Teraz jest N 22 cze, 2025 12:33

Enbattled v1.01

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint

Jak podoba ci się misja

Bardzo dobra (5)
2
13%
Dobra (4)
2
13%
Dostateczna (3)
1
6%
Słaba (2)
2
13%
Crap (1)
9
56%

Liczba głosów : 16

• Autor
  • Wiadomość

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

Enbattled v1.01

PostPt 21 mar, 2008 13:55

Dla wszystkich lubiących klimaty wietnamskie.
Konwersja Osaczonych pod mod Jugle Fever REDUX (najnowasza wersja).
Poprawiłem kilka błędów samych Osaczonych. W misji nie ma niestety muzyki (to błąd Jungle Fever, nie mój). Jest ona w Angielskiej wersji językowej.

Misje możecie pobrać stąd. Jest na samym dole strony.

Wymagany mod Jungle Fever REDUX

Zapraszam wszystkich do testów.

EDIT: Screen z misji.
Obrazek

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 22 mar, 2008 12:26

Czy te osoby, które uznały, że moja misja to crap mogłyby napisać co wg nich było tak złe?? Bo coś czuje, że ktoś wogóle niegrając poprostu kliknął sobie w ankiete :/
Obrazek

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 22 mar, 2008 15:24

odpuść sobie Wietnam, w ogóle nie czujesz tematu, brak ci umiejętności aby sklecić coś w miarę przyzwoitego a oddającego klimat z tamtego okresu

Yac: Dzięki za opinie. Właśnie dzięki takim wypowiedziom, człowiek może się dowiedzieć jakie błędy popełnia w swojej pracy i jak je skorygować.
Ponadto teraz wiem, że nawet jeśli zna się historie konfliktu wietnamskiego, oglądało się wiele filmów, przeczytało nie jedną książkę i na codzień słucha muzyki z lat '60, '70 to dalej człowiek pozostaje ignorantem, który "w ogóle nie czuje klimatu".

To właśnie jest modelowa wypowiedź moderatora wnosząca jego jakże zacną opinię do tematu.

Czyli do 3 warnów sztuka :spoko:

EDIT: Pisze to już po odpowiedzi Yac'a, którą każdy może przeczytać na dole.
Chciałbym odpowiedzieć na zarzut braku realizmu.
Zagrałem w moją misje jeszcze raz by nie być gołosłowny.
Opowiada ona o oddziale amerykańskim starającym się utrzymać outpost gdzieś w wietnamskiej dżungli.
Czy umieszczenie takiego outpostu w dżungli jest nierealistyczne? Być może. Ale chciałbym zauważyć, że outpost ten stoi na wzgórzu obok skrzyżowania dwóch dróg komunikacyjnych na wyspie. W takiej "Last month in Vietnam": kampanii Warriora X umieszczenie outpost'u w środku dżungli bez żadnego konkretnego powodu nie jest nierealizmem (Oczywiście ni mam nic do produkcji Warriora. Jest ona b.dobra).
Kolejnym nierealnym punktem mojej misji jest z pewnością briefing i overviev. Zostały one napisane, przez administratora (Polish G.I.) strony ofpnam.com: strony, która jak powszechnie wiadomo patronuje słabym projektom i nietrzymającym w ogóle klimatu konfliktu Wietnamskiego.
Gdy gracz wejdzie do sekcji "gear" jego oczy ujrzą tylko 3 karabiny do wyboru: brak realizmu->normalny outpost ma tony sprzętu na składzie. W tym jeden z tych karabinów to zdobyczny AK47 (minus dla realizmu: amerykanie nigdy nie przejmowali broni przeciwnika ponieważ AK47 non stop się zacinała, nie tak jak M16)
Wróćmy jednak do samej misji. Outpost już w intrze traci łączność z bazą, co jest przecież niemożliwe, w końcu jak powszechnie wiadomo radiostacje z lat '60 były niezawodne.
Kolejnym policzkiem dla realizmu jest to, że nasz przeciwnik nie jest dowodzony przez półgłówka i śmie przeprowadzać dobrze zaplanowany atak z kilku stron z wcześniejszym wysłaniem zwiadu. Przecież coś takiego na wojnie się nie zdarza, szczególnie do takich taktyk nie musiał się uciekać VietCong. W końcu stawianie oporu Amerykanom tak długo było spowodowane czystym fartem, a nie myśleniem i zastosowaniem różnej niż "bierz karabin i do przodu" taktyki przez ich dowódców.
Realizm dostaje kolejnego kopa, gdy amerykański dowódca popełnia błąd i każe się wycofywać. Przecież jak powszechnie wiadomo każdy dowódca to cyborg, któremu nigdy nie puszczają nerwy.
Gracz ma okazje dotrzeć do małego obozu VC: kolejna rzecz niemożliwa. Wietnamczycy (kolejne cyborgi tej wojny) nigdy nie obozowali.
Końcówka misji też jest nierealistyczna. VC zawsze głaskało swoich jeńców i wysyłali ich najbliższym samolotem do USA.
Podsumowując (pamiętając przy tym by nasza wypowiedź była jak najbardziej wyczerpująca i wzorowana na ekspertach w tej dziedzinie), misja to nierealistyczny crap.

