Teraz jest Śr 10 wrz, 2025 16:07

Czy jesteś dumny z bycia Polakiem?

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

wowo

Kapral

Kapral

Czy jesteś dumny z bycia Polakiem?

PostPt 15 paź, 2004 23:45

<Wydzielony>

żeby było ciekawiej 90% Polaków jest dumnych z bycia Polakami. Ciekawe, gdzie się podziali narzekający... ;) Albo jak to jest z tą dumą....

A czy TY jesteś dumny z bycia Polakiem?

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 09:30

wowo napisał(a):A czy TY jesteś dumny z bycia Polakiem?

Hmm...to jest bardzo dobre pytanie - warte wydzielenia osobnego tematu. Takie pytanie są niby oczywiste, ale jak się zastanowić to właściwie są bardzo niejasne.

Trzeba by zdefiniować dwie rzeczy po pierwsze co to znaczy "być Polakiem", a dopiero potem, czy można być z tego dumnym. Oczywiście można przyjąć, że Polakiem jest ktoś kto ma polskie obywatelstwo, ale to byłoby za proste i w gruncie rzeczy błędne podejście. W końcu czy można być dumnym z powodu papierka, który daje ci pewne prawa i nakłada obowiązki (no chyba, że traktujemy pojęcie obywatelstwa szerzej, ale ja myślę o prawnym aspekcie)?

Bardziej sensowne byłoby przyjęcie, że Polakiem jest ktoś kto czuje się związany z grupą ludzi jaką jest polskie społeczeństwo, czyli wyznaje podobny system wartości, ma podobne poglądy na większość spraw, posługuje się tym samym językiem pojęć itd.

Druga sprawa to zdecydowanie czy można być dumnym z tej "grupy", czyli z jej sposobu widzenia świata, jej poglądów i osiągnięć. Trochę przerażające jest to, że o wiele łatwiej jest wymienić nasze wady narodowe niż zalety. Nie sądzę żeby oznaczało to, że mamy więcej wad niż zalet, ale świadczy to o tym, że pewne sprawy się zaniedbuje. Mimo wszystko w PRLu na kształtowanie poczucia dumy narodowej kładziono duży nacisk (głównie poprzez propagandę), a obecnie zupełnie się to "olewa".

Jednak pewne pozytywy są. Niewątpliwie jesteśmy narodem, który "rozsadził" komunizm, a to jest spore osiągnięcie. Okoliczności były sprzyjające to fakt, ale to w naszym kraju rozpoczął się proces denotażu "obozu państw socjalistycznych". W dodatku dokonało się to bez wielkiego przelewu krwi, co chyba przeczy opinii o naszym braku rozsądku i łótliwości.

Jeśli chodzi o cechy charakteru to trudno mi oceniać, ale na "zewnątrz" wyrobiliśmy sobie opinię dobrych żołnierzy i narodu trudnego do okupowania, a więc walecznych. W relacjach żołnierzy alianckich przewija się "obraz" Polaków, którzy są: porywczy, niesubordynowani (ale w pozytywnym sensie, czyli rwą się do walki), skłonni do brawury i obdarzeni "ułańską fantazją". Oczywiście zdarzają się i niepochlebne opinie, ale osoby, które interesują się WWII generalnie dobrze wyrażają się o Polakach np. bardzo miło było mi czytać pochlebne opinie w opisach scenariuszy do Steel Panthers i Combat Mission.

W świetle tego trudno jest mi powiedzieć czy jestem dumny z bycia Polakiem. Nie chcę kłamać, a prawda jest taka, że nie mogę niestety powiedzieć bez wahania "Tak jestem dumny" :( . W każdym razie jestem pewien, że nie wstydzę się tego że jestem Polakiem i mam nadzieję, że z czasem poczucie dumy się pojawi - w końcu jesteśmy wreszcie wolni i niezależni, a więc mamy szansę pokazać na co nas stać.

Arika

Major

Major

PostSo 16 paź, 2004 10:49

Dumny jestem z tego że jestem Polakiem, wtedy gdy przypominana jest nasza wspaniała histooria 1000 lat męstwa i bohaterstwa. Przecież to my rozbiliśmy Krzyżaków pod Grunwaldem, to my rozbiliśmy w pył armię turecką pod Wiedniem, to nasz kraj uchodził za najbardziej tolerancyjny kraj świata jeżeli chodzi o religię. To w czasie II W¦ to nasz Dywizjon 303 bronił Anglii przed Luftwaffe, to polscy kryptolodzy złamali kod Enigmy, to polski niszczyciel Piorun wytropił i związał walką Bismarcka. Takich przykładów są setki, a nawet tysiące.

Ale czasmi szlag mnie trafia jak słucham czasami Wiadomości. Słyszę o aferze z udziałem najwyższych członków rządu, autorytetów moralnych. Jak widzę artykuł o księdzu pedofilu, o powiązaniach władz z najbogatszymi ludźmi w państwie. Wtedy jest mi wstyd, bo mimo że mogę swobodnie powiedzieć że na wschód od nas burdel jest jeszcze większy, ale lepiej przykład brać z lepszych.
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 11:52

Arika napisał(a):Dumny jestem z tego że jestem Polakiem, wtedy gdy przypominana jest nasza wspaniała histooria 1000 lat męstwa i bohaterstwa. Przecież to my rozbiliśmy Krzyżaków pod Grunwaldem, to my rozbiliśmy w pył armię turecką pod Wiedniem, to nasz kraj uchodził za najbardziej tolerancyjny kraj świata jeżeli chodzi o religię. To w czasie II W¦ to nasz Dywizjon 303 bronił Anglii przed Luftwaffe, to polscy kryptolodzy złamali kod Enigmy, to polski niszczyciel Piorun wytropił i związał walką Bismarcka. Takich przykładów są setki, a nawet tysiące.

Szczerze mówiąc wolałbym być dumny z tego co "jest", a nie z tego co było. Co do 1000 lat męstwa to bym też nie przesadzał :]. Tak na marginesie to pod Grunwaldem byli też Litwini i Tatarzy :wink: , pod Wiedniem oddziały austriackie i niemieckie, nieba Wielkiej Brytanii broniło tez kilka innych narodowości (np. Anglicy :wink: :lol: ).

Arika napisał(a):Ale czasmi szlag mnie trafia jak słucham czasami Wiadomości. Słyszę o aferze z udziałem najwyższych członków rządu, autorytetów moralnych. Jak widzę artykuł o księdzu pedofilu, o powiązaniach władz z najbogatszymi ludźmi w państwie. Wtedy jest mi wstyd, bo mimo że mogę swobodnie powiedzieć że na wschód od nas burdel jest jeszcze większy, ale lepiej przykład brać z lepszych.

Massmedia dają zafałszowany obraz rzeczywistości. Wszelkie afery i skandale lepiej się sprzedają, bo ludzie chcą słyszeć potwierdzenie swoich poglądów (każdy lubi jak się mu przyznaje rację). Zresztą ilość skandali w innych krajach (również zachodnich) jest niemniejsza. Doradzam odstawienie telewizji na jakiś czas - poprawa samopoczucia jest wyraźna nawet po krótkim czasie :)

Pietras_Stinger

Chorąży

Chorąży

PostSo 16 paź, 2004 13:48

Ja powiem tak: Jeśli bym nie był dumny z przynależności do narodu Polskiego to bym dawno poleciał w ch...mury, znaczy się za granice. Ale jestem dumny gdyż tutaj się urodziłem, tu mieszkam, tu się ucze, kocham moją miejscowość, moich rodziców, K... W..., drużynę z Krakowa (nie będę pisał którą bo dostane bananem od Kuby :lol2: ).
Poprostu jestem przywiązany do Polski. Chociaż źle dzieje się na "górze" ale mnie to nie interesuje, nie dotyka mnie to bezpośrednio. Mógłbym być zawiedziony wieloma rzeczami ale nie jestem, gdyż sam lepiej bym nic nie zrobił (chociaż pan Lepper [Peller] taką wieś robi że aż głowa boli)...
TAK, JESTEM DUMNY !!

Wojtek

Major

Major

PostSo 16 paź, 2004 17:08

ja powiem krótkie NIE...i nie chcę mi się wyjaśniać oc zrobiłem w innyc tematach:)

Mrocz

Chorąży

Chorąży

PostSo 16 paź, 2004 17:22

A ja jestem i to bardzo.... :] Jedyne co mi w polsce przeszkadza to ansi politycy a tak po za tym to jest piękny kraj i ma swój urok :P :D
"Nie wie jakiego sprzętu będziemy używać w III Wojnie ¦wiatowej, ale w IV Wojnie ¦wiatowej będziemy się tłuc kamieniami i kijami"
Albert Einstain

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 17:35

Ech...lepiej byłoby nadać tytuł "Czy jesteś dumny z bycia Polakiem, a jeżeli tak, to dlaczego?" :/

Mrocz

Chorąży

Chorąży

PostSo 16 paź, 2004 18:29

Wiesz Alderous... Niektórzy nie mają konkretnego powodu dla któreego są dumni... Poprostu coś czują do kraju, co sprawia, ze są dumni z tego, ze się jest jego mieszkańcem... :] To są sprawy głębszych uczyuć które trudno opisać... :]
"Nie wie jakiego sprzętu będziemy używać w III Wojnie ¦wiatowej, ale w IV Wojnie ¦wiatowej będziemy się tłuc kamieniami i kijami"
Albert Einstain

Rainbow

PostSo 16 paź, 2004 18:34

Ja kocham nasze szalety miejskie 8)
Nie korzystam z nich, żeby sobie ktoś nie pomyślał :D

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 18:51

Mrocz napisał(a):Wiesz Alderous... Niektórzy nie mają konkretnego powodu dla któreego są dumni... Poprostu coś czują do kraju, co sprawia, ze są dumni z tego, ze się jest jego mieszkańcem... :] To są sprawy głębszych uczyuć które trudno opisać... :]

Powód jest zawsze, ale nie zawsze zdajemy sobie z niego sprawę - ludzka psychika to fascynująca rzecz :D
Warto się zastanowić, bo jak cię kiedyś jakiś cudzoziemiec spyta "No dobrze jest pan dumny z bycia Polakiem, ale właściwie co takiego szczególnego jest w tym kraju z czego można by być dumnym?", a ty się "zatniesz" to będzie obciach :lol:

Rainbow napisał(a):Ja kocham nasze szalety miejskie
Nie korzystam z nich, żeby sobie ktoś nie pomyślał

Nie są w stanie konkurować pod tym względem z ukraińskimi, uwierz mi :wink:

Mrocz

Chorąży

Chorąży

PostSo 16 paź, 2004 19:07

No w sumie masz racje Ald :] Będe musiał nad tym trochę pomyśleć :]
Albert Einstain

mossin

Major

Major

PostSo 16 paź, 2004 19:08

Powód jest zawsze, ale nie zawsze zdajemy sobie z niego sprawę - ludzka psychika to fascynująca rzecz
Warto się zastanowić, bo jak cię kiedyś jakiś cudzoziemiec spyta "No dobrze jest pan dumny z bycia Polakiem, ale właściwie co takiego szczególnego jest w tym kraju z czego można by być dumnym?", a ty się "zatniesz" to będzie obciach

Chociażby Małysz :grin: Zawsze mamy bardzo dobre jednostki specjalne GROM, mamy chyba najbardziej skorumpowany rząd(z tego akurat nie jestem dumny)
poza tym dużo jeszcze by wymienać.

Wracając do tematu jestem dumny z bycia Polakiem. Należę do kraju, który w historii okazał swoją waleczniść, dumę i honor. Poza tym chyba największe na świecie umiłowanie wolności. Wskażcie mi drugi kraj, który walczył tyle ile my(Polska) o niepodległość. A najważniejsze jest to, że robilismy to nie ze względów religijnych czy prześladowań tak jak inne kraje tylko z chęci odzyskania Polskości. Nasi przodkowie walczyli o to abyśmy byli Polakami, a my teraz mówimi, że spieprzalibyśmy z Polski jak najdalej. Nie ma to jak wdzięczność. Powinniśmy raczej robić wszystko aby polepszyć sytuację w naszym kraju.!!!!!
..|..

Jon

Generał

Generał

PostSo 16 paź, 2004 19:15

To bierz kałacha i opłać nam transport pod budynek sejmu :twisted:
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 16 paź, 2004 19:23

Jonez napisał(a):To bierz kałacha i opłać nam transport pod budynek sejmu :twisted:

Zapewnicie rządzącym świetny powód do wprowadzenia stanu wyjątkowego i przyznanie sobie specjalnych uprawnień :]
Następna strona

Powrót do Off-topic