaraz zabieram się za sprawdzenie :) i tak dzięki za szybką odpowiedź:)

EDIT: Dzięki :) osiągnąłem w końcu to co chciałem, aczkolwiek zrobiłem to też trochę na około ale udało się :) i jedna i druga porada okazała się nad wymiar przydatna.

Sejtan

Major

Major

PostPt 06 kwi, 2007 11:06

Kornelo - Edytuj posty na przyszłość ;)

Powrót do Operation Flashpoint