ironia zamaskowana kpina; drwina zawarta w pozornej aprobacie; lekki sarkazm, ujęty w wypowiedź, której zamierzony sens jest odwrotnością dosłownego znaczenia słów.

A tak całkiem serio. W misji dopatrzyłem się trzech uchybień na realiźmie i niestety na klimacie:
-w amerykańskim obozie sowiecki karabin maszynowy (niestety w JF nie ma modelu M60 na stojaku)
-obóz stoi na krzakach, niedużych ale zawsze (w JF nie znalazłem miejsca z wydeptaną ziemią i żadnym obozem na niej)
-brak muzyki (reklamacja do Hawkins'a ;-) )

Co do ankiety: misje ściągnięto 4 razy, a link do niej nie znajduje się tylko na tym forum, a głosów w ankiecie jest 8. Sami sobe to wytłumaczcie.

Misje pod Vietnam dalej będę robił i może następna się panu Yac'owi się spodoba.
Już się więcej nie odzywam, bo jeszcze 1 warn i przymusowo będę siedział cicho :grin:
Ostatnio edytowano So 22 mar, 2008 18:25 przez LostBeyondRetri, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

jedrek

Szeregowy

Szeregowy

PostWt 25 mar, 2008 20:24

eee...tak Yac.żałosne...
"Wiem że nic nie wiem" - Sokrates

Ponoć 90% graczy nie ma Visty, jeśli ty należysz do tych 90% którzy jej nie mają daj to do podpisu.

A ja mam 7 ;)

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 26 mar, 2008 18:09

Dobra, to teraz polecą texty... na mnie...

Zastanawiam się, czy ja aby grałem w tę samą misję...
Bo Yaćkowi ufam, ale cosik tu nie gra...

Zacznę od początku:
Otwieram misję i brak zdjęcia w overview. Ja zawsze z tym miałem problemu, ale było was minimum dwóch, tak więc teraz się tego czepiam...
Potem intro, dziwnie podobne do misji "osaczemi". Tylko, że Inglisz no i nazwy zmienione...
W końcu briefing. Nie najgorzej, ale mogło być ciutkę lepiej. Nie czepiam się. Wybór broni - fajny, ale nie powinno być tego snajpera, bo pożyczyłem jego broń i to mi pomogło w przejściu misji.
No to gramy. Na starcie: atak VC, tylko sorry bardzo ale tego zwiadu nie zauważyłem. Rypnęła się na mnie cała masa. W końcu obroniłem ten outpost i musiałem wiać. Zostało mi trzech ludzi z dziewięciu (ale podkreślam, że po prstu o nich nie dbałem). W tym numer 6, który przeżył, za cholerę nie chciał zejść z tego cholernego wzgórza! To wpływ stresu, czy też Thompsona, jakiego mu dałem?
Wiejemy. Niestety, często biegam na przyśpieszonym czasie. Ale przejście przez dżunglę nie było zbyt proste. Toteż zdecydowałem się iść wzdłuż drogi. Patrzę: ruiny i moździerz! I to jest cholerny plus. Po raz pierwszy idąc w kółko czekała mnie większa jatka niż jakbym szedł prosto. Dałem radę, ale z moich nikt nie wyszedł żywy. Zostałem sam. Po zdobyciu tego zadupia, włączyłem mapę i.. krew odpłynęła mi z twarzy... To nie te ruiny. Na szczęście te prawidłowe, 200m dalej okazały się prostsze i nie było więcej niż10 wrogów. I tu duży minus... Misja KOŃCZY SIĘ w ruinach. Za szybko. Powinno się dotrzeć do swoich, a przynajmniej próbować...
Potem outro, bohater ginie, szkoda, no i pokazane porażki jankesów. Zero muzyki. Tylko tak pięknie się złożyło, że mi muzyka działa bez problemów w FJ, ale niech wam będzie...
No to przechodzimy do oceny:

MISJA: Enbattled.
WERSJA: 1.01
ADDONY: Jungle Fever 2.3
TESTOWANO NA: Jungle Fever 2.3
TESTOWANO NA POZIOM: Kadet, z włączoną mapą i wyłączonym suer AI. Poziom przeciwnika: doświadczony.
TRUDNOŚĆ: Średnia.
CZAS GRY: U mnie 0.5h

Teraz najważniejsze:
PLUSY:
- Przeciwnicy na całej mapie, a przynajmniej tam gdzie toczy się misja.
- Niezły briefing, ale bez cudów.
- Outro (rzadkość dziś, dlatego plus).
- Moim zdaniem całkiem realistyczna i nawet klimatyczna. Bez cudów, ale też nie przyczepiam się.

MINUSY:
- Brak zdjęcia w overview.
- Za krótka.
- Wietnamce za głupi. Ja rozumiem, że VC w odróżnieniu od np. NVA czy VM nie byli mistrzami (chociaż pozostali też nie), ale to już przesada.
- Brak ostrych zwrotów akcji, zero pościgu po opuszczeniu outposta.
- Intro jakieś takie podejrzane.
- Snajper w oddziale (liczę to jako błąd, bo bardzo ułatwia grę).

OVERALL: Enbattled otrzymuje lekko zawyżone 4-

Nie wiem jak inni, ale to jest po prostu misja niezła.
To tyle.

Jon

Generał

Generał

PostŚr 26 mar, 2008 18:13

Czytanie ze zrozumieniem wciąż kuleje w gimnazjum ;/

SPAM TROOP napisał(a):Potem intro, dziwnie podobne do misji "osaczemi". Tylko, że Inglisz no i nazwy zmienione...

LBR w 1szym poście napisał(a):Konwersja Osaczonych pod mod Jugle Fever REDUX (najnowasza wersja).

###

A tu z kolei mamy wybitną wiedzę z zakresu operacji wojskowych:
SPAM TROOP napisał(a):tylko sorry bardzo ale tego zwiadu nie zauważyłem
Jak powszechnie wiadomo, zwiad ma obowiązek poinformować o swojej obecności wroga oraz oznaczyć swoją pozycje, jak na jednostkę rozpoznania przystało...

###

SPAM TROOP napisał(a):To wpływ stresu, czy też Thompsona, jakiego mu dałem?
Silnika tego przesuperwyjehipercool OFP.

###

Na koniec pragnę Ci pogratulować IQ PRZECIĘTNEGO KWIATKA NA OKNIE, gdyż przeciętnemu graczowi czytającemu ten topic zespoilowałeś koniec misji. BRAWO LAMERZE.
Ostatnio edytowano Śr 26 mar, 2008 18:19 przez Jon, łącznie edytowano 1 raz

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 26 mar, 2008 18:18

Dobra, z tymi osaczonymi to niedopatrzenie. Przepraszam.

Czy zwiad to 100 żółtków walących całą masą na mnie, a potem po ich zabiciu zaliczenie zadania? TO jest "obroń outpost", a nie "zniszcz zwiad wielkości sekcji strzelców". Jeśli takie duże coś można nazwać zwiadem...

Jon

Generał

Generał

PostŚr 26 mar, 2008 18:20

Proszę Cię, nie próbuj udawać kogoś kto się zna, bo i tak nikt się nie nabierze przy bzdurach, które piszesz...
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 26 mar, 2008 22:06

No ale anie zgadzam się, że ma zero klimatu. Z tym dość mocno przegiąłeś. Grałem dotychczas tylko jedną kampanię tak do bani, że aż strach o Wietnamie, ale nie powiem jaka to. Tak misja w porównaniu w tym to majstersztyk.

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 27 mar, 2008 16:59

Ale na nie dawałme Bdb. Wachałem się miedzy 3 a 4, ale zwykle zawyżam...

No ale naprawdę nie rozumiem czemu AŻ tak się tego klimatu czepiasz. No i ten zwiad, którego nie widziałem...

nizyn

Chorąży

Chorąży

PostCz 27 mar, 2008 17:06

Zwiad? Przeca Wietnamczycy robili zwiad z orbity! Vietcong miał 14 satelit które namierzały amerykańskie pozycje! WTC to też sprawka VC! VC było lepsze od NVA, w szeregach Vietcongu służyły chińskie podróbki Rambo, każdy miał łuk, miniguna i kopę granatów! :P Yac, misja jest średnia, Ty po prostu nie lubisz LBR'a chyba.

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 27 mar, 2008 17:56

nizyn napisał(a):Zwiad? Przeca Wietnamczycy robili zwiad z orbity! Vietcong miał 14 satelit które namierzały amerykańskie pozycje! WTC to też sprawka VC! VC było lepsze od NVA, w szeregach Vietcongu służyły chińskie podróbki Rambo, każdy miał łuk, miniguna i kopę granatów! :P Yac, misja jest średnia, Ty po prostu nie lubisz LBR'a chyba.

Jak nie masz nic do powiedzenia, to się nie wypowiadaj...
Obrazek

Sudayev

Major

Major

PostCz 27 mar, 2008 18:29

Rewelacji nie bylo, aczkolwiek mozna pograc. Chyba pierwsza polska misyjka pod JF.
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Model

Chorąży

Chorąży

PostCz 27 mar, 2008 19:45

Yac Twoje słowa podziałały na mnie jak seria z mg42 po plecach (marud nie lubi taaaaa :( ) :cry:
I skąd możecie wiedzieć jaki klimat był we Wietnamie :co: jesteście kombatantami z tamtej wojny czy jak :smile: Znowu mecz Yac vs reszta forum (^^,) Nie podoba się to nie, podoba się to gitara :cisza:
Obrazek
Obrazek

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostPn 31 mar, 2008 20:03

SaS TrooP napisał(a):- Wietnamce za głupi. Ja rozumiem, że VC w odróżnieniu od np. NVA czy VM nie byli mistrzami (chociaż pozostali też nie), ale to już przesada.

To nie moja wina tylko moda JF. Właśnie z tego i kilku innych powodów zmieniłem moda w nowych misjach na Unsung MOD.

A całej tej kłótni wynikła jedna dobra rzecz: misja na mojej stronie ma 19 ściągnięć, a na stronie ofpnam.com 25. Czyli łącznie 44. Całkiem nieźle jak na czasy "OFP został zabity":)
Literówka, nizyn i mam tu wielką chęć coś powiedzieć ale mam już 2 warny. OfTop.

A na dniach nowa, bardziej realistyczna misja (dzięki Yac, za rady :spoko: ).
Ostatnio edytowano Pn 31 mar, 2008 20:54 przez LostBeyondRetri, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint