Teraz jest N 22 cze, 2025 07:59

Jak zrobić idealny konwój??

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Klimueres

Porucznik

Porucznik

Jak zrobić idealny konwój??

PostSo 19 kwi, 2008 14:46

Ludziska błagam nie zamykać tego tematu, bo szukałem ciekawych rzeczy o konwojach i nic.
A więc mój problem jest taki, chciałbym zrobić konwój który się składa z kilku pojazdów, helikoptera który osłania z góry i żołnierzy jadących w jednej z ciężarówek.
Czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego ??

Dokładnie: Jedzie sobie konwój hmmwv z mg, hmwwv z mg, ciężarówka, ciężarówka, ciężarówka, ciężarówka, hmmwv z mg i hmmwv z mg (wszystkie pojazdy w jednej grupie z formacja kulumną, pręd. normalny i z bezpiecznym szykiem).
W jednej z ciężarówek jadą żołnierze np. 10(nie są w grupie z pojazdami), a za nimi albo w środku leci sobie cobra albo apache(całkiem w innej grupie).
Pytanie moje jest następujące, wszyscy sobie jadą, helikopter niszczy zagrożenia, aż tu nagle koniec amunicji, helikopter wraca do bazy, konwój jedzie dalej, nagle z krzaków wyskakują żołnierze, konwój się zatrzymuje wysiadają żołnierze i niszczą zagrożenie razem z pojazdami. Po ataku wsiadają znowu i jadą dalej, robiąc ciągłe wysiadki w czasie ataku, gdy dojeżdżają misja accomplished !!

Da się ??

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 kwi, 2008 16:54

Zasadniczo? Da się.
Obrazek

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 19 kwi, 2008 17:22

Wydaje mi się jakbyś zrobił to liniowo (znaczy, że konwój jest atakowany w jakimś określonym miejscu), a nie w losowo to by się dało zrobić normalnie używając prostych skryptów, waypointów i wyzwalaczów.
Rób to waypointami i jakbyś miał jakiś problem to pisz w tym temacie, albo jak go zamkną to mógłbym w miare możliwości pomóc na pm.
Ostatnio edytowano N 20 kwi, 2008 07:49 przez LostBeyondRetri, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 19 kwi, 2008 19:51

nizyn napisał(a):Zły dział. Podpadniesz Yac'owi

Ty też, bo widać, ze się niczego nie nauczyłeś w ostatnim czasie... Wracając do tematu... Nawet i losowo się da, tylko trzeba troszkę wiecej roboty z prawdopodobieństwem wykonywania skryptu w danym momencie się przemęczyć :]
Obrazek

LostBeyondRetri

Porucznik

Porucznik

PostSo 19 kwi, 2008 20:31

Trochę nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że wszystko można cacy wykonać w taki sposób: jedzie sobie ten konwoik, a przed nimi helikopter, który tłumaczy wszystkim wrogą na drodze samochodów, że nie są mile widziani. Później konwój dojeżdża do WP, który synchronizuje się z WP helikoptera. Poleci krótki dialog, że heli skończyło się ammo i wraca do bazy je uzupełnić, a konwój ma utrzymać pozycje. Dajemy kolejny WP konwojowi, po którym drużyny osłony wyskakują z wozów i zajmują pozycje dookoła. Synchronizujemy ten WP z WP przeciwnika, który odpowiada za atak i zrobienia całkowitej rozróby na miejscu postoju konwoju. Gdy robi się ciężko przylatuje znów heli, np. po 3 minutach (robimy WP uaktywniony po 180 sekundach) rozwala naszego wroga.
I tak by po krótce, beż użycia skomplikowanych skryptów, z poziomu edytora waypoint'ami ale za to liniowo i bez losowych zdarzeń całą sytuacje odtwarzamy.

A tak naprawdę to dlatego to napisałem, żeby na wpół legalnie obwieścić, że moja nowa misja "Marsz Duchów I" jest już gotowa. Umieszczam tylko sample (jak już będą) i wydaje. Info na mojej www :]
Ostatnio edytowano So 19 kwi, 2008 22:35 przez LostBeyondRetri, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Klimueres

Porucznik

Porucznik

PostSo 19 kwi, 2008 22:22

o kurde, da się jakoś przenieść temat?

LostBeyondRetri ciekawy pomysł
"Najszybszym sposobem na zakończenie wojny jest jej przegranie."
George Orwell - Eric Arthur Blair 25 czerwca 1903 - 21 stycznia 1950

Klimueres

Porucznik

Porucznik

PostN 20 kwi, 2008 08:07

Yac ale w której misji ?? Misja Konwój też jest ciekawa ale tam jest nasrane wyzwalaczy i nic z nich nie rozumiem.

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostN 20 kwi, 2008 09:47

Jak nic nie rozumiesz to nie zrobisz. Proste.
Tworzenie misji to nie jest wstawienie jednostek, dwóch wyzwalaczy i pięciu waypointów. Jeśli chcesz stworzyć coś dobrego to musisz siedzieć nad tym długo, a nie dwa dni. Chęci odchodzą, słomiany zapał gaśnie... ;]
Życie stary.

Dużo czytaj, patrz jak inne misje są zrobione i działaj :mrgreen:
Obrazek

Klimueres

Porucznik

Porucznik

PostN 20 kwi, 2008 11:41

Loony co ty z tym życiem tak ...
Wiem że trzeba dużo siedzieć, ale ja chce taką prostą misje, anie taką że bym za nią miał dostać flash oskara

Oscypek

Major

Major

PostN 20 kwi, 2008 19:31

dobra, dobra :] flash oskarów nikt nie daje, więc się nie bój że go dostaniesz :]
zajmijcie się lepiej konwojem, i poza tym: skoro już na konwój napatoczy się dużo różnych zagrożeń, które śmigłowiec zniszczy i zabraknie mu amunicji - to czy rozsądne jest aby opuszczał on konwój, a konwój ten właśnie jechał dalej? :]

Klimueres

Porucznik

Porucznik

PostPn 21 kwi, 2008 18:15

Jak dobrze zrozumiałem helikopter bez amunicji ma lecieć z konwojem, ale wtedy może go ktoś zastrzelić z AA(Anti Air-czyli rakieta przeciwlotnicza) lub jak mu braknie paliwka to spadnie i piloci zginą.

EDIT: Yac tak może być ?? czy za wyjaśnienie AA też dostane ostrzeżenie ??
Ostatnio edytowano Pn 21 kwi, 2008 20:00 przez Klimueres, łącznie edytowano 1 raz

nizyn

Chorąży

Chorąży

PostPn 21 kwi, 2008 19:58

Paliwa mu nie zabraknie, nie bój się o to. AA w ogóle nie jest celne. Żeby amunicja sie nie skończyła to dodaj amunicji w inicjacji helikoptera i nima kłopotów. Spis broni jest gdzieś na forum, także z działami w czołgach itp.

Klimueres

Porucznik

Porucznik

PostPn 21 kwi, 2008 20:01

Nizyn, tak ale jak helikopter ciągle poleci za konwojem to tak trochę nie realistycznie, chyba nie ??

Oscypek

Major

Major

PostPn 21 kwi, 2008 20:12

nie realistyczne wydaje mi się pchanie konwoju bez osłony śmigłowca pod pewny atak wroga - lepiej brzmi kiedy przylatuje nowy śmigłowiec a tamten wraca do bazy uzupełnia się i czyści drogę przed konwojem, a tamten pilnuje go w razie co :]

Klimueres

Porucznik

Porucznik

PostPn 21 kwi, 2008 20:39

no tak, ale w Mogadiszu helikopterow nie było ... :]

a po za tym każdy partyzant może wziaść rakietkę AA i strzelić, a wg mnie rakietki są bardzo celne

EDIt: boze inni klną i jest dobrze ,a ja ciotą kolesia nie mogę nazwać(miałem na myśli kolesia z OFP)
Ostatnio edytowano Pn 21 kwi, 2008 20:44 przez Klimueres, łącznie edytowano 4 razy
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